Vriendschap & moederschap | problemen en tips

Vriendschap & moederschap | problemen en tips

Een gezin starten en je vriendschappen onderhouden kan best een challenge zijn. Wij zochten de beste tips om jouw vriendschappen mommy-proof te maken!

Door de komst van een baby kunnen vriendschappen behoorlijk veranderen. Zeker als je je niet in dezelfde levensfase bevindt als je vriendinnen, bijvoorbeeld omdat jij al moeder bent en zij nog niet. Wat zijn de meest voorkomende valkuilen en hoe kun je hiermee omgaan?

Andere levensfase

Natuurlijk zou het leuk (en handig) zijn als jullie allemaal tegelijk zwanger zouden zijn, maar de realiteit is vaak niet zo. Misschien was jij als eerst zwanger in je groep terwijl je vriendinnen nog volop aan het scharrelen waren, of misschien hebben je vriendinnen kinderen die wat ouder zijn terwijl jij nog maar net een baby hebt. Wat de situatie ook is, voor een vriendschap kan het moeilijk zijn als je niet in dezelfde levensfase zit.

Ook de manier waarop iemand moeder wordt, kan voor wrijvingen zorgen. Als jij problemen hebt met je vruchtbaarheid en je vriendinnen zonder moeite zwanger worden, kan dit voor heel veel pijn en verdriet in de vriendschap zorgen. Ook al is dat onbewust!

Onze tip

Probeer interesse te blijven tonen. Misschien vind je de verhalen niet altijd even boeiend, maar vriendschap is ook luisteren naar elkaar en belangstelling hebben voor wat de ander belangrijk vindt, los van je eigen interesses.

Andere kijk op moederschap

Dat je toevallig wél in dezelfde fase van het moederschap zit, betekent ook niet dat je vriendschap automatisch geen problemen ondervindt. Want niet iedereen heeft dezelfde kijk op het moederschap. Misschien snak jij wel naar een vriendschap waarin je het niet de hele tijd over je kindje hoeft te hebben, terwijl je vriendin niets liever doet dan non-stop praten over haar kleintje. Of ben jij een hele strenge moeder terwijl zij wat losser is, en erger je je aan haar manier van opvoeden.

Onze tip

"Anders" is niet hetzelfde als beter of slechter. Het kan echt geen kwaad als jullie een andere kijk op de dingen hebben. Misschien kunnen jullie nog wat van elkaar leren? Probeer daar open voor te staan! Lukt dat niet, probeer dan in ieder geval respect voor elkaars opvoedmethode op te brengen.

Moe en minder energie

Je ging vroeger graag mee borrelen en jullie gingen steevast als laatst naar huis. Maar nu je moeder bent, is dat echt het laatste waar je zin in hebt. En dat kunnen we begrijpen, want je gezin vraagt ook heel veel tijd en energie.

Onze tip

Leg uit dat je nu gewoon even moe bent en er geen zin in hebt, maar doe tegelijkertijd ook wel moeite om een suggestie te doen voor iets anders leuks dat jullie samen kunnen doen. Waarom geen leuke borrelavond een keertje bij jou thuis? Kleine op bed, wijntje erbij en kletsen maar!

Verschillende prioriteiten

Je bent tegelijkertijd zwanger met een vriendin en zag het al helemaal voor je: in plaats van samen te gaan stappen, zouden jullie nu gezellig op de bank films kijken met de baby's op schoot. Maar wat blijkt? Ook nadat ze bevallen is, vindt je vriendin het nog altijd erg belangrijk om af en toe nog te gaan stappen... en jij niet. 

Onze tip

We zijn allemaal op een andere manier moeder en zoeken allemaal op een andere manier de balans tussen moederschap en vrouw zijn. Probeer te focussen op de gelijkenissen, niet op de verschillen.

Nieuwe vriendschappen

Tijdens zwangerschapsyoga, bij de verloskundige of allerlei activiteiten zoals babyzwemmen, of gewoon omdat jullie kinderen samen spelen in de speeltuin of vriendjes zijn op school: als je moeder bent, leer je vanzelf een heleboel andere moeders kennen. Met zo veel nieuwe vriendschappen is het verleidelijk om te denken dat je die oudere vriendschappen wel kunt laten vallen.  

Onze tip

Nieuwe vriendschappen zijn superleuk, maar een vriendschap met iemand die jou al heel lang kent is ook waardevol. Ga lekker mommy-dingen doen met je nieuwe vriendinnen, maar vergeet je 'oude' vriendschappen dus zeker niet te onderhouden. Het is heel normaal om verschillende soorten vriendschappen te hebben, dus voel je hier ook niet schuldig over.  

LEES OOK: Door het moederschap vriendinnen kwijtgeraakt? Dit kun je doen!

Marianne Nykjaer

Door

29 mei 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.