10x Wat ik mis aan zwanger zijn

10x Wat ik mis aan zwanger zijn

Inmiddels ligt haar zwangerschap alweer ver achter haar, maar MiniMe’s Marieke denkt er soms nog met weemoed aan terug. Dit zijn 10 dingen die ze mist aan zwanger zijn!

Inmiddels ben ik ruim 10 maanden mama van een ontzettend lief, schattig, heerlijk en eigenwijs meisje, dus mijn zwangerschap ligt al even achter me. Haar 1e verjaardag is zelfs al in zicht! Toch kan ik soms nog met weemoed terugkijken op die bijzondere tijd. Dit zijn 10 dingen die ik mis aan zwanger zijn!

Toen wij concreet met onze kinderwens ‘aan de slag gingen’, vond ik het vooruitzicht op een zwangerschap heel dubbel. Ik heb namelijk emetofobie, de extreme angst om over te geven. Daar schreef ik hier op MiniMe.nl al een uitgebreid stuk over. Toen het eenmaal gelukt was en ik in verwachting bleek, brak er dan ook een spannende tijd aan. Gelukkig ben ik de negen maanden goed doorgekomen en kijk ik er positief op terug!

Zoals wij er nu (en al heel lang) over denken, blijft het bij ons bij één kindje. Ik zeg nooit nooit, maar we doen er in ieder geval alles aan om een nieuwe zwangerschap te voorkomen. ;) Daarom koester ik de herinneringen aan die periode nóg meer, omdat ik weet dat het niet alleen de eerste, maar direct ook de laatste keer was. Aan deze 10 dingen denk ik nog heel graag terug:

1. Dikke buik

Eerlijk is eerlijk; in het begin van mijn zwangerschap had ik er een klein beetje moeite mee dat ik zo veel aankwam. Dat ging bij mij namelijk behoorlijk snel. Totdat er een echte zwangerschapsbuik op kwam zetten! Zo’n mooi rond, steeds groter wordend bolletje waar je lekker de hele dag met je handen overheen kon wrijven… Ik vond ‘m zó mooi! Ik accentueerde ‘m dan ook volop met strakke zwangerschapskleding en paradeerde er trots mee rond. Ik droeg een kind, dames en heren! Er groeide een mens in mij!

2. Mooie echo’s

Ik vond het geweldig om op controle te gaan bij mijn verloskundige. Ik had namelijk het geluk dat mijn zwangerschap voorspoedig verliep. Vooral als er een echo gepland stond, kon ik niet wachten om weer te gaan. Ik vond het zó bijzonder om naar die kleine in mijn buik te mogen kijken. Om haar te zien bewegen en te zien dat echt alles erop en eraan zat. Ik vond het mega gaaf dat je zo gedetailleerd alles kon zien: ruggenwervel, hersentjes, vingertjes, neusje en teentjes... Heerlijk! En wat dacht je van de hartslag? Dat is toch serieus het mooiste geluid ooit?!

3. Schopjes

Vanaf een week of 18 voelde ik onze baby bewegen in mijn buik. Voor die tijd dacht ik nog aan rommelