Weeënstorm

Weeënstorm

Wat is een weeënstorm en nog belangrijker: wat kun je tegen een weeënstorm doen? Lees er hier alles over.

Een wee is vaak het teken dat de bevalling gaat beginnen. Weeën helpen je ook om je kindje geboren te laten worden en aan de snelheid waarmee weeën elkaar opvolgen kan de verloskundige inschatten wanneer hij of zij moet komen. Als de weeën zo snel achter elkaar komen dat er overlap is, spreek je van een weeënstorm. 

Als we kijken naar wat 'normaal' is, volgen weeën elkaar met een bepaalde regelmaat op. Dit ritme helpt je bij het persen en tussen de weeën heb je even tijd om als het ware bij te komen en je voor te bereiden op de volgende wee. Bij een weeënstorm is eigenlijk het verschil tussen de ene en de andere wee niet meer te merken, ze volgen elkaar daarvoor te snel op. 

Wil je weeën leren herkennen en het verschil weten tussen harde buiken en echte weeën? Lees dan zeker ons artikel over weeën herkennen.

Hoe weet ik of ik een weeënstorm heb?

Als je tussen de zes of meer weeën per tien minuten hebt mag je spreken van een weeënstorm. Een weeënstorm kan pijnlijk zijn, maar gelukkig komt het niet vaak uit zichzelf voor. Eén voordeel: je ontsluiting kan wel in een korte tijd volledig zijn. 

Hoe voelt een weeënstorm?

Net zoals iedere bevalling anders is, is ook de weeënstorm per persoon verschillend. De ene moeder zegt dat ze er wel 'last' van had maar dat ze binnen twee uur bevallen was, de ander zei dat ze er een beetje van in paniek raakte en dat het vier uur duurde. Gelukkig heb je dan altijd een verloskundige naast je die je door die weeënstorm heen kan loodsen. Focussen op de ademhaling, hoe cliché het ook klinkt, is dan heel belangrijk. 

Hoe ontstaat een weeënstorm?

Daarvoor moeten we toch naar het ziekenhuis kijken. Een weeënstorm treedt vaker op bij een ingeleide bevalling omdat je weeën dan kunstmatig op gang gebracht moeten worden. En als je lichaam ineens prikkels krijgt om weeën op gang te brengen, kan het zijn dat die daarvan in de war raakt en een weeënstorm geeft. 

Krijg je thuis een weeënstorm? Bel dan direct je verloskundige. Die kan kijken hoeveel centimeter ontsluiting je hebt en beslissen of het nodig is je naar het ziekenhuis te vervoeren.

Weeënstorm voorkomen

Kan dat? We kunnen natuurlijk niks garanderen, iedereen is anders. Maar we kunnen wel vier manieren aanraden die kunnen helpen bij het voorkomen van een weeënstorm.

Bespreek je angsten

Misschien klinkt dit een beetje als een open deur, maar doe dit zeker! Ben je bang voor een weeënstorm, een bevalling die niet helemaal gaat zoals jij dat wil of gewoon de hele bevalling? Heb het hier over met je verloskundige. Die kan van tevoren al veel angsten van je wegnemen door er goed met je over te praten. Het blijft altijd een verrassing hoe de bevalling precies gaat, maar als je een professional naast je hebt die je begrijpt en jouw angsten weet, kan die je er veel beter doorheen loodsen dan iemand die niet weet waar je angstig voor bent.

Zwangerschapscursus

Hoe standaard deze ook is, het kan echt helpen tijdens de bevalling. De ademhalingsoefeningen die je hier doet kan je weer terughalen tijdens de bevalling, ook als je een weeënstorm hebt. En nog een plus: je partner kan mee bij zo'n cursus en is zo veel meer betrokken bij de bevalling. Zoals een van de mama's zei:

Niks hielp, ik kon geen enkele houding meer vinden, m'n benen voelden aan als elastiekjes en onder de douche zitten was ook absoluut geen succes. Bij mij hielp het heel erg dat mijn man extreem rustig bleef, hij zei steeds: 'kijk me aan' en deed dan de ademhaling weer voor.

Waterbevalling

Als je ervoor kiest om een waterbevalling te doen, heb je het voordeel van gewicht. In het water voel je minder druk op je lichaam, waardoor je ook relaxter kunt bevallen. Daarnaast helpt het warme water ook extra om te ontspannen. Geef wel van tevoren aan dat je een waterbevalling wil, dan kan je verloskundige zich voorbereiden. 

Hypnobirthing

Hypnobirthing is echt in opkomst en steeds meer mensen volgen een HypnoBirthing®-cursus. Deze cursus is er op gericht aanstaande ouders optimaal voor te bereiden op de bevalling. Een kalme en ontspannen geboorte is hier het uitgangspunt, en met praktische handvatten, ademhalingstechnieken en mentale ontspannings- technieken wordt een basis gelegd waar aanstaande ouders tijdens de bevalling gebruik van kunnen maken. 

Wat kun je tegen een weeënstorm doen? 

