Hypnobirthing ervaringen: mama en docente aan het woord

Hypnobirthing ervaringen: mama en docente aan het woord

Hoe is het om een HypnoBirthing®-cursus tijdens de zwangerschap mee te maken en wat houdt het in? Lees het verhaal van Sanneke en haar docente Verginia.

Eerder schreven we al over ontspannen bevallen met hypnobirth, een manier van bevallen waarbij de vrouw heel bewust (zowel mentaal als fysiek) bezig is met de bevalling. Maar hoe is het om HypnoBirthing® mee te maken? Sandra vertelt over haar persoonlijke ervaringen tijdens haar zwangerschap en bevalling

HypnoBirthing® is heel praktisch: tijdens de cursus leer je handige technieken en oefeningen die je vervolgens thuis ook toe kunt passen. Sanneke vertelt over haar ervaring met de HypnoBirthing®- methode en Verginia van den Akker, zelf docente van deze cursus, legt uit waarom de cursus zo'n toevoeging is op je zwangerschap.

De ® betekent dat de cursus wordt aangeboden via gecertificeerde docenten die door het HypnoBirthing® Instituut erkend zijn.

KENNISMAKING HypnoBirthing®

De eerste kennismaking met HypnoBirthing® was voor Sanneke tijdens haar tweede zwangerschap. Ze had een lange en pijnlijke bevalling bij de eerste gehad, en dat wilde ze niet nog eens. 'Ons tweede kindje: een ontzettend fijn gevoel. Maar het betekende nog een bevalling. Wat kon ik daar tegenop zien.'

Verginia herkent deze situatie zeker: 'Soms hebben ouders een bepaald gevoel van machteloosheid bij hun eerste kindje ervaren, dit willen ze niet nog een keer'. Maar ze krijgt ook veel stellen op gesprek die graag praktische handvatten willen zodat ze weten wat ze bij de bevalling kunnen verwachten. 

STUITLIGGING

Bij Sanneke was haar baby gedraaid, dus de verloskundige stuurde haar door naar het ziekenhuis. Daar legde een arts uitgebreid uit wat de risico's waren en ook als ze het niet zou doen. 'Ik had het vermoeden dat de baby mijn angst voor bevallen voelde en daarom misschien gedraaid was.' 

In de periode dat ze de HypnoBirthing®-cursus geeft, heeft Verginia al veel mama's met een baby in stuitligging voorbij zien komen. Volgens Verginia zit de angst voor de bevalling als het ware in de weg en die angst pakt ze bij de wortels aan. Waar komt het vandaan? Heeft een moeder bijvoorbeeld veel negatieve verhalen over de bevalling gehoord? In 81% van de gevallen kon een baby in stuit met HypnoBirthing® gedraaid worden.

EERSTE GESPREK

'Ik had eerst gebeld dat mijn baby in een stuit lag, en kon bijna direct langskomen.' Sanneke hoorde dat Verginia als Hypnotherapeut & HypnoBirthing®- docente veel ervaring had met baby's uit de stuitligging te halen, en besloot daarom haar om advies te vragen en langs te gaan. 

Verginia ziet dat vooral de aanstaande mama's veel met HypnoBirthing® in aanraking komen. In eerste instantie lopen de toekomstige papa's er een beetje bij. Maar: 'Als ze na de eerste afspraak gevraagd worden of ze de volgende keer weer meekomen zeggen ze unaniem ja!'.

HYPNOBIRTHING® ERVARINGEN

'Tijdens de gesprekken ben ik weer helemaal tot mezelf gekomen. Ik heb mezelf kunnen geruststellen en zo ook de baby.' Sanneke kreeg via de telefoon van Verginia advies en een luisterend oor als ze twijfels en angsten had. Ze deed na het bezoek aan Verginia thuis ademhalingsoefeningen om de baby meer ruimte te geven om te draaien. Ook hebben zij en haar partner veel tegen de baby gepraat, een heel ontspannende situatie. En toen, binnen 4 dagen, draaide de baby!

