Je kind voor het eerst naar school | Dit staat je te wachten

Je kind voor het eerst naar school | Dit staat je te wachten

Whaaa, je kind gaat naar de basisschool! Wát een mijlpaal. Spannend hè? Dit staat je te wachten! (+ tips)

Wanneer je kind voor het eerst naar school gaat, is dat echt een enorme mijlpaal. Ineens zijn ze niet klein meer, maar heb je een heuse kleuter in huis! Wat kun je verwachten als je kind naar de basisschool gaat? Ik zet het allemaal voor je op een rij en deel mijn ervaringen!

Mijlpalen als moeder

Als moeder maak je héél veel mijlpalen mee met je kindje. Die mijlpalen beginnen al tijdens je zwangerschap en zullen de rest van je leven doorgaan. Het moment dat je kind voor het eerst naar school gaat, is er wat mij betreft eentje die er wel echt bovenuit steekt!

 

meisje met moeder voorbereiden voor school

Wanneer gaat je kind voor het eerst naar school?

Kinderen kunnen het hele jaar door starten op de basisschool. De meeste kinderen gaan naar groep 1 zodra ze 4 jaar worden. Dit is niet verplicht; kinderen zijn pas leerplichtig zodra ze 5 jaar worden.

Het verschilt per school wanneer kinderen beginnen in groep 1. Soms houden ze de eerste dag van de maand waarin het kind jarig is aan, soms twee weken voor de 4e verjaardag. Op andere scholen kan een kind pas ná zijn 4e verjaardag terecht.

Op tijd inschrijven bij een basisschool

Het is in ieder geval belangrijk dat je je kind op tijd inschrijft bij een basisschool. Sommige scholen hebben een wachtlijst, zeker in de grote steden. Lees er alles over in ons artikel over een basisschool kiezen!

Kind naar school: dit speelt door je hoofd

De stap naar de basisschool is er eentje die betekent dat je je kind wat meer gaat loslaten. Hij gaat al een beetje een eigen leven opbouwen, zonder jou. Dat kan best even slikken zijn! Ik had daar zelf in ieder geval best een beetje moeite mee en vond het heel spannend. Je wil namelijk het beste voor je kind en hoopt dat het allemaal goed zal gaan! De vragen die ongetwijfeld door je hoofd spelen zijn:

 • Zal mijn kind de basisschool wel leuk vinden?
 • Vindt hij de juf of meester lief?
 • Kan hij goed meekomen?
 • Zal hij gemakkelijk vriendjes maken?
 • Wordt ie niet gepest?

moeder met dochter

Wennen op de basisschool

Gelukkig voor kind én ouders hebben veel basisscholen wendagen! Dit zijn een aantal dagdelen waarop kinderen en hun ouders kennismaken met de school. Jullie leren zo de juf of meester alvast een beetje kennen, de klasgenootjes en het reilen en zeilen in de klas. Vaak mogen de ouders een tijdje in de klas blijven en wordt de duur daarvan steeds een beetje afgebouwd. Overigens zijn scholen niet verplicht om wendagen aan te bieden en jij als ouder bent ook niet verplicht om je kind te laten wennen. Jij weet zelf het beste of je kind daar behoefte aan heeft!

Tips voor de wendagen op school

Om de wendagen voor je kind zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij een paar tips:

 • Begin al ruim van tevoren met vertellen over de wendagen. Maak duidelijk dat school heel leuk is en niet eng! Vertel op een rustige manier wat je kind allemaal kan verwachten. Houd het luchtig.

 • Probeer je peuter van tevoren alvast wat tijdsbesef aan te leren. Als hij snapt wat termen als ‘morgen’ en ‘straks’ betekenen en vaste activiteiten op bepaalde dagen van de week heeft, is dat een groot voordeel bij het naar school gaan. Hoe je dit aanpakt, lees je in ons uitgebreide artikel over je peuter tijdsbesef aanleren!

 • Op de dag zelf: vertel je kindje duidelijk wanneer je ‘m weer komt ophalen, zodat hij weet waar hij aan toe is. Het is leuk om je kind een horloge kado te doen, zodat hij zelf kan zien wanneer het (bijna) zover is.
 • Er kunnen traantjes vloeien, dat is heel normaal. Het is natuurlijk best spannend allemaal! Maak je niet te veel zorgen; kinderen zijn vaak snel afgeleid door alles wat er in de klas gebeurt. Probeer je eigen tranen (als die er zijn) voor thuis te bewaren, of in ieder geval voor buiten de klas.

