12x Dit herkent elke jongensmoeder

12x Dit herkent elke jongensmoeder

Ben jij een jongensmoeder? Grote kans dat je deze 12 dingen herkent!

Jongensmoeders opgelet! Als je een meisje krijgt kan je als moeder nog teruggrijpen op herinneringen aan je kindertijd. Jongens, daarentegen, kunnen je nog flink met je mond vol tanden laten staan. Boys will be boys! Dit geldt natuurlijk niet voor alle jongens en meiden (we gaan niet stereotyperen!). Maar de meeste jongensmoeders zullen zich hier toch wel in kunnen vinden! 

1. Treinen, auto's, vliegtuigen en LEGO, OVERAL!

Misschien begin je vol goede moed met een speelkeuken, knutselspullen en een zandbak in de tuin. Dingen die zowel jongens als meiden leuk zullen vinden. Maar toch... om de een of andere reden lijkt de hoeveelheid autootjes en lego zich te vermenigvuldigen in je huis. Je bad drijft vol met boten en je hebt treinrails onder de salontafel doorlopen. Jongens vinden alles dat vliegt, vaart of kan rijden geweldig. Kijk dus niet vreemd op als de speelkeuken dienst doet als opstijg-en landingsveld voor vliegtuigen, of dat het zand uit de zandbak met vrachtwagens verplaatst wordt naar een andere hoek van je tuin. En met een met lego bezaaide vloer kun je rondlopen op blote voeten wel vergeten!

Lees ook: Het speelgoed van je kind slim opbergen in je woonkamer

2. Jongens zitten nooit, nooit stil

Om stipt half 6 's ochtends springen (niet kruipen, springen) ze in je bed, en ze houden niet op met springen, rennen en duikelen tot ze 's avonds in bed neervallen. Snel, sneller en snelst, dat is hun motto. Zitten ze het ene moment in een hoek met een auto te spelen, racen ze het andere moment de tuin in om met hun vriendje te spelen. Wat doe je eraan? Niks! Geef ze de kans die energie kwijt te raken. En zorg dat je je sneakers aan hebt. Tenzij je probleemloos een stiletto-run doet, dan zeggen we go for it!

3. Shoppen is simpel, maar wel vaak nodig

De jongensmoeder is snel klaar met shoppen. De garderobe van een meisje kun je behoorlijk uitbreiden. Bij jongens is dat toch minder. Broeken, sneakers, t-shirts en truien, dat was het wel zo'n beetje. En in principe kan alles met elkaar gecombineerd worden. Zie je je shopping trip al in het water vallen? Ga dan los in de accessoire-sectie en sla leuke riemen, petten en jacks in. Wees er wel op voorbereid dat de frequentie dat je moet shoppen voor je kind wel toeneemt. Versleten knieën kan dan wel een trend zijn, maar voor je het weet zitten er gaten in al zijn kleding. Zo kun je hem er ook niet elke dag bij laten lopen, toch?

Jongens halen alles uit elkaar, maar terug in elkaar zetten is weer te ingewikkeld

4. ALLES KAN KAPOT!

Kleding zal niet het enige zijn dat je met enige regelmaat zal moeten vervangen. Jongens zijn namelijk ook erg goed in het slopen van alles. Believe it or not, alles kan kapot! En dit doet jouw kleine wervelwind onbewust én bewust. Jongens worden erg geboeid door hoe alles in elkaar zit, en gaan dit dan ook onderzoeken door spullen zoveel mogelijk uit elkaar te halen. Hier zijn ze heel goed in, maar het terug in elkaar zetten is dan weer te ingewikkeld. 

5. Het wk worstelen IS NIKS VERGELEKEN BIJ JOUW HUISHOUDEN

Jongens zijn van het fysieke. Ze springen van banken en rollen over elkaar door de kamer. En een banaan is geen banaan meer. Je zult versteld staan hoeveel 'wapens' jij wel niet in huis hebt. En je moet geen lage pijngrens hebben, want stoeien is een favoriete bezigheid onder jongens. En soms kennen ze hun eigen kracht niet. Gelukkig is papa meestal wel in voor zo'n stoeipartijtje. Heb jij even je rustmomentje!

