Je vriendin helpen na de bevalling

Je vriendin helpen na de bevalling

Het is een ontzettende stressvolle en nieuwe periode en jij wilt er heel graag voor haar zijn. Dus hoe help je een vriendin die pas bevallen is?

Het leven van jouw vriendin die net bevallen is, staat helemaal op z’n kop. Ze moet alles uit zien te vogelen met haar newborn, zichzelf en haar gezin. Waarschijnlijk is ze ook hartstikke moe. Hoe kun jij er voor haar zijn en je vriendin helpen na de bevalling? Wij hebben tips!

Vanaf het moment dat ze vertelde dat ze zwanger was, beloofde je dat je er helemaal voor haar zou zijn. Tijdens de zwangerschap plande jij de babyshower, kocht je leuke kado’s, ging je mee babyshoppen en hielp je met het inrichten van de babykamer. Maar nu is het zover en is de baby geboren! Wat kun jij in deze periode doen voor je vriendin, waardoor haar leven iets makkelijker wordt?

twee vriendinnen lachen met een kop thee

Laat weten dat je er voor haar bent

Je gaat voor het eerst op kraambezoek nadat de baby is geboren. Je vriendin ziet er ontzettend moe uit en je ziet dat ze duidelijk geen tijd heeft om alles tegelijk te doen. Geef haar even een subtiele hint: “Hey, if you need me? Call me!” Laat haar weten dat je er voor haar bent, zodat de drempel laag ligt om jou om om hulp te vragen. Bied het in de weken erna nogmaals een paar keer aan, zodat ze alleen nog maar ‘ja’ hoeft te zeggen.

Zijn we dat punt voorbij en ga jij haar helpen? Mooi! Dit is een lijstje van wat jij allemaal kunt doen om jouw vriendin te helpen na de bevalling.

Boodschappen doen

Er komt na de bevalling veel bezoek langs en het laatste waar een pas bevallen vrouw zin in heeft, is een tripje naar de supermarkt. Soms kan ze het fysiek ook gewoon nog niet. Help je vriendin na de bevalling door voor haar boodschappen te doen. Laat haar even een boodschappenlijstje doorsturen en ga op pad. Het is ook leuk als je dan eventueel wat lekkers voor haar meeneemt, of een fris bloemetje. Zo verras je haar ook nog eens!

Schoonmaken en de was doen

Iets waar elke vrouw blij mee is na haar bevalling, is als iemand helpt met het schoon houden van het huis. Help je vriendin na de geboorte van haar kindje door even te gaan stofzuigen en dweilen. Haal even een doekje over de oppervlaktes en maak de bedden op. Gooi er ook even een wasje in en help om dit weg te werken. Dit zijn kleine dingen die tijdens die eerste fase thuis erbij inschieten. Plus, er is niks fijners dan met je baby kroelen in een lekker schoon en fris huis.

lachend meisje in een wasmand

Koken

Uit eigen ervaring weet ik dat je een vriendin met een pasgeboren baby erg blij maakt met eten. Je kunt even langs gaan en in haar keuken een maaltijd koken voor die avond. Maar je kunt ook zelf thuis wat extra’s koken dat houdbaar is en dit bij haar in de vriezer leggen. Als je aan meal prepping doet, kost het geen extra moeite, alleen maar wat extra ingrediënten!

LEES OOK: Meal prepping voor drukke moeders

Haar me-time gunnen

Al die visite, een nieuwe baby, nieuwe routine en meer. Alles in die eerste paar weken kan nogal veel zijn voor een nieuwe moeder. Tijd voor zichzelf is er niet meer bij. Bied dus aan om even op de kleine te letten zodat zij wat me-time heeft. Misschien is dat even goed bijslapen, een lekker bad nemen of gewoon even het huis uit voor een kop koffie. Als ze nog niet helemaal comfortabel hiermee is, kun je altijd voorstellen om dit te doen op het moment dat de baby slaapt. Zo hoef je eigenlijk alleen de babyfoon in de gaten te houden!

Andere kids vermaken

Heeft je vriendin al andere kinderen en heeft ze juist behoefte aan wat alone-time met de baby? Bied dan aan om deze een tijdje mee te nemen. Ga iets leuks doen met de kinderen zoals naar een binnenspeeltuin, een ijsje halen of langs de kinderboerderij voor een paar uurtjes. Zo hebben mama en baby even rustig een bonding moment.

meisje eet een ijsje

Neem haar mee naar buiten

Een leuke manier om je vriendin te helpen na de bevalling, is door haar mee te nemen naar buiten. Het kan in het begin een vrij grote stap zijn om met je kindje te gaan wandelen, dus bied aan om eens mee te gaan. Mama en baby kunnen vast wat frisse lucht gebruiken, dus ga lekker een blokje om. Zo komen jij en je vriendin ook nog eens aan jullie beweging voor de dag!

Doe kleine klusjes

Zijn er nog onafgemaakte klusjes in huis? Kijk dan even of jij deze kunt doen zodat de nieuwe moeder hier niet meer over na hoeft te denken. Denk aan het vervangen van lampen, lijstjes ophangen of zaken babyproof maken. Het afmaken van deze klusjes zal zeker gewaardeerd worden! Believe me.

Savannah Schreuter

Door

03 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.