Naar de basisschool: checklist

Wanneer je kind naar de basisschool gaat, zijn daar een aantal ‘regels’ aan verbonden. Het is belangrijk dat je deze checklist kunt afvinken:

 • Zindelijk

  Je kind moet zindelijk zijn wanneer hij voor het eerst naar school gaat en zelf zijn billen af kunnen vegen. Juffen en meesters hebben geen tijd om bij al die kids nog luiers te verschonen.
 • Aan- en uitkleden

  Je kind moet de basis van het aan- en uitkleden onder de knie hebben. Met veters en een rits kan de juf wel helpen, maar andere dingen (zoals het aantrekken van de schoenen en jas) moet hij wel kunnen.
 • Middagslaapje

  Het is wellicht vanzelfsprekend, maar ik noem het toch maar even: je kindje moet klaar zijn met het middagslaapje, want daar is geen tijd meer voor. Kleuters gaan ‘s middags ook gewoon naar school.
 • Lievelingsknuffel

  Het verschilt per school, maar het kan zijn dat je kind zijn lievelingsknuffel niet mee de klas in mag nemen. Het is dus slim om dit thuis alvast af te bouwen of navraag te doen hoe de toekomstige juf van je kind hiermee omgaat. Je kunt de knuffel bijvoorbeeld ook in de tas op de gang doen, zodat je kind wel weet dat ie heel dichtbij is!

Kind voor het eerst naar school: tips

Voor het eerst naar school gaan is een spannende gebeurtenis. Met deze tips maak je het voor je kind en jezelf een stuk makkelijker:

 • Geef je kind een eigen horloge! Dit is niet alleen een mooi kado voor deze speciale mijlpaal, maar het is ook handig. Zo kun je ‘m uitleggen wanneer hij naar school moet en wanneer de schooldag er weer op zit. ‘Als de grote wijzer op de 12 staat en de kleine op de 3’, bijvoorbeeld.

 • Loop of fiets samen alvast een keer de route en wijs de school aan, zodat je kind het gaat herkennen en het niet vreemd meer is zodra het moment is gekomen dat hij er naartoe gaat.

 • Koop samen spulletjes die nodig zijn, zoals een rugtas, broodtrommel en drinkbeker. Oefen ook even met het open en dicht maken, zodat je kind dat straks zelf kan.

 • Voorzie kleding en spullen van naamstickers, zodat deze niet kwijtraken op school.

 • Geef je kind niet meer eten mee dan hij thuis zou krijgen. Geef ook het soort eten mee dat hij zelfstandig op kan eten en waar hij geen hulp van de juf bij nodig heeft.

 • Is je kind in het begin nog heel moe na die lange dagen school? Laat 'm dan in overleg met de juf of meester ook eens een dag(deel) thuis. Je kind is het eerste jaar nog niet leerplichtig, hij kan het nodig hebben om uit te slapen en extra rust te pakken.

 • Plan in de eerste weken niet te veel. School is al vermoeiend genoeg met al die nieuwe indrukken! Probeer je kind na schooltijd wel wakker te houden, anders kom je 's avonds in de knel met slapen. Je kunt ‘m dan beter iets vroeger naar bed brengen.

 • Noteer alle studiedagen van de juffen en meesters direct met een grote stift in je agenda en op alle kalenders in huis. Het zou vervelend zijn als je er eentje over het hoofd ziet!

 

Naar de basisschool: wat neem je mee?

Zodra je kind naar de basisschool gaat, is er een ‘basisuitrusting’ nodig. Dat betekent: samen shoppen! Voorpret is een hele goede voorbereiding op deze nieuwe periode in het leven van je kleine. Wat je kind in ieder geval elke dag nodig heeft, is het volgende:

LEES OOK: Must-haves voor als je kind naar school gaat

Geniet van deze nieuwe mijlpaal!

Wanneer een kind naar de basisschool gaat, kijken veel moeders met weemoed terug op de tijd die achter hen ligt. Die baby-, dreumes- en peutertijd is nu echt voorbij, die krijg je nooit meer terug. Je kind wordt groot!

Probeer ook vooral te genieten; de basisschool is ook écht heel leuk. Je kind zal groeien, zowel fysiek als mentaal, en steeds meer een eigen karakter krijgen. Hij gaat talenten ontwikkelen, bijdehante uitspraken doen en een eigen leven krijgen. Daar kun je alleen maar héél trots op zijn!

Sarah Glasbergen

Door

14 augustus 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.