Je kind zindelijk maken is supersimpel - Debby geeft tips

Je kind zindelijk maken is een hele opgave, toch? Dat hoeft zeker niet zo te zijn. We spraken Debby Mendelsohn over haar boek Zindelijk maken is kinderspel.

Het klinkt ideaal en voor sommige ouders misschien ongelooflijk: Debby had al haar kinderen (6) vóór twee jaar uit de luiers. De jongste was zelfs met 11 maanden al luierloos. Ze schreef haar methode op in boekjes voor haar kids. Die boekjes vormden de kern van haar boek Zindelijk maken is kinderspel

Kind zindelijk maken is niet moeilijk

Want je kind zindelijk maken hoeft niet moeilijk te zijn, vond Debby nadat ze zelf al 4 kids vroeg uit de luiers had. Het belangrijkste is dat je er heel ontspannen in stapt en dat het voor je kind ook leuk moet blijven. Maar wanneer begin je? Debby koos het moment dat haar kinderen konden lopen:  

Bij mijn kinderen ben ik begonnen zodra ze konden lopen. Toen waren ze voor mij geen baby meer en klaar voor de volgende stap.

Praten over poep en plas

Deze keuze is anders dan wat er in veel boeken en op internet verteld wordt. Normaal gesproken zou je als ouder moeten wachten tot je kindje over poep of plas begint, of in een hoekje gaat staan als zijn of haar luier nat is. Debby geeft aan zoiets vroeger ook niet zo was: 

Vroeger waren kinderen ook snel zindelijk. Ik zie het zindelijk worden puur als een onderdeel van de opvoeding. Net zoals je je kindje leert eten en tanden poetsen, is het zindelijk worden ook een proces.

Wachten hoeft niet

Wachten op bovenstaande signalen hoeft dus niet. Sterker nog, als je met regelmaat aandacht geeft aan het zindelijk worden kan je voorkomen dat je kind de behoefte in zijn of haar luier doet. 

Je geeft je kindje ook op tijd eten en wacht niet totdat hij of zij een keer aangeeft honger te hebben. Hetzelfde geldt voor zindelijkheid. Wacht niet tot je kind aangeeft te moeten poepen en plassen, maar ga gewoon aan de slag. In mijn geval was dat toen mijn kinderen ging lopen.

te snel zindelijk willen maken

Vaak hoor je dat ouders in hun enthousiasme iets te veel druk op hun kind hebben gezet, of dat ze aangeven geen tijd te hebben. Debby geeft aan dat je vooral een aanpak moet kiezen die bij het gezin past: 

Heb je weinig tijd, zet dan je kind gewoon 1 keer per dag op het potje. Maak er een leuke, ontspannende bezigheid van. Het gaat misschien langzamer dan een kind die je 5 keer per dag op een potje zet, maar je boekt nog steeds resultaat.

Hoe snel is mijn kind zindelijk?

Ondanks dat we weten dat ieder kind anders is en op zijn of haar eigen tempo zindelijk wordt, wil iedere ouder graag weten hoe lang het ongeveer duurt voor een kind zindelijk is. Echte gemiddelden kunnen we niet geven, maar Debby spreekt wel over een kwestie van weken:

Het hangt er helemaal vanaf hoeveel tijd je erin kan en wil steken. Als je één keer per dag je kind op het potje zet en dit een week doet, de week erna twee keer per dag en zo de frequentie opbouwt duurt het zindelijk worden ongeveer 7 weken. Hoe intensiever je je kind eraan herinnert en helpt om naar het potje te gaan, hoe sneller hij of zij zindelijk is. Maar ook hier geldt: je kind is leidend. Heeft je kind er geen zin in, raak dan niet gefrustreerd en probeer het gewoon de volgende keer weer.

Helpen en doorzetten

Als ouder ben je vooral een helpende hand bij het zindelijk worden van je kind. Je bent echt heel bewust bezig je kind 'te helpen' zindelijk te worden, net zoals je je kind helpt om te leren eten. Belangrijk is hierbij ook dat je niet direct opgeeft.

Als je als ouder zegt dat je gaat beginnen, ga er dan ook mee door. Ook als het een keer of twee tegenzit.