Op het moment dat je een weeënstorm hebt zijn er gelukkig ook nog een aantal dingen die je kunt doen: 

  1. Zoals we net al schreven is het ontzettend belangrijk om niet in paniek te raken. Misschien is een bevalling helemaal nieuw voor jou en heb je geen idee waar je in beland bent, maar juist dan moet je je op je ademhaling concentreren. Blijf heel bewust ademen, ook al gaat het moeizaam vanwege je weeënstorm. 
  2. Naast de ademhaling kun je proberen de weeën beter op te vangen door bijvoorbeeld in bad te gaan zitten. Door het water kun je beter ontspannen en de druk op je buik wordt minder, waardoor de weeënstorm minder heftig voelt. 
  3. Je kan ook de medische kant op gaan en pijnstillers vragen. Denk aan een phetadineprik, morfinepompje of een ruggenprik. 
  4. Als laatste methode kan er nog worden teruggegrepen op weeënremmende medicijnen. Deze medicijnen geeft je gynaecoloog je alleen als jij of je baby in gevaar is, omdat de weeën dan helemaal zullen stoppen. 

Heeft een weeënstorm invloed op de baby?

Tijdens een wee knijpt de baarmoeder even samen, waardoor je baby ook even minder zuurstof krijgt. De zuurstof wordt direct weer aangevuld tussen de weeën door, maar bij een weeënstorm is dat lastiger. Je verloskundige houdt jou en je baby dan ook goed in de gaten.

Na de geboorte kan je kleine een beetje blauwig zien. Dit komt omdat de bevalling erg snel is gegaan en je kleine daardoor een beetje klem heeft gezeten in de baarmoederhals. Na een paar minuten is dat weer bijgetrokken.

Ben je gevoelig voor weeënstormen? 

Als je bij je eerste kind een weeënstorm hebt gehad, wil dat gelukkig niet zeggen dat je er bij je tweede kind ook last van krijgt. 

Bronnen: geboortecentrumpuur, zorggroep-almere.

Heb jij ervaring met een weeënstorm? Welke tips gebruikte jij om daarmee om te gaan? We horen graag je ervaringen en tips!

Daisy van Schaijik

Door

30 december 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 3 reacties geplaatst.

Maria

1 jaar geleden

Haii, ik heb 3 x een weeënstorm gehad. De eerste keer was voor mijn dochter toen was ik nog jong, 19 jaar terug. Ik weet nog dat nadat ik het zelf had opgewekt, op een speciale manier, dat het toen begon en de weeën om de 2 minuut komen. Maar voor de leeftijd die ik had en dat het mijn eerste kindje was, was het niet gebruikelijk dat de verloskundige gelijk langs wilde komen. Ik had geluk dat ze Toch langs kwam, want ze was in de buurt, toen ze ging checken hoeveel ontsluiting ik had was het 7cm. Ik mocht met haar mee rijden naar het ziekenhuis. En daar moest ik nog even door puffen want ze waren aan de koffie thee pauze. Terwijl ik al persweeën had. Het was een vlotte bevalling van ongeveer 3,5uur. Mijn 2 dochters erna kwamen ook op dezelfde vlugge manier. Stormweeën en elke bevalling ging net wat vlotter. M'n laatste bevalling was 1,5uur. Bij deze bevalling weet ik nog dat ik misselijk werd, op een gegeven moment van de pijn (en wegpuffen.) Ik had bij de laatste 2 kindjes ook geen persweeën. Ik ben nu zwanger van ons laatste kindje en ze verwachten weer een snelle bevalling. Ik heb bij m'n 3de bevalling, de aniball gebruikt. En dit heeft mij ook enorm geholpen. Ik had niks gescheurd en geen schammetje. Bij de andere 2 bevallingen had ik wel scheurtjes enzo.
Wat ik telkens heb gedaan tijdens die Stormweeën is echt concentreren op de ademhaling. En dat lukte mij het beste liggend op m'n zij.
Ik ben van plan nu weer de aniball te gebruiken. En ik denk er over om in bad te bevallen. Aangezien het weer heel snel zal gaan, maar de laatste keer was het toch wel erg pittig qua pijn. Ook omdat ik niet weet wanneer ik persen kan. Dus nu ook afgesproken met de verloskundige dat zij dit goed in de gaten houden door middel van inwendig checken.
Oh ja Wat mij ook altijd goed geholpen heeft is, bekkenbodemspier oefeningen. En ademhalingstechniek, die ik geleerd had bij mijn allereerste bevalling. Ik ben altijd ontzettend aan 't puffen. En de bekkenbodemspieren al voor de bevalling trainen en de aniball helpt daar ook goed bij.

