De leukste houten puzzels

De leukste houten puzzels

Op zoek naar houten puzzels voor je kindje? Wij zetten de leukste voor je op een rijtje!

Houten puzzels: kinderen zijn er gek op én ze zijn ook nog eens hartstikke goed voor de motoriek en het logisch leren denken! Welke houten puzzels leuk en geschikt zijn voor jouw kindje? Wij zochten het uit! 

Houten puzzels bestaan al zo lang we het ons maar kunnen herinneren en kinderen kunnen zich er uren mee vermaken. Puzzelen is hartstikke goed voor de motoriek, cognitieve vaardigheden en het zelfvertrouwen van je kind, maar let op: niet alle houten puzzels zijn automatisch geschikt voor jouw mini me.

Houten puzzels voor je kind

Of een houten puzzel geschikt is voor jouw kleine hangt voor 99% af van de moeilijkheidsgraad. Houten puzzels voor kinderen van 1 jaar zijn namelijk een stuk eenvoudiger dan puzzels voor kinderen van 4 jaar. Kijk dus goed naar de leeftijd van je kind en wat hij of zij momenteel al kan, want het zou zonde zijn als jouw mini me er niets van snapt en je alsnog zelf de houten puzzel aan het leggen bent. Ook is het jammer als de puzzel veel te makkelijk is!

Houten puzzels zijn duurzaam

Uiteindelijk vergaat de wereld natuurlijk niet als het je kindje nog niet lukt, want puzzels van hout zijn super duurzaam! Ze gaan tot in de eeuwigheid mee als je ze zorgvuldig bewaart en je kindje kan de puzzels overal mee naartoe nemen. De camping, een park, het strand of naar opa en oma; een houten puzzel zorgt ook jaren later nog steeds voor plezier!

Ben je op zoek naar houten puzzels? Of het nu voor een jongen of een meisje is, ze gek zijn op dieren, bouwen, de jungle of Sesamstraat: voor kinderen t/m 4 jaar hebben we hieronder de leukste houten puzzels voor je op een rijtje gezet!

houten puzzels 1 jaar

Kinderen kunnen beginnen met puzzelen wanneer ze 1 à 1,5 jaar oud zijn. Verwacht hier nog niet ál te veel van: baby’s en dreumesen stoppen nog veel in hun mond, dus in het begin zal het voornamelijk sabbelen op stukjes zijn. Het is dus belangrijk dat je houten puzzels kiest die hiertegen kunnen en eenvoudig af te nemen zijn met een natte doek.

Het makkelijkste voor je kindje van 1 jaar zijn vormenpuzzels met vijf à tien stukjes, ook wel noppenpuzzels genoemd. De stukjes moeten ze in het juiste vakje leggen en dat wordt ze door de nopjes aan de bovenkant van de puzzelstukjes een stuk gemakkelijk gemaakt; je kind kan hiermee de puzzelstukjes goed vasthouden. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, maar die met dieren steken er wat mij betreft toch echt wel bovenuit!

 

 1. Goki - 9-delige puzzel
 2. Pucts - Houten puzzel boerderij dieren
 3. SFC Toys - Houten puzzel ''Verkeer''

LEES OOK: Kado baby 1 jaar

houten puzzels 2 jaar

Is je kind 2 jaar oud? Dan kun je eens gaan kijken naar houten puzzels met meer puzzelstukjes en eventueel zonder nopjes. Deze houten vormenpuzzels voor peuters bieden iets meer uitdaging, maar kijk wel goed of de jouwe daar al klaar voor is. Anders kun je namelijk beter nog een half jaartje wachten! 

 

 1. New Classic Toys - Vormenpuzzel voertuigen
 2. Playwood - Houten puzzel politie auto 
 3. Little Dutch - LD Houten vormenpuzzel

LEES OOK: Kado kind 2 jaar

houten puzzels 3 jaar

Ja mommy’s, wanneer je kindje 3 jaar oud is, begint het puzzelen ergens op te lijken! Houten puzzels met meer dan twaalf stukjes zijn voor jouw peuter het ‘nieuwe normaal’ en spelenderwijs leren tijdens het puzzelen doet langzaam zijn intrede. Voor je het weet noemt je kind ineens het alfabet op. Waar blijft de tijd...

 

 1. New Classic Toys - Houten alfabet puzzel
 2. Little Dutch - Houten blokpuzzel dierentuin
 3. SFC Toys - Houten puzzelslang ABC

LEES OOK: Kado kind 3 jaar

houten puzzels 4 jaar

Wanneer kinderen naar school gaan, weten ze precies hoe puzzelen werkt en kun je ze nog meer uitdaging bieden. De onderstaande houten puzzels zijn daar het perfecte voorbeeld van. Is de puzzel nog net even te moeilijk? Dan kun je altijd helpen, dat vindt jouw kleuter alleen maar leuk en gezellig! 

 

 1. Intelligentie puzzel geometrische montessori
 2. Goula - 1-10 duo cijferpuzzel
 3. Small Foot Company - Letters en Nummers

LEES OOK: Kado kind 4 jaar

Speelt jouw kindje met houten puzzels?

Dianne Overbeeke

Door

25 mei 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.