12x Dit herkent elke jongensmoeder

12x Dit herkent elke jongensmoeder

Ben jij een jongensmoeder? Grote kans dat je deze 12 dingen herkent!

Jongensmoeders opgelet! Als je een meisje krijgt kan je als moeder nog teruggrijpen op herinneringen aan je kindertijd. Jongens, daarentegen, kunnen je nog flink met je mond vol tanden laten staan. Boys will be boys! Dit geldt natuurlijk niet voor alle jongens en meiden (we gaan niet stereotyperen!). Maar de meeste jongensmoeders zullen zich hier toch wel in kunnen vinden! 

1. Treinen, auto's, vliegtuigen en LEGO, OVERAL!

Misschien begin je vol goede moed met een speelkeuken, knutselspullen en een zandbak in de tuin. Dingen die zowel jongens als meiden leuk zullen vinden. Maar toch... om de een of andere reden lijkt de hoeveelheid autootjes en lego zich te vermenigvuldigen in je huis. Je bad drijft vol met boten en je hebt treinrails onder de salontafel doorlopen. Jongens vinden alles dat vliegt, vaart of kan rijden geweldig. Kijk dus niet vreemd op als de speelkeuken dienst doet als opstijg-en landingsveld voor vliegtuigen, of dat het zand uit de zandbak met vrachtwagens verplaatst wordt naar een andere hoek van je tuin. En met een met lego bezaaide vloer kun je rondlopen op blote voeten wel vergeten!

Lees ook: Het speelgoed van je kind slim opbergen in je woonkamer

2. Jongens zitten nooit, nooit stil

Om stipt half 6 's ochtends springen (niet kruipen, springen) ze in je bed, en ze houden niet op met springen, rennen en duikelen tot ze 's avonds in bed neervallen. Snel, sneller en snelst, dat is hun motto. Zitten ze het ene moment in een hoek met een auto te spelen, racen ze het andere moment de tuin in om met hun vriendje te spelen. Wat doe je eraan? Niks! Geef ze de kans die energie kwijt te raken. En zorg dat je je sneakers aan hebt. Tenzij je probleemloos een stiletto-run doet, dan zeggen we go for it!

3. Shoppen is simpel, maar wel vaak nodig

De jongensmoeder is snel klaar met shoppen. De garderobe van een meisje kun je behoorlijk uitbreiden. Bij jongens is dat toch minder. Broeken, sneakers, t-shirts en truien, dat was het wel zo'n beetje. En in principe kan alles met elkaar gecombineerd worden. Zie je je shopping trip al in het water vallen? Ga dan los in de accessoire-sectie en sla leuke riemen, petten en jacks in. Wees er wel op voorbereid dat de frequentie dat je moet shoppen voor je kind wel toeneemt. Versleten knieën kan dan wel een trend zijn, maar voor je het weet zitten er gaten in al zijn kleding. Zo kun je hem er ook niet elke dag bij laten lopen, toch?

Jongens halen alles uit elkaar, maar terug in elkaar zetten is weer te ingewikkeld

4. ALLES KAN KAPOT!

Kleding zal niet het enige zijn dat je met enige regelmaat zal moeten vervangen. Jongens zijn namelijk ook erg goed in het slopen van alles. Believe it or not, alles kan kapot! En dit doet jouw kleine wervelwind onbewust én bewust. Jongens worden erg geboeid door hoe alles in elkaar zit, en gaan dit dan ook onderzoeken door spullen zoveel mogelijk uit elkaar te halen. Hier zijn ze heel goed in, maar het terug in elkaar zetten is dan weer te ingewikkeld. 

5. Het wk worstelen IS NIKS VERGELEKEN BIJ JOUW HUISHOUDEN

Jongens zijn van het fysieke. Ze springen van banken en rollen over elkaar door de kamer. En een banaan is geen banaan meer. Je zult versteld staan hoeveel 'wapens' jij wel niet in huis hebt. En je moet geen lage pijngrens hebben, want stoeien is een favoriete bezigheid onder jongens. En soms kennen ze hun eigen kracht niet. Gelukkig is papa meestal wel in voor zo'n stoeipartijtje. Heb jij even je rustmomentje!