Tijdens de HypnoBirthing®-cursus heeft Verginia veel aandacht voor de verschillende ademhalingstechnieken. Heel bewust en ontspannen ademhalen brengt een bepaalde rust mee, maakt endorfine (soort natuurlijke pijnstillers die het lichaam creërt) aan en geeft je controle over wat je aan het doen bent. 'Als je je concentreert op bewust ontspannen en het vaak herhaalt, wordt dit automatisme. Dit kan je dan eenvoudig naar voren halen tijdens de bevalling, waardoor je ook dan de touwtjes in handen hebt.' 

ROL VAN PARTNER TIJDENS HYPNOBIRTH

'Samen met mijn partner hebben we ons oude geloof over bevallen losgelaten en hebben we er ons eigen beeld bij gevormd. Een positieve, liefdevolle, ontspannen, eigen bevalling. En dat is het geworden!' Zowel Sanneke als haar man waren erg te spreken over de insteek van de cursus. Met name de grote rol die de partner krijgt en de ondersteuning die hij kan bieden vonden ze fijn. 

Mannen krijgen tijdens de cursus bij Verginia een belangrijke rol. 'Ze worden zich er bewust van dat ze er echt iets mee te maken hebben.' Daarnaast krijgen ze ook handige handvatten om de aanstaande mama te helpen tijdens de bevalling. Denk aan een speciale massagetechniek om endorfines  op te wekken. Dit zorgt er allemaal voor dat de moeder zich helemaal kan focussen op de bevalling, want ze weet dat haar partner voor de rest zorgt. 

HypnoBirthing® VOOR DE BEVALLING

'Even leek het of ik alsnog naar het ziekenhuis toe moest en de bevalling alsnog onnatuurlijk opgewekt moest worden. Mijn dochtertje was 13 dagen na de uitgerekende datum nog niet geboren, en dat gaf een hoop stress.' Sanneke besloot haar vliezen te laten breken, maar op dat moment daalde de baby weer uit. De verloskundige zou alsnog een ambulance bespreken om naar het ziekenhuis te gaan.

Verginia in principe tot vlak voor de geboorte handvatten aan indien daar behoefte voor is. Ze blijft ook altijd (telefonisch) beschikbaar als ouders vragen hebben of gewoon even willen praten. 

WEEËN

'Ik besloot om te genieten van mijn laatste uurtjes zwanger zijn en kreeg binnen 2 uur zowaar weeën. Ik voelde ze wel, maar deden niet echt pijn. Ik heb rustig op het bed gelegen en met een rustige buikadem de golven weggeademd.' De ademhalingstechnieken kwamen nu heel goed van pas!

Of weeën echt pijn doen of niet, hangt natuurlijk af van de pijngrens van de moeder. Niemand kan precies inschatten wanneer jij echt pijn voelt. Waar HypnoBirthing® volgens Verginia bij kan helpen is het opvangen van de weeën. Door de praktische technieken als de ademhalingstechniek en het visualiseren van een situatie waar je je prettig bij voelt, kan je de weeën beter aan. Je lichaam maakt zo meer endorfines aan die je laten relaxen. 

GEBOREN OP EEN NATUURLIJKE MANIER

'De bevalling duurde 1,5 uur, zonder medische ingrepen. De verloskundige zei dat dit een bevalling was die ze niet gauw zou vergeten.' Bij Sanneke hoefde de verloskundige niet te toucheren. Een mooie bevalling waarbij ze het echt samen hebben gedaan. 

Deze verhalen hoort Verginia natuurlijk graag. Vaak heeft ze nog even contact met de ouders na de bevalling. Hoe is het allemaal verlopen? Hoe vond mama het gaan en papa? 

Met dank aan Verginia van den Akker, die als docente van de HypnoBirthing®-cursus mij met veel enthousiasme zoveel wist te vertellen. Ook enorm veel dank aan Sanneke, voor het delen van je prachtige verhaal!

Ben je nieuwsgierig naar meer HypnoBirthing® - ervaringen, bekijk dan ook de website van Verginia

Daisy van Schaijik

Door

21 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.