6. De eerste hulp is je tweede thuis

Ruwe spelletjes zijn dus de norm, en dan gaat er nog wel eens wat stuk. Ze springen en rennen door de kamer en voor je het weet hebben ze hechtingen nodig. Tripje eerste hulp dan maar. Soms ben je gewoon net een seconde te laat, hoe goed je ook oplet. Wees niet te hard voor jezelf, bijna alle jongensmoeders maken de rit naar de eerste hulp wel vaker dan eens. Ze kijken er daar echt niet raar van op. Zo zijn jongens nou eenmaal. Tip: zorg dat je een goede EHBO kit voor peuters in huis hebt, en maak toch even een gaatje vrij voor die EHBO cursus voor kinderen!

7. Ze plassen overal, behalve in de wc

De vloer, het toilet, de muur, de bril... Het kost blijkbaar te veel moeite om die pot te vinden. Dit maakt de zindelijkheidstraining er niet leuker op. Het duurt wel even voor je hier vanaf bent, en het beste wat je kan doen is een grote box schoonmaakdoekjes bij de hand te hebben. Ze gaan vanzelf beter mikken. Hopelijk.

8. JE MOET ALTIJD ZORGEN VOOR VOLDOENDE ETEN IN HUIS

Als hij nu nog geen grote eter is dan komt dat vast nog wel! Jongens, net als de meeste papa's, kunnen net een bodemloze put zijn. Heeft hij net 4 dikbelegde boterhammen naar binnen gewerkt, staat hij nu al te vragen om een tosti. En hij pakt ook nog even een banaan en wat koekjes tussendoor. En met het avondeten moet je nog een keer extra voor hem opscheppen. Liefde gaat blijkbaar echt door de maag!

Je moet niet verbaasd opkijken als je 'poephoofd' genoemd wordt

9. JE SOORT HUMOR VERANDERT DRASTISCH

Er zullen dagen zijn dat je je kind met zijn vrienden ziet spelen en lachen en het gewoon niet snapt. Jongenshumor kan extra gek zijn en de scheten- en poephumor begint al zodra ze kunnen praten. Scheetgrappen maakt hij dagelijks en je moet ook niet verbaasd opkijken als je ineens poephoofd genoemd wordt. Als je lacht of boos wordt vindt hij het alleen maar grappig, dus als je er snel vanaf wil zijn kun je beter gewoon je mond houden. En voor je het weet doe je gewoon lekker mee!

10. MAMA IS DE LIEFSTE!

Een heerlijk punt om te horen toch? Jongens hebben een sterke liefde voor hun moeder die heel erg lang blijft. Sommige moeders zeggen dat ze zich een celebrity voelen iedere keer als ze thuiskomen. Ze aaien je haren en als je ze lief noemt, krijg je te horen dat jij liever bent. Dan is dat poephoofd wat je zo nu en dan naar je hoofd krijgt ineens niet meer zo erg...

11. ZIJN FASCINATIE VOOR PIEMELS BEGINT AL VROEG

20 keer per dag roepen 'hand uit je broek!' is heel normaal voor een jongensmoeder. Al Bundy is er niks bij. Ze weten al heel snel dat die piemel daar zit. En als hij eenmaal doorheeft dat het daar zit, gaat hij ermee spelen. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, ze doen het allemaal.

12. WEINIG TRANEN EN DRAMA

Waar meisjes van nature in standje dramaqueen springen bij ieder klein wissewasje zijn jongens wat simpeler. Krijgt hij zijn zin niet? Na even stampvoeten is het wel weer goed. Ook laten meisjes meer emoties zien. Zo kunnen ze al snel een potje janken als ze een beetje vies zijn of een pijntje hebben. Bij een jongen kan het vaak niet vies genoeg. En omdat ze toch gewend zijn aan een ongelukje hier en daar komen de waterlanders minder snel. Dat scheelt dan toch weer, hé mama!

Herken jij deze dingen als jongensmoeder? Of heb je nog een leuke aanvulling? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

15 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.