6. De eerste hulp is je tweede thuis

Ruwe spelletjes zijn dus de norm, en dan gaat er nog wel eens wat stuk. Ze springen en rennen door de kamer en voor je het weet hebben ze hechtingen nodig. Tripje eerste hulp dan maar. Soms ben je gewoon net een seconde te laat, hoe goed je ook oplet. Wees niet te hard voor jezelf, bijna alle jongensmoeders maken de rit naar de eerste hulp wel vaker dan eens. Ze kijken er daar echt niet raar van op. Zo zijn jongens nou eenmaal. Tip: zorg dat je een goede EHBO kit voor peuters in huis hebt, en maak toch even een gaatje vrij voor die EHBO cursus voor kinderen!

7. Ze plassen overal, behalve in de wc

De vloer, het toilet, de muur, de bril... Het kost blijkbaar te veel moeite om die pot te vinden. Dit maakt de zindelijkheidstraining er niet leuker op. Het duurt wel even voor je hier vanaf bent, en het beste wat je kan doen is een grote box schoonmaakdoekjes bij de hand te hebben. Ze gaan vanzelf beter mikken. Hopelijk.

8. JE MOET ALTIJD ZORGEN VOOR VOLDOENDE ETEN IN HUIS

Als hij nu nog geen grote eter is dan komt dat vast nog wel! Jongens, net als de meeste papa's, kunnen net een bodemloze put zijn. Heeft hij net 4 dikbelegde boterhammen naar binnen gewerkt, staat hij nu al te vragen om een tosti. En hij pakt ook nog even een banaan en wat koekjes tussendoor. En met het avondeten moet je nog een keer extra voor hem opscheppen. Liefde gaat blijkbaar echt door de maag!

Je moet niet verbaasd opkijken als je 'poephoofd' genoemd wordt

9. JE SOORT HUMOR VERANDERT DRASTISCH

Er zullen dagen zijn dat je je kind met zijn vrienden ziet spelen en lachen en het gewoon niet snapt. Jongenshumor kan extra gek zijn en de scheten- en poephumor begint al zodra ze kunnen praten. Scheetgrappen maakt hij dagelijks en je moet ook niet verbaasd opkijken als je ineens poephoofd genoemd wordt. Als je lacht of boos wordt vindt hij het alleen maar grappig, dus als je er snel vanaf wil zijn kun je beter gewoon je mond houden. En voor je het weet doe je gewoon lekker mee!

10. MAMA IS DE LIEFSTE!

Een heerlijk punt om te horen toch? Jongens hebben een sterke liefde voor hun moeder die heel erg lang blijft. Sommige moeders zeggen dat ze zich een celebrity voelen iedere keer als ze thuiskomen. Ze aaien je haren en als je ze lief noemt, krijg je te horen dat jij liever bent. Dan is dat poephoofd wat je zo nu en dan naar je hoofd krijgt ineens niet meer zo erg...

11. ZIJN FASCINATIE VOOR PIEMELS BEGINT AL VROEG

20 keer per dag roepen 'hand uit je broek!' is heel normaal voor een jongensmoeder. Al Bundy is er niks bij. Ze weten al heel snel dat die piemel daar zit. En als hij eenmaal doorheeft dat het daar zit, gaat hij ermee spelen. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, ze doen het allemaal.

12. WEINIG TRANEN EN DRAMA

Waar meisjes van nature in standje dramaqueen springen bij ieder klein wissewasje zijn jongens wat simpeler. Krijgt hij zijn zin niet? Na even stampvoeten is het wel weer goed. Ook laten meisjes meer emoties zien. Zo kunnen ze al snel een potje janken als ze een beetje vies zijn of een pijntje hebben. Bij een jongen kan het vaak niet vies genoeg. En omdat ze toch gewend zijn aan een ongelukje hier en daar komen de waterlanders minder snel. Dat scheelt dan toch weer, hé mama!

