Buitenspelen in eigen tuin

Buitenspelen in eigen tuin

Buitenspelen vinden de meeste kids ontzettend leuk. Hoe fijn is het als dat ook in je eigen tuin kan? Wij zetten wat tips op een rij!

Spelen jouw kinderen graag buiten en heb je een tuin? Ideaal! Buitenspelen in eigen tuin is namelijk helemaal te gek. Wij hebben tips om het nóg leuker te maken, óók voor kleine tuinen en zelfs balkons. Want ja, ook daar kunnen kids buitenspelen. Lees snel verder!

Heb jij geen speeltuin of park in de buurt, maar moeten je kinderen er zo nu en dan wel écht even uit? Dan is een tuin ideaal. Door buiten te spelen in hun eigen tuin, halen je kinderen toch even een frisse neus én kun je ze makkelijk in de gaten houden. Ook van een kleine tuin of een balkon kun je een leuke speelplek maken!

Tuin ‘buitenspeel-proof’ maken

De dagen worden weer langer en warmer, dus dit is het perfecte moment om je kids te stimuleren om hun dagen buiten door te brengen. Door van jullie tuin een aantrekkelijke plek te maken om buiten te spelen, zullen ze vaker geneigd zijn om dit ook daadwerkelijk te doen. Zorg ervoor dat je tuin een veilige ruimte is waar ze hun gang kunnen gaan en hun fantasie kwijt kunnen!

LEES OOK: Het tofste buitenspeelgoed

meisjes op schommel

Buitenspelen in de tuin zonder speelgoed

Buitenspelen in de tuin kan natuurlijk ook helemaal oldskool, zonder enige attributen of speelgoed. Laat je kids ‘schipper mag ik overvaren’, verstoppertje, tikkertje of lummelen spelen. Weten je kids niet hoe dit moet of wat de regels zijn? Mooie kans voor jou om even nostalgisch te doen en lekker mee te spelen!

Speeltuin in de tuin

Wil jij het buitenspelen in eigen tuin naar een hoger niveau tillen, dan kun je natuurlijk ook je tuin ombouwen tot een speeltuin. Als je een grote tuin hebt, kun je complete speeltoestellen neerzetten, inclusief glijbaan en schommel. Zo wordt de speeltuin een paar straten verder echt geen groot gemis! Heb je een kleinere tuin? Denk dan aan een schommel, klimrek of een klein combitoestel.

jongen op rug van meisje

Speeltuin op het balkon of dakterras

Als je een balkon hebt of een dakterras, wordt dit natuurlijk wat moeilijker. Als je een goede basis hebt, kun je eventueel een schommel of trapeze ophangen. Maar let wel op dat dit veilig gebeurt! Heb je kleine kinderen, dan kun je altijd kijken naar een mini-toestel met een glijbaan.

buitenspeelset

 1. WICKEY Speeltoestel TinyPlace  
 2. Step2 Naturally Playful Lookout Treehouse  
 3. Plum 2 in 1 schommelset metaal  
 4. Little Tikes Activity Gym Natural  
 5. Dinosaurus Glijbaan - Groen

Sportief buitenspelen in de tuin

Met ‘sportief’ buitenspelen bedoel ik natuurlijk niet direct een complete work-out voor je kids, maar juist iets waar ze even lekker al hun energie in kwijt kunnen en een manier om ze goed uit te putten. Zo maak je buitenspelen in eigen tuin ook nog eens goed voor de conditie! Deze item zijn daar uitermate geschikt voor:

Trampoline

Trampolines zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Een trampoline in de tuin doet het bij elk kind wel goed. De kleintjes kunnen erop springen om hun balans te leren houden en wat oudere kids zullen proberen nieuwe trucs te leren. Het is een leuke en fijne manier om in beweging te blijven, dus ook jij als mama kunt daar gewoon gebruik van maken!

collage met trampolines

 1. Trampoline met veiligheidsnet
 2. Amigo Trampoline
 3. Kindertrampoline met beugel
 4. Salta Excellent Ground 305 cm Groen

Balspellen

Balspellen zijn ook prima te doen in de tuin. Dit hoeven niet gelijk echte wedstrijden te zijn natuurlijk. Laat je kids hun voetbal-schijnbewegingen, hockey-passes en basketbal-dribbelvaardigheden oefenen.

