Wc-verkleiner | Toiletbrilverkleiners voor peuters

Wc-verkleiner | Toiletbrilverkleiners voor peuters

Is het tijd voor jouw peuter om naar het grote toilet te gaan? Dat gaat makkelijker met een wc-verkleiner! Lees hier alle info én ontdek de leukste toiletbrilverkleiners.

Een wc-verkleiner is een ontzettend handig hulpmiddel voor peuters die in het proces van zindelijk worden toe zijn aan de volgende stap: de grote wc! Maar normale toiletbrillen zijn niet gemaakt voor kleine kinderbilletjes. Gelukkig bestaan er handige toiletbrilverkleiners zodat jouw peuter makkelijk op het toilet kan zitten.

Voor veel peuters die bezig zijn met zindelijk worden is de ‘grote mensen-wc’ de volgende stap na het potje. Andere peuters vinden het potje maar niks en kopiëren liever hun ouders; ze gaan gewoon gelijk vanaf het begin op het grote toilet. In beide gevallen is het handig om een wc-verkleiner te kopen, zodat jouw kind niet in de toiletpot zakt tijdens het plassen en poepen!

Wat is een wc-verkleiner?

Een wc-verkleiner (ook wel toiletverkleiner, toiletbrilverkleiner of wc-brilverkleiner genoemd) is een handigheidje waarmee je de toiletbril kunt verkleinen, speciaal voor kleine billetjes. Met een toiletverkleiner zorg je ervoor dat je kindje comfortabel en veilig op het grote toilet kan zitten, zonder de angst om erin te zakken.

Een toiletverkleiner is meestal een opzetstuk van plastic dat je op de meeste toiletten op of onder de bril kunt zetten. Om het gebruik van een toiletverkleiner soepel te laten verlopen, is het een goed idee om een krukje of opstapje bij het toilet neer te zetten. Hiermee kan je kindje gemakkelijk op de wc klimmen. Dit hoeft overigens niet als je een wc-verkleiner koopt waar al een trappetje aan vast zit.

LEES OOK: Je kind zindelijk maken is super simpel | Tips van een expert

Vanaf welke leeftijd gebruik je een wc-verkleiner?

Je kunt een wc-verkleiner gebruiken vanaf de leeftijd dat jouw peuter bezig gaat met zindelijk worden. Dat is dus per kind verschillend: de één is al toe aan zindelijkheidstraining als hij 1,5 jaar is en de ander pas bij 3,5 jaar. De één gebruikt het zoals gezegd als volgende stap na het potje, de ander zit liever direct al op de grote wc. Wanneer je een toiletbrilverkleiner gebruikt, ligt dus helemaal aan jullie eigen situatie.

Wc-verkleiner: tot welke leeftijd?

Tot welke leeftijd je een wc-verkleiner gebruikt, is ook per kind verschillend. Je peuter of kleuter moet comfortabel op de wc-bril kunnen zitten, zonder het gevoel te hebben dat hij in het toilet zakt. Het ligt er dus een beetje aan aan hoe groot je kind is en hoe snel hij groeit, maar ook hoeveel kracht hij in zijn armen heeft om goed te kunnen blijven zitten.

Als je kind het plassen en poepen op het grote toilet met wc-verkleiner goed onder de knie heeft en door heeft hoe hij stabiel en veilig kan zitten, kun je na een tijdje eens testen of hij ook zonder kan.

Potje of wc-verkleiner?

Een vraagstuk voor veel ouders die bezig zijn met zindelijkheidstraining, is of je een potje of wc-verkleiner moet kopen. Potjes zijn vaak gemakkelijker voor dreumesen en jonge peuters om mee te oefenen, aangezien ze klein en laag zijn. Kids hebben geen hulp nodig om een potje te gebruiken.

Is jouw kindje al zindelijk of begin je pas op een latere leeftijd met zindelijkheidstraining, dan kan een normaal toilet met wc-verkleiner gemakkelijker zijn. Daarnaast willen kids vaak hun ouders nadoen, waardoor het oefenen op een echte wc soms de voorkeur krijgt boven een potje. Het is dus echt een persoonlijke voorkeur!

Als je kindje gebruikmaakt van een toiletverkleiner, scheelt het jou ook wat opruimwerk. Anders dan met een potje kun je hun behoefte namelijk gewoon direct doorspoelen! Geen weggooi- en schoonmaakwerk meer.