Herken jij deze dingen als jongensmoeder? Of heb je nog een leuke aanvulling? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

15 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 27 reacties geplaatst.

Kimberly

6 jaar geleden

Jongens zijn ook roepers...
Om ter hardst de keel openzetten...

Als ook competitief naar elkaar toe...
Om ter stouts om ter braafst om ter snelst om ter grootst...

VEEL fantasie...
Overal zien ze wel superhelden vliegen in de lucht en maken van hun bord eten een soort van oorlogsgebied met vulkanen die uitbarsten of de worstsoldaten die verdrinken in de appelmoeszee...

Schaamteloos...
Naakt door de living WHY NOT?

Doordrijvers...
Willen het altijd beter weten en dit dan ook blijven doordrammen...
Ze willen laten merken dat ze ook een mening hebben en ze als 'man' toch wel zullen weten hoe het echt is...

Vroeg geïnteresseerd in het ander geslacht
Op verkenning gaan met die ogen...
Een kus op de tv... Dat hebben ze met ogen en mond op zeker niet gemist... soms zeggen ze is "eiiiii" Maar blijven toch duchtig verder kijken... (schaamteloos)
Een mooie meid in de klas en het is meteen hun lief...
Liefdesbrieven schrijven durft er toch af en toe ook wel eens tussen zitten, want meisjes krijgen het toch oooh zo graag :)
Het zijn soms echt charmeurs.. En sommige juffen mogen het ook ondervinden... :)

Bad = ZWEMBAD
Ik: "Neem maar wat speeltjes mee in bad..." = klinkt in de oren van een jongen > "Neem gans je kamer mee in bad en zwieren maar met dat speelgoed vol met water" Resultaat: Badkamer overspoeld met water en hier en daar wat verdwaald speelgoed alsook natte voetjes sporen over gans de badkamer omdat ze toch beslist hadden het speelgoed dat ze net uit bad hebben gezwierd toch maar terug te nemen om verder mee te spelen...

Kapotte broeken...
Meestal hebben ze het nog niet eens door...
Maar gauw krijg je er de reactie op...
*haalt schouders op* "Kan toch geen kwaad, dit is nog draagbaar..."
Ook zijn dit dan meestal hun FAVO kleding....

Leonie

6 jaar geleden

Ik heb twee zonen van 11 en 13. Altijd rustig geweest, luisteren goed, en knuffelen veel. Niks mis mee. Zijn heel af en toe druk maar dat is meestal zelden. Ze doen altijd al aan sport en daar kunnen ze hun energie kwijt. Maken netjes hun huiswerk. Elk kind is anders, of het nu jongens of meisjes zijn. Ieder is uniek. Ik bof gewoon met die twee fijne jongens van mij.

Roos

6 jaar geleden

phoeh, wat een stereotypering. gaat niet (allemaal) op voor mijn vier zoons hoor! heeft de schrijfster zelf wel kinderen, zoons?

Peer

6 jaar geleden

Indoctrinatie is het eerste wat bij mij opborrelt? Als moeder ( maar ook als vader ) heb de belangrijke taak een kind ( zoon ) onafhankelijk van jouw gewoontes, gebreken, mening, achtergrond, ervaringen etc. op te voeden......................................

Christy

6 jaar geleden

Superhelden en transformers, piraten, draken en dino's zijn da bomb en dat begint al vroeg en gaat vrij lang door!

Fatih Zungur

6 jaar geleden

Waar! Zelfs het poepverhaal klopt. Om gelk van te worden haha

Inez

6 jaar geleden

Bij mijn kleinkinderen is het juist de kleindochter die niet stil kan zitten..