Marleen

5 jaar geleden

Ook ik heb bij ons eerste baby een weeënstorm gehad. Ik was helemaal voorbereid op de bevalling: zwangerschapscursus, boeken gelezen, geboorteplan: ik wilde graag op natuurlijke wijze bevallen, zonder pijnstilling, misschien in een waterbad. Met deze voornemens ging ik de bevalling tegemoet. Helaas stond de realiteit lijnrecht tegenover mijn voornemens. Dagen voordat de bevalling daadwerkelijk begon, kreeg ik last van voorweeën. Ik dacht: als dit het is valt het nog mee! Helaas sliep ik hierdoor zeer slecht tot bijna niet, waardoor ik ontzettend weinig energie had toen mijn weeën op een nacht door gingen zetten. Nadat ik 1-2cm ontsluiting had, brak de verloskundige mijn vliezen omdat het al te lang duurde. Hierna volgden de weeën elkaar steeds frequenter en steeds heftiger op, waarna ik in een weeënstorm belandde. Ze waren niet meer op te vangen, niets hielp: tens apparaatje, douchen: ik wist het zeker: zonder pijnbestrijding ging ik dit niet redden. Ik was al compleet uitgeput en ik had nog een weg te gaan! Eenmaal in het ziekenhuis heb ik, na 1 uur wachten, uiteindelijk een ruggenprik gekregen. Ik kon de pijn niet meer opvangen en dacht dat ik dood ging. De ademhalingsoefeningen van de cursus was ik helemaal kwijt, ik was in paniek en kon niet meer uit deze spiraal komen. Ik was zo ontzettend moe dat ik alleen maar wilde slapen. Als ik maar rust had en geen pijn meer had. Het zetten van de ruggenprik duurde even, het lukte niet direct en ik kreeg daarnaast weeënremmers toegediend omdat de hartslag van de baby omlaag ging. Uiteindelijk ging dit weer goed en na de ruggenprik zakte de pijn weg. Ik was zo ontzettend opgelucht, zowel dat de pijn wegzakte als dat het weer goed met de baby ging. Halverwege de middag kreeg ik 10 cm ontsluiting en mocht ik eindelijk persen. Ontzettend fijn, behalve dat de pijn natuurlijk weer terugkwam omdat de dosering van de pijnmedicatie weer omlaag ging. Ook ik kan mij niet meer helemaal herinneren hoe dit is gegaan. Het enige wat ik weet is dat ik zoveel mogelijk en zo snel mogelijk perste, wel of geen wee. Het duurde een half uur en daar was ons mooie dochter geboren! Zij is inmiddels 9 maand oud, en ondanks dat we graag meer kinderen zouden willen kijk ik er ontzettend tegenop om een volgende bevalling mee te maken. Ik hoop dit nooit meer hoeven te ervaren op deze manier en ik hoop dat de 2e bevalling, als deze er mag komen, net zoals Wendy's verhaal, meevalt!

Wendy

6 jaar geleden

Bij onze eerste heb ik een weeënstorm gehad. Ik heb een zwangerschapscursus gevolgd waar ik daarna helemaal niks meer aan had. Mijn ademhaling kreeg ik niet onder controle wat zich uitte in overgeven, ik had niet de weeën waar ik me op voorbereid had, geen piek in de wee en weer afzakken, maar 1 lange polonaise van pieken. Er is nog een poging gedaan om me te laten ontspannen in bad, maar ik had het niet meer. Ik heb zelfs de gedachte gehad dat wanneer ik op dat moment dood zou gaan ik overal van af zou zijn; laat het maar gebeuren!! Het was heftig!! Pas toen de persweeën kwamen had ik wat rust, maar toen was ik ook al compleet uitgeput. Wat pas echt jammer was is dat ik naderhand helemaal niet het idee had dat ik bij de bevalling was, ik kon het me gewoon niet goed herinneren. Gelukkig waren er verder geen complicaties, de bevalling verliep goed op papier. Maar bij mij zat de angst er goed in. De eerste maanden heb ik gedacht dat je toch wel goed gek moest zijn om dit nog een keer te doen. Maar! je raadt het al 1 is ook maar alleen ;) en een tweede kindje was op komst. Ik ben zo bang geweest voor de bevalling. Hoe onbevangen en groen ik er de eerste keer in ging (laat maar komen die weeeën!) hoe angstig ik nu was. Gelukkig was de tweede bevalling heel anders. Weeën die kwamen en gingen, ik herkende in het begin niet eens dat de bevalling begonnen was. Rust tussendoor om je klaar te maken voor de volgende wee die je ook echt voelde aankomen en vervolgens weer weggaan. Aha, dus zo kon het ook. Ik voelde controle, ik voelde kracht, ik voelde me de regisseur. Binnen 3 uur was onze tweede zoon geboren. De persweeën heb ik ook anders ervaren, alsof ik bij het eerste kindje geen echte persdrang heb gehad, maar het op instinct en wil er uit hebt gewerkt. Nu was de persdrang zo heftig dat ik hem in 1 lange perswee op de wereld heb gezet. Machtig mooi! Dit is toch andere koek dan de eerste keer en stel zo nu en dan ook voor om voor vriendinnen die zwanger zijn te bevallen, want zoals het de tweede keer ging zou ik het best nog een keertje willen doen ;-)

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.