Soorten toiletverkleiners

Er zijn verschillende wc-verkleiners op de markt. Dit zijn de meest bekende soorten om een toiletbril te verkleinen:

Standaard wc-verkleiner voor kinderen 

De standaard wc-verkleiner is de meest voorkomende. Deze is speciaal bedoeld voor kinderen. Het is een simpel plastic of kunststof opzetstuk dat gemakkelijk in gebruik en schoon te maken is. Deze haal je er gewoon weer af nadat je kindje gebruik heeft gemaakt van het toilet.

Deze toiletverkleiners zijn verkrijgbaar in verschillende thema’s als Disney, superhelden, dieren of gewoon in gave kleuren en patronen. Zo maak je het gebruiken van de grote wc voor je kindje superleuk! 

collage van standaard wc verkleiners

Toiletbrilverkleiners voor het hele gezin

Er bestaan speciale 'familietoiletbrillen' met twee kleppen. Die kun je als grote bril (voor jezelf) en als kleine bril (voor de kids) gebruiken. Handig, want dan kun je de toiletverkleiner gewoon laten zitten en hoef je ‘m niet na ieder wc-bezoekje eraf te halen.

De meeste toiletverkleiners met twee kleppen hebben daarnaast ook nog een handige soft close-functie én zijn universeel: ze passen op elk toilet. Je installeert deze eenmalig op het toilet et voilà, je hebt er geen omkijken meer naar! Een super praktische must-have voor jonge gezinnen.

Wc-verkleiner met trapje 

Een ‘grote mensen-wc’ is voor een peuter natuurlijk wel erg hoog. Je maakt het dus extra makkelijk voor je kindje om gebruik te maken van het toilet met een wc-verkleiner met trapje. Hiermee kan je kindje zelf op het toilet klimmen en er ook weer vanaf komen. Door het trappetje maakt je peuter op een stabiele manier geheel zelfstandig gebruik van de wc, wat de ervaring van ‘het grote toilet’ een stuk toegankelijker en minder eng maakt.

collage van familie wc verkleiners en wc verkleiners met trapje

Opvouwbare wc-verkleiner 

Ook als je niet thuis bent, is het fijn om je kindje te laten oefenen met het gebruiken van de grote wc. Het is dan alleen niet handig om een standaard verkleiner met je mee te sjouwen. Daarom bestaan er dus ook super handige opvouwbare toiletverkleiners. Deze kun je klein opvouwen en dus makkelijk onderweg meenemen. Zo heb je altijd een wc-verkleiner bij je als je kleintje weer moet oefenen!

collage van opvouwbare wc verkleiners

LEES OOK: 6x Leuke peuterboeken over zindelijkheid

wc-verkleiner kopen: Waar let je op?

Bij het kopen van een wc-verkleiner zijn een aantal dingen belangrijk. Je kunt gaan voor een toiletbrilverkleiner in een mooie kleur of voor eentje waar je kind helemaal wild van wordt, maar dat is niet het allerbelangrijkst. Er zijn twee punten waar je goed op moet letten bij het kopen van een toiletverkleiner:

  • De verkleiner moet stevig genoeg zijn om het gewicht van je kind te dragen, ook als hij wat groter wordt. 
  • De verkleiner moet goed op de wc passen en niet verschuiven. Een slecht passende verkleiner zorgt ervoor dat je kindje misschien kan vallen of dat er in de tussenruimtes bijvoorbeeld vingertjes knel komen te zitten.

Wat kost een wc-verkleiner?

De prijzen van een wc-verkleiner lopen best wel uiteen. Een simpele standaard toiletverkleiner vind je al voor zo’n €5. Wil je er eentje met een leuk printje, gave kleur of met het lievelingspersonage van je kind, dan moet je denken aan zo’n €10-€15. 

Voor wat uitgebreidere wc-verkleiners, zoals eentje met een trappetje of eentje voor het hele gezin, kun je denken aan bedragen rond €25-€30. Voor gezinswc-verkleiners ben je het duurst uit; de prijzen hiervan lopen vaak op tot boven de €30. Deze moeten natuurlijk van erg stevig materiaal gemaakt zijn, aangezien ze door het hele gezin gebruikt worden.

Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt, maar voor dit product is er in elke prijsklasse wel een optie!

Savannah Schreuter

Door

15 september 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.