Andrea

6 jaar geleden

Idd... Wat jij zegt klopt echt niet emily. Ik vraag me af waar je die wijsheid op baseert? Jarenlang is er idd in de verontstelling geleefd dat jongens en meisjes hetzelfde zijn. Hersenonderzoek heeft echter uitgewezen dat de hersenen van jongens en meisjes zich al vanaf het moment dat ze geboren worden anders ontwikkelingen onder invloed van hormonen. Dat jongens veel lichamelijker zijn dan meisjes -de drang om altijd te bewegen- heeft werkelijk helemaal niks te maken met een sterotype waarin ze ingedeeld zouden worden. Het is gewoon de natuur. En juist jongens worden hierdoor in onze samenleving benadeelt. Het zijn altijd de jongens die op kinderdagverblijven en in klassen gecorrigeerd worden met 'stil zitten, niet rennen, blijf van elkaar af'. Allemaal negatieve aandacht terwijl we ons heel vaak niet bewust zijn van het feit dat dit bij jongens heel natuurlijk gedrag is. Nee, het wordt in deze maatschappij al van jongs af aan de kop in gedrukt. Het enige wat we ze hiermee leren is dat ze niet mogen zijn wie ze zijn, en dat ze hun gevoelens niet mogen uiten. Beter geef je deze jongens de ruimte en alternatieven: je mag niet op de bank springen, maar wel op de grond. Laat ze staan bij het knutselen zodat ze ook wat kunnen bewegen ipv netjes op een stoel zitten en laat ze een rondje kruipen ipv rennen. Ze raken er net zo veel energie van kwijt, het is goed voor de samenwerking tussen de hersenhelften en wij volwassenen ervaren het als minder druk. Want uiteindelijk waar wij de jongens op afstraffen: hoe wij als volwassenen het ervaren.
En natuurlijk heb je de 'uitzonderingen': de drukke meisjes en de rustige jongens. Maar in de basis verloopt de motorische-, cognitieve-, sociale-, en emotionele ontwikkeling van jongens en meisjes gewoonweg anders.

Mees

6 jaar geleden

Wat een onzin Emily. Dus door kinderen gelijk op te voeden zouden jongens en meiden even druk/rustig zijn, maar omdat wij hen stereotyperend behandelen is er verschil? Waar zou dat stereotype op gebaseerd zijn? Juist, op dieper onderliggend primair gedrag dat al duizenden jaren in ons zit. En meiden worden strenger aangepakt? Laat me niet lachen! Bij jongens zit je er juist meer bovenop, omdat het anders uit de hand loopt. Van meiden kun je het wel hebben dat ze een keer iets drukker zijn, want die worden zelf sneller rustig. Niet alle, maar de meeste wel. Is dat stereotyp of gewoon een juiste afspiegeling van de praktijk?

verc

6 jaar geleden

en houden of kunnen jongens dan niet van hun vader houden ??? ik denk evengoed ....( kan je als moeder ?? en vader ...??? ) er zijn ook meer en meer vaders die kinderen opvoeden ook na het scheiden.

Ann

6 jaar geleden

Ik ben het volledig eens met Emily! Als we gelijkheid willen moeten we met onszelf en onze kinderen beginnen!

Emily

6 jaar geleden

Minder gendertyperend werken. Een kind is een kind, allen zijn uniek. Als je ze in een keurslijf duwt van het prille begin (bv. Jongens spelen ruw en meisjes zijn rustiger en houden van roos) krijg je de rolverdeling die nu zorgt voor problemen (namelijk dat men met twee moet werken om rond te komen maar de vrouw nog steeds het leeuwendeel van het huishouden op zich krijgt).
Laat een kind zelf zijn speelgoed kiezen, als een jongentje nu veel autootjes wil, of poppen, laat hem doen. Zorg wel voor consequente regels, het is niet omdat het een jongetje is en het ingebakken is dat jongens ruwer zijn en meer energie kwijt moeten dat je hun gedrag door de vingers mag zien (meisjes worden bijvoorbeeld veel sneller gecorrigeerd op school omdat het stereotyperend is dat meisjes rustiger zijn en door die snelle correcties zijn meisjes sneller rustig, bij jongens zou dit evengoed kunnen werken doch wordt dit niet toegepast juist door zo'n denkpatroon te behouden). Wees even streng voor een jongen als een meisje, laat evenveel toe en begin niet over "ja maar het is een jongen he." Dat is pure bullshit, voed je kind op zoals je wil, maar probeer het niet volgens een té stereotyperend beeld te doen.

