Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten?

Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten?

Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten in Sinterklaastijd en wat voor schoencadeautjes geef je dan? Wij geven tips!

Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten? Het is een vraag die veel ouders bezighoudt zodra Sinterklaas is aangekomen in ons land. Wat is een goede balans? En wat voor schoencadeautjes stop je er dan in? Wij hebben tips over hoe vaak kinderen hun schoen mogen zetten in de Sinterklaastijd!

Hoe vaak je kind zijn schoen mag zetten, bepaal jij in principe natuurlijk helemaal zelf. Ook wat voor cadeautjes je erin stopt en hoeveel. Toch zijn er wel dingen waar je rekening mee kunt houden.

Welke leeftijd eerste keer schoen zetten?

Op welke leeftijd je kind voor het eerst zijn schoen mag zetten, is iets wat jij als ouder het beste in kunt schatten. Zodra ze er ook maar iets van begrijpen, is het leuk om met deze traditie te beginnen.

Baby’s en dreumesen snappen weinig tot niets van het fenomeen Sinterklaas en Piet. Voor hen hoeft het dus nog niet zo nodig. Tenzij er broers of zussen in het spel zijn natuurlijk; het zou raar zijn als zij wel iets krijgen en het baby’tje in het gezin niet. Dan kun je voor de vorm toch een babyschoentje erbij zetten!

Hoe vaak schoen zetten?

Vanaf het moment dat Sinterklaas is aangekomen tot aan pakjesavond op 5 december, kunnen kinderen hun schoen zetten. Dat kan in principe elke avond, maar de vraag is of je dat wilt. Wordt je kind echt gelukkig van élke dag een cadeautje? De kans is groot dat pakjesavond, waar de meeste kinderen ontzettend naar uitkijken, dan niet zo bijzonder meer is. Overdaad schaadt, is een veelgehoord gezegde.

Veel kindjes vinden het ook mega spannend dat Sint en Piet in het land zijn en de huizen afgaan om cadeautjes langs te brengen. Daardoor kunnen ze soms niet goed slapen ‘s nachts of zijn ze héél vroeg wakker. Beter beperk je dat dan tot het weekend of maximaal twee keer per week (voor je eigen bestwil, haha). Ik hoor in mijn omgeving veel dat kinderen op woensdag en zaterdag hun schoen mogen zetten.

Het is in ieder geval slim om (bijvoorbeeld met een zelfgemaakte aftelkalender) duidelijk te maken aan je kind wanneer hij zijn schoen mag zetten, dan kan hij de overige nachten gewoon rustig slapen.

LEES OOK: Lekkere Sinterklaas-snack - speculaasmuffins!

Schoen zetten afstemmen met andere ouders

Eventueel kun je het aantal keer schoen zetten afstemmen met ouders van kinderen uit de klas of in de buurt. Het is ook beter om schoencadeautjes niet meteen dezelfde dag mee te geven naar school, omdat niet alle kinderen hun schoen mogen zetten en niet alle ouders even grote cadeaus kunnen of willen kopen. Zo krijg je geen scheve gezichten en voelen kinderen zich niet achtergesteld ‘door Sinterklaas’. 

Wat voor schoencadeautjes geef je?

Schoencadeautjes zijn in principe bedoeld als kleinigheidje. Je hoeft er dus geen enorme cadeaus in te stoppen elke keer. Een chocoladeletter, chocolademuntjes of iets anders lekkers is ook al heel leuk! Desnoods kies je voor een mandarijntje. We kunnen niet in jouw portemonnee kijken, ieder gezin heeft een eigen budget, maar de bedoeling van schoencadeautjes is dat ze wat goedkoper en kleiner zijn. Check ook vooral onze tips voor schoencadautjes voor jongens en schoencadeautjes voor meisjes!

LEES OOK: Dit is het Speelgoed van het Jaar 2020

Schoen zetten: het ritueel

Het is leuk om van het zetten van de schoentjes een echte traditie te maken waar kinderen later als ze ouder zijn met veel plezier op terugkijken. Maak dus een kleine happening van het schoenzetmoment! Zing een Sinterklaasliedje, laat je kind een tekening maken voor Piet en leg een wortel, bakje water of suikerklontje neer voor het paard van Sinterklaas.

Zet de schoen als het kan bij de open haard, want Piet komt natuurlijk door de schoorsteen. Veel huizen hebben dat niet (meer), dus worden de schoentjes vaak bij de verwarming, voordeur, deur naar de tuin of in de vensterbank gezet.

LEES OOK: Sinterklaasspelletjes voor kinderen

Wij wensen je een heel fijne Sinterklaastijd!

Marieke van Boven

Door

14 november 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.