Zindelijkheidstraining: wanneer & hoe pak je dat aan?

Zindelijkheidstraining: wanneer & hoe pak je dat aan?

Er komt een tijd dat je kindje uit de luiers moet. Dan moet je aan de zindelijkheidstraining! Wanneer is het zover en hoe pak je dat aan? Lees het hier!

Aan zindelijkheidstraining beginnen met je peuter is een behoorlijke mijlpaal. Straks hoef je nooit meer luiers te kopen, want je kind gaat zelf naar de wc. Heerlijk, die gedachte! Maar wanneer kun je hier het beste mee beginnen? En hoe begeleid je jouw kind op de juiste manier bij het zindelijk worden? Wij zetten alles over zindelijkheidstraining op een rij.

Ten eerste is het belangrijk dat je begrijpt dat jij als ouder je kind niet zindelijk kan máken. Je kunt je peuter hoogstens begeleiden en stimuleren, maar uiteindelijk moet ie het toch echt zelf doen! Hij zal dan vaak ook zelf aangeven wanneer hij eraan toe is.

Wanneer beginnen met zindelijk worden

De regel is natuurlijk dat je kindje netjes zijn behoefte op de wc kan doen voordat hij naar de basisschool gaat. Dit is wel zo handig voor de kleuterjuffen! Meestal is je kindje echter al veel eerder toe aan zindelijk worden en kun je al ver daarvoor beginnen met oefenen.

Wanneer is je kind toe aan zindelijk worden?

Je kindje moet er emotioneel en fysiek klaar voor zijn om zindelijk te worden. Dit houdt in dat hij de spieren van zijn blaas moet kunnen beheersen, het zelf vervelend moet vinden om met een volle luier rond te lopen en kunnen begrijpen dat plassen en poepen op het potje of de wc hoort.

Voor ieder kind is het anders, maar meestal beginnen ze rond 2 jaar aan te geven dat ze klaar zijn om zindelijk te worden. Dit kun je vaak duidelijk zien aan de volgende drie signalen:

1. Poep- en plasgedrag verandert

Je peuter krijgt meer controle over zijn blaas en darmen en je zult merken dat je aanzienlijk minder vieze (doorgelekte) luiers hoeft te verschonen. Ook zal hij niet meer zo graag in het openbaar zijn behoefte doen en een stil plekje op gaan zoeken, zoals een hoekje of zijn slaapkamertje. Als je hem hierop betrapt, dan is dit het perfecte moment om voor te stellen om op het potje te gaan zitten.

2. Zijn reactie op een natte of vieze luier verandert

Omdat je kindje nu beter snapt wanneer en dat hij zijn behoefte doet in een luier, zal hij dit misschien ook gaan aangeven. Kinderen vinden het op deze leeftijd vaak ook minder prettig om met een natte en vieze luier rond te lopen, dus zullen ze zelf vragen om verschoond te worden door bijvoorbeeld naar de luier te wijzen. Misschien zal je kind ook zelf proberen de vieze luier uit te trekken. 

3. Je kind toont zijn onafhankelijkheid

Wanneer je kind steeds vaker begint te roepen 'Ik kan het zelluf!' of begint tegen te stribbelen als jij hem ergens mee wilt helpen, zoals kleertjes aantrekken, betekent dit dat je kind zelfstandiger wordt. Hij geeft duidelijk aan dat hij er klaar voor is om dingen zelf te doen en dus ook op het potje te gaan.

  1. Baninni Potty Whale
  2. Thermobaby Kiddyloo Toilettrainer met trapje
  3. BABYBJÖRN Plaspotje Pienter
  4. Baninni Buba Toiletverkleiner
  5. LUMA Potje

Zindelijkheidstraining: zo pak je dat aan

Er is  een  verschil tussen zindelijkheidstraining voor jongens en die voor meisjes. Zo plassen jongens staand en moeten meisjes leren hoe ze op de juiste manier moeten afvegen. Wij laten de verschillen zien met de volgende tips die je kunnen helpen om je zoon of dochter zindelijk te maken.

jongens Helpen zindelijk worden

Wat is er nodig?

Wanneer je zoon nog niet staand kan plassen en richten, laat hem dan zittend op een potje plassen. Als hij een grote boodschap moet doen, kan hij ook op het potje of op de wc zitten. Gebruik bij de wc een speciaal wc-zitje voor kinderen (toiletverkleiner) en een krukje waar hij zijn voeten op kan zetten.

Waar moet je op letten?

Als je zoon zittend op het potje wil plassen, zorg er dan voor dat hij zijn penis naar beneden duwt voordat hij op het potje gaat zitten. Zo voorkom je dat hij met zijn piemel tegen de rand komt. Als hij wil staan, zorg er dan voor dat hij met zijn benen iets uit elkaar recht voor het potje gaat staan.

Toilettip

Alle kinderen zijn een ster in het imiteren en dat is vaak ook de beste manier om iets te leren. Laat je zoon daarom meekijken met zijn vader of laat hem zelf zien hoe hij goed in de pot kan richten. Leer hem ook al vroeg om goed te mikken in de toiletpot, door bijvoorbeeld een plassticker in de wc-pot te plakken waar hij op kan richten. 

meisjes helpen zindelijk worden

Wat is er nodig?

Je kunt je dochter op een potje laten plassen en poepen. Het voordeel hiervan is dat ze haar voeten op de grond kan zetten. Dit zorgt ervoor dat haar bekkenbodemspieren kunnen ontspannen. Wil je haar toch laten proberen om op de wc te zitten, maak dan gebruik van een toiletverkleiner en een krukje zodat ze haar voeten daarop kan zetten.