mariel

6 jaar geleden

Mijn zoontje is 2 en herken nu al heel veel dingen. Zijn tweelingzusje doet zeker niet onder voor de bovenstaande punten en is nog veel drukker zelfs.

Kim Nannan

6 jaar geleden

Heel herkenbaar!

Ammoliet

6 jaar geleden

Jep, dat klopt heeeeeeeeeelemaal!

ans

6 jaar geleden

Klopt volledig :-D Wij hebben twee jongens en het zijn echt hevige kereltjes maar ooooohh zo lief :-D

Marij

6 jaar geleden

???????????? ik vind het helemaal waar en fantastisch, zelf moeder van drie dochters en nu oma van drie kleinzonen van drie en half anderhalf en een! Vorig weekend de 2 oudste in huis gehad ivm pink pop, oma en opa helemaal kapot als de kleine klauter kabouter en het oudste brokje dynamiet in bed lag. Afgelopen weekend, oma werd 60, met de hele familie naar zee geweest, hij mocht pootje baden maar rende met kleren en al de zee in geen houden aan!
Zo anders dan meisjes maar wel inderdaad weg smelten als je zijn armpjes voelt en hij zegt, oma ik vind jou zo lief ????

Janneke

6 jaar geleden

Klopt niet echt! Bij ons is het juist onze dochter die van rennen/springen/vliegen/klimmen/duikelen/ruwe spelletjes houdt. En dus ook vaker vies & gewond raakt. Zoonlief is rustig en plast netjes in de wc. Eigenlijk kloppen alleen de treinen/auto's/vliegtuigen. En de liefde voor z'n moeder :-)

Salima

6 jaar geleden

Mijn 2 knuffels zie ik hier helemaal in!! Totaal gek , heel energiek maar bijzonder lief!

Catja

6 jaar geleden

Ik geloof niet in typische jongensdingen en typische meisjesdingen. Er zijn drukke kinderen en minder drukke kinderen. Meisjes en jongens die v spelen in de modder en van klimmen in bomen houden. Het is meer een kwestie v cultuur en opvoeding. Ik zou voor beide seksen alle mogelijkheden bieden. Laat ze zich lekker ontwikkelen zonder ze al bij voorbaat in een hokje te stoppen

Dafne

6 jaar geleden

Heel veel nu al herkenbaar! Keano is nu anderhalf ;) dat wordt nog wat ^.^

Marja

6 jaar geleden

Maar 1 regel zegt deze "ervaren" moeder: bak vol liefde. Rest gaat vanzelf!!

Jolande

6 jaar geleden

Leuk hoor indd herkenbaar

k.kunzel

6 jaar geleden

maar kijk niet gek op en geef jongens de kans om meisjesdingen te doen en te willen, zoals ook een pop willen om mee te spelen, een keukentje, ook een strikje in hun haar te willen etc. Zeg dan niet dat niet alleen voor meisjes is

Mariël

6 jaar geleden

Jongens zijn erg makkelijk...er zijn weinig driftbuien zoals bij meiden.

Ikke

6 jaar geleden

Spelen met meisjesspullen.

Laat jongetjes gewoon met meisjesspulletjes spelen. Raken ze vanzelf op uitgekeken. Worden ze niet raar van.

Fiona

6 jaar geleden

Helemaal waar voor mijn zoontje! :)

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.