Dit is het Speelgoed van het Jaar 2020!

Elk jaar wordt in verschillende leeftijdscategorieën het Speelgoed van het Jaar gekozen. De winnaars van 2020 zijn nu bekendgemaakt!

Het Speelgoed van het Jaar 2020 is bekend! Voor deze verkiezing wordt elk jaar in zeven leeftijdscategorieën bepaald wat het leukste, meest originele speelgoed is. In de categorie 0-3 jaar won dit jaar de SmartMax My First Sounds & Senses! Benieuwd naar alle winnaars? Dit is de uitslag van de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2020.

Het Speelgoed van het Jaar wordt gekozen door het Nederlandse publiek. Dit jaar werd de verkiezing voor de 47e keer gehouden en de uitslag door Jörgen Raymann bekendgemaakt in Amsterdam. De uitreiking werd dit jaar georganiseerd in samenwerking met Stichting Swazoom, een welzijnsorganisatie die zich inzet voor gelijke kansen voor alle kinderen, jongeren en bewoners in Amsterdam-Zuidoost. Stichting Speelgoed Nederland en Swazoom bundelen de krachten om het spelen met speelgoed en spellen te stimuleren.

Speelgoed van het Jaar 2020

In zeven categorieën werd bepaald wat het Speelgoed van het Jaar 2020 is. Dit zijn de winnaars per leeftijdscategorie:

Speelgoed van het Jaar 2020

0-3 jaar: SmartMax My First Sounds & Senses (Smart)

Schudden, rammelen en bouwen; verbaas je kind met de nieuwste My First-set van SmartMax. Het merk heeft vier nieuwe staven ontwikkeld met elk een andere structuur om het gevoel van aanraking te stimuleren. Schud de staven en de ballen en maak muziek!

4-5 jaar: Jaak en de Bonenstaak (Smart)

Ontdek de magie van dit sprookje met dit 'bewegende' puzzelspel voor jonge kinderen. Kun jij Jaak helpen om de bonenstaak te beklimmen en het kasteel in de wolken te bereiken? Laat de puzzelstukken één voor één op de juiste plaats  vallen zodat de tekening overeenkomt met de opdracht. Opgelet: de puzzelstukken kantelen terwijl ze naar beneden vallen!

Jaak en de Bonenstaak bevat 60 opdrachten en een prachtig prentenboek met het originele sprookje in een eigentijds jasje.

Speelgoed van het Jaar 2020

6-7 jaar: LEGO Avonturen met Mario starterset (LEGO)

Met deze LEGO Super Mario Avonturen met Mario startbaan kunnen kinderen spelen als hun favoriete personage in de echte wereld. De set bevat een LEGO Mario-figuur dat via de lcd-schermen en de luidspreker direct reacties geeft. Spelers kunnen virtuele munten verdienen door met LEGO Mario van de startbuis naar de vlaggenmast te gaan via draaiende platforms en wolkenplatforms, het ?-blok en supergevechten met Goomba en Bowser Jr. Verplaats de stenen om nieuwe levels te maken en probeer ze te voltooien!

8-9 jaar: LAMA (999 Games)

Het motto van L.A.M.A. is: Leg Alle Minpunten Af. Elke beurt probeer je kaarten af te leggen, anders krijg je er minpunten voor. Kun je niets afleggen, dan beslis je om te passen of een (hopelijk goede) kaart te trekken. Je krijgt minpunten in de vorm van fiches. Lukt het je om al je kaarten kwijt te raken, dan mag je een fiche teruggeven. En dat mag er één van waarde 1 of van waarde 10 zijn. Aan het einde wint de speler met de minste minpunten! L.A.M.A. is een grappig en toegankelijk kaartspel met zeer eenvoudige spelregels!

Speelgoed van het Jaar 2020

10-11 jaar: De Zoektocht naar El Dorado (999 Games)

Als expeditieleider ga je op zoek naar de mysterieuze gouden stad en win je het spel door als eerste El Dorado te bereiken. Je begint met een generiek deck met kaarten die je gebruikt om over het speelbord te bewegen. Je deck bestaat uit een team van padvinders, reizigers en zeelieden die je helpen verschillende terreinen over te steken. Onderweg zul je kolkende rivieren, dichtbegroeide regenwouden en onbekende stammen tegenkomen. Combineer de speelvelden op eindeloos veel manieren om het spel nog spannender te maken en probeer je tegenspelers te verslaan door een beter deck samen te stellen en de routes het snelst te bewandelen!

12-17 jaar: Stay Cool (999 Games)

Stay Cool is een superdynamisch vraag- en antwoordspel dat een sterk beroep doet op de verdeelde aandacht. Twee spelers stellen min of meer tegelijkertijd vragen die de actieve speler zo snel mogelijk moet beantwoorden. Bij de ene vragensteller moet dat mondeling, bij de ander ‘schriftelijk’ met behulp van letters die op dobbelstenen staan. Daarnaast moet de actieve speler ook nog een zandloper in de gaten houden, die steeds moet worden omgedraaid voor de tijd (30 seconden) om is. Mentaal multitasken onder tijdsdruk! Heel knap om hierbij je hoofd koel te houden! Een hele goede en leuke training in snel informatie verwerken, verdeelde aandacht en stressregulatie. De tijdsdruk maakt dit tot een leuke en vermakelijke partygame.

18+ jaar: De Crew (999 Games)

De Crew is een coöperatief kaartspel waarin jullie samen proberen in 50 verschillende missies het heelal te doorkruisen. Daarin slagen jullie alleen als iedereen goed oplet en samenwerkt. Eén foute kaart kan einde missie betekenen. Bovendien zijn jullie communicatiemogelijkheden in de ruimte zeer beperkt. Praten zal niet gaan, maar door slim gebruik te maken van de middelen die je hebt moet het lukken om de juiste astronaut de slag met net die juiste kaart erin te laten winnen.

Meisje met speelgoedcamera

Zo werd het Speelgoed van het Jaar 2020 gekozen

Ieder jaar nomineert een vakjury in meerdere leeftijdscategorieën speelgoed en spellen. De vakjury bestaat uit een vertegenwoordiging van verschillende disciplines: journalisten, speelgoedinkopers en -detaillisten, spellendeskundigen, bloggers, een pedagoog en een ontwikkelingspsycholoog. Daarna mag het publiek stemmen! Dit jaar brachten in totaal ruim 8.500 mensen een stem uit op hun favoriete Speelgoed van het Jaar 2020. 

Meer informatie kun je vinden op de website van Speelgoed van het Jaar

Marieke van Boven

Door

05 november 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.