Waar moet je op letten?

Zorg ervoor dat de vagina en billen van je dochter niet op de toiletrand zitten, maar goed boven de opening van de pot. Let er goed op dat haar knieën gespreid zijn. Op deze manier kunnen haar bekkenbodemspieren namelijk ontspannen.

Toilettip

Probeer je dochter vanaf het begin aan te leren om van voor naar achter af te vegen. Laat haar een keertje bij jou meekijken hoe jij dat allemaal doet, of leg zelf heel duidelijk uit waarom je zo afveegt.

Reageer niet teleurgesteld als het een keer niet goed gaat, dit kan het plasgedrag van je zoon of dochter beïnvloeden. Gewoon opruimen en weer doorgaan werkt het best!

Extra tips voor zindelijkheidstraining

Bij de zindelijkheidstraining van je zoon of dochter is advies altijd handig. Er zijn dan ook voldoende tips die toepasbaar zijn op zowel jongens als meisjes:

1. Begin zeker niet te vroeg met zindelijk maken. Let op de signalen of je kind er klaar voor is en begin dan pas, anders heb je kans dat je een averechts effect krijgt. Begin ook niet vlak voor een grote verandering, zoals een verhuizing of de komst van een broertje of zusje. 

2. Neem je kind mee winkelen voor ondergoed voor 'grote' kinderen. Laat hem of haar zelf uitkiezen en bepalen wat leuk en mooi is. Onderbroekjes, boxers en hemdjes in plaats van rompers zijn voor jou nu makkelijker, maar ook voor je kindje om zelf op het potje te gaan.

3. Wanneer de grote dag aanbreekt, verwijder dan de luier. Je kunt je kind naakt laten rondlopen, een trainingsbroekje en/of ondergoed aandoen.

4. Het beste is om het potje op een vaste plaats te zetten, bijvoorbeeld vlak bij de wc. Laat je kind op verschillende momenten op de dag oefenen om op het potje te gaan.

5. Als de zindelijkheidstraining niet altijd even soepel gaat, wacht dan een paar weken en probeer het opnieuw.

6. Maak er iets leuks van. Zing samen een liedje, lees samen een boekje over zindelijkheid of kijk filmpjes over zindelijk worden. Je kunt je kindje ook op een speelse manier laten oefenen met een plaspop en klein plaspotje.

7. Wanneer je je kindje ook 's nachts zindelijk wil maken, kun je het beste een matrasbeschermer op het bedje leggen. Zo houd je het matras schoon bij eventuele ongelukjes.

8. Naast een potje kun je ook een brilverkleiner voor op de wc aanschaffen. En een krukje om op de wc te kunnen klimmen of bij de wastafel te komen om de handjes te wassen. Zo leert je kind ook dat het uiteindelijk op de grote wc moet.

9. Beloon je kindje met stickers en/of cadeautjes wanneer hij iets op het potje heeft gedaan. Zo stimuleer je hem om dit vaker te doen.

10. Gebruik nog billendoekjes in plaats van toiletpapier voor je kindje. Toiletpapier kan nog best ruw zijn voor de billetjes van je kindje en kan dan alsnog luieruitslag veroorzaken.

LEES OOK: Je kind zindelijk maken | Tips van een expert

Hulp bij zindelijkheid

Wanneer is het handig hulp te zoeken bij de zindelijkheidstraining? Dit kan bijvoorbeeld zijn als je kind ouder is dan 6 jaar en nog steeds niet zindelijk is. Of als je kind ineens weer in zijn of haar broek gaat plassen zonder dat je een duidelijke oorzaak weet. Ook een combinatie van in de broek plassen en obstipatie is een belangrijk signaal dat je beter even hulp kunt zoeken. 

Een klein percentage van de 5-jarigen en zelfs 7-jarigen is een paar keer per maand nog nat. Dit is heel normaal en komt vaak tijdens het spelen voor.

Wanneer ben jij begonnen met de zindelijkheidstraining? En hoe pakte jij dit aan? Laat het weten in een reactie!

Bronnen: Dokter, Medicinfo, Pampers

Redactie MiniMe.nl

Door

26 maart 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 3 reacties geplaatst.

Simone

2 jaar geleden

Onze dochter was 2 en zindelijk. Na 2 maanden ook de nachten. Dit was toen heerlijk want toen de tweede kwam had ik er maar een in de luier.

Vroeg beginnen met een potje (17 maanden) in het ritueel opstaan plassen. Plassen slapen etc. Gaat het vanzelf.

Jilly123

2 jaar geleden

Sinds ik een interview las over een Amerikaanse Potjestraining expert heb ik mijn beide peuters binnen 3 dagen zindelijk gekregen!!
Het interview vind je op www.potjestraining.nl

Akseona

3 jaar geleden

Mijn zoontje van 2.5 wist eigenlijk al maanden percies wanneer hij moest plassen en poepen maar op de pot of wc wou hij nooit! In bad plastte hij altijd in een bootje dat hij zelf paktte als hij voelde dat hij moest plassen.
Omdat ik zoiets had van: ach hij is net 2 en jongens zijn vaker wat "later" luierloos liet ik hem doen.
Maar toen hij 2.5 was en het mooie weer kwam eraan heb ik hem toch zijn luier uitgetrokken en de boot ingezet als "potje". Na ruim een week gaf hij zelf aan ook geen nachtluier meer te willen hebben. Omdat hij toch al meerdere dagen droog uit bed kwam heb ik hem zijn zin gegeven. Het gaat perfect.
Alleen die boot :-) dat moet de wc nog worden.
Maar dat komt vast vanzelf wel!

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.