Gezelligheid en beloning

In sommige gevallen kan een kind erg goed zindelijk worden door middel van een beloningssysteem. De wc is dan heel gezellig gemaakt en als je kindje gepoept of geplast heeft op het potje plakken jullie samen een sticker. Debby is er niet op tegen, maar heeft zelf geen beloningssysteem gebruikt: 

Ik vind het heel mooi dat je kindje al blij wordt als je zegt 'goed gedaan!'. Kinderen kunnen heel snel de waarde van die opmerking leren. Dat kan naar mijn idee evenveel waard zijn als een sticker of snoepje.

Kinderdagverblijf en zindelijk worden

Als kinderen naar het kinderdagverblijf gaan (of een gastouder, of opa en oma) dan is het heel belangrijk dat je dezelfde manier van opvoeden hanteert. 

Stem het ritme thuis af op het ritme dat ze in het dagverblijf hanteren, dan went je kindje heel snel aan de 'potjestijden'. Op sommige dagverblijven hebben ze ook potjessessies, dan gaan ze gezellig met z'n allen naar de wc.

Terugval bij zindelijkheid

Het kan wel eens voorkomen dat een kind een terugval heeft en ineens weer in zijn of haar broek gaat plassen, om wat voor reden dan ook. Vaak komt dat door een grote gebeurtenis in zijn of haar leven, zoals een geboorte van een broertje of zusje of een verhuizing.

Belangrijk is dan om er gewoon onder te blijven en je kind weer te helpen.

Don'ts bij het zindelijk maken

Zijn er ook dingen die je gewoon echt niet moet doen als je je kind zindelijk wil maken? Volgens Debby is er één hele belangrijke factor die je zoveel mogelijk moet vermijden: 

Stress. Het moet altijd een ontspannen situatie blijven. Als je ongeduldig wordt en daardoor gestresst, bang of boos reageert, zal je kind dat zeker merken. Dit kan alleen maar een negatieve invloed hebben op het zindelijk worden. Zie jezelf altijd als iemand die 'een kind helpt', niet als iemand die 'een kind traint'.

Heb jij nog een handige tip die jouw kind heeft geholpen om zindelijk te worden? We horen het graag! 

Met dank aan Debby Mendelsohn

Door

08 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 4 reacties geplaatst.

2 jaar geleden

Sinds ik een interview las over een Amerikaanse Potjestraining expert heb ik mijn beide peuters binnen 3 dagen zindelijk gekregen!!
Het interview vind je op www.potjestraining.nl

2 jaar geleden

Ik heb de adviezen van Debbie gecombineerd met de adviezen van mijn schoonzus uit een niet westers land (waar het heel normaal is om voor de eerste verjaardag van je kind te beginnen met zinderlijkheid ). Mijn dochter draagt sinds haar 13e maand overdag geen luiers meer en ik kan zeggen dat vanaf 14 maanden het ook zelf ging aangeven. Nu ze 17 maanden is zijn de nachten ook vaak droog, hoewel ik daar nog voor de zekerheid altijd wel een luier om doe. Sinds een maand durven ze ook bij het kdv de luier uit te houden. Ik ben heel erg blij dat ik dit heb gedaan, want het scheelt enorm veel luiers én luieruitslag! Mensen in mijn omgeving zien het als een hele opgave en iets bijzonders. Zelf vond ik dit helemaal niet en bovendien heb ik er nu heel erg profijt van. Zolang je bedenkt dat als je op pad gaat je sowieso al rekening houdt met eten/drinken en slaapjes......dan is een plaspauze echt geen opgave ....(en echt niet heel anders dan je eigen sanitaire stops of de 'luierwisselstops' )...ik raad het echt iedereen aan!

3 jaar geleden

Onze dochter van 16 maanden geeft het zelf regelmatig aan, misschien tijd om er langzaam mee te beginnen of in ieder geval wat informatie te verzamelen. Ik zou dit boek dus graag willen winnen.

3 jaar geleden

Dit boek kan ik erg goed gebruiken voor mijn zoontje van net 2 jaar. Hij heeft een leuk voorleesboekje over het potje waar hij gek op is én een mooi potje. Maar zitten op het potje? Ho maar. Nee hij gaat er in staan... Ik denk dat dit boek een goede volgende stap is voor ons! Liefs Tali

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.