Daarnaast kun je ook eens naar wat meer ‘onconventionele’ balspellen kijken. Denk aan jeu de boules, tuin-bowling of zelfs jongleren! Allemaal balspelletjes waar je geen grote ruimte voor nodig hebt, dus deze zijn zelfs geschikt voor op het balkon.

collage met speelgoed voor buiten

 1. Adidas VoetbalKinderen en volwassenen
 2. Hockey set met bal voor kinderen
 3. Johntoy Deur-basketbalspel Met Basketbal
 4. Longfield Games Jeu De Boule Set 8 Plastic Ballen
 5. Rolly Toys Kegelspel Bowling
 6. Jongleerballen 6x stuks

Hoelahoep en touwtje springen

Ik vond het vroeger heerlijk, op muziek hoelahoepen en touwtje springen. Je hebt allemaal van die speciale liedjes waar je dit op de maat kan doen. Het hoeft natuurlijk niet, maar dit maakt het misschien wel iets aantrekkelijker om te doen. Hoe ging hij ook alweer? Karel 1 brak zijn been, Karel 2 zwom in zee….

collage met springtouwen en hoolahoops

 1. Hoepels 60 centimeter 4 stuks - Pittenzakjes 12 stuks
 2. Orange85 Hoelahoep - 75 cm - gestreept - kinderen - outdoor
 3. Touwtje Springen (set van 3)
 4. Frozen Springtouw
 5. Skippy Dance spring-danstouw

Knutselen in de tuin

In de tuin kun je heerlijk knutselen! Lekker in het zonnetje aan de tuintafel zitten. Je kunt ook materialen verzamelen uit de tuin en daar iets tofs mee maken! Denk eens aan:

 • Verzamel steentjes en laat je kinderen deze versieren met verf
 • Laat ze takjes en bladeren verzamelen en hier kunst mee maken
 • Maak samen buiten een vogelhuisje en zet ‘m in de tuin
 • Laat je kinderen zien hoe je bloemen droogt en hiermee iets moois kunt maken
 • Laat je kids mooie kunstwerken stoepkrijten of diverse spelletjes op de grond tekenen, zoals een hinkelspel of boter, kaas en eieren

Dit kun je bijna allemaal ook op het balkon doen! Je zult dan natuurlijk wel eerst het één en ander moeten verzamelen buiten, bijvoorbeeld tijdens een ochtendwandeling.

collage met knutselspullen voor buiten

 1. Ses Eco Vingerverf
 2. Vogelhuisje met verf
 3. Crayola 64st. Stoepkrijt
 4. Crayola Mandala Art - Stoepkrijt

Strand in eigen tuin

Je kunt ook samen met je kids een kleine stranddag houden in de tuin. Het enige wat je nodig hebt, is een zand- en een waterelement.

Een gave zandbak kan voor het zandelement zorgen. Je hebt ze in verschillende maten, vormen en kleuren, dus er past er vast wel eentje bij jou in je tuin/op het balkon. Zet hier wat leuk strandspeelgoed bij en je bent helemaal ready to go!

Voor het waterelement heb je eigenlijk alleen maar een bak nodig met water erin. Dit kan een grote bak zijn waar je kinderen net in kunnen zitten, een zwembadje of gewoon een emmer. In deze waterbakken kunnen je kids spelen of zwemmen, maar er ook spelletjes mee doen. Haal leuke waterspelletjes in huis zoals een hengelspel of kleine bootjes.

TIP! Heb je een grote tuin? Dan kun je ook een gave wildwaterbaan of waterspeeltuin neerzetten.

LEES OOK: Leuk strandspeelgoed voor kinderen

meisje in zwembad met speelgoed

Kamperen in de tuin

Is het lekker weer? Dan is kamperen in de tuin een gave activiteit om met je kids te doen. Dit is natuurlijk meer een activiteit voor in de avond, maar hier kun je vanaf de ochtend al plezier van hebben. Ga samen met je kids op zoek naar een mooie plek om te kamperen en tuig dit samen helemaal op!

Lees ook ons artikel: Kamperen in de tuin: een staycation voor kinderen met heel veel tips om hier een groot succes van te maken! 

Willen je kids niet overnachten in de tuin, maar vinden ze het idee wel leuk? Zet dan een leuke tent of tipi op en gebruik het alleen als een fort gedurende de dag. Ze kunnen er spelletjes in spelen en uitgebreid boterhammetjes en snacks eten. Zo hebben ze toch het gevoel van kamperen, maar slapen ze ‘s avonds lekker binnen in hun eigen bed.

Tuinieren in eigen tuin

Wil je iets educatiefs doen met je kids terwijl ze buiten spelen in eigen tuin? Ga dan samen tuinieren. Better yet, zet samen een moestuintje op! Haal wat potgrond, zaden en eventueel wat potten en je kunt aan de gang. Leer je kids hoe ze bepaalde plantjes moeten planten en hoe ze ervoor moeten zorgen. Wie weet gaan je kinderen wel meer groenten en fruit eten als ze het zelf verbouwd hebben.

meisje die foto maakt van bloem

Tuinieren op het balkon

Heb jij geen tuin, maar wel een balkon? Ook daarop kun je tuinieren! Werk met kweekbakken, hangbakken of bloempotten. Zorg wel dat je het stukje op je balkon gebruikt waar veel zonlicht komt.

Check ook ons artikel: Zo leuk is tuinieren met kinderen, voor heel veel tips en tricks om samen met jouw kids een gave en bloeiende moestuin te maken. 

Savannah Schreuter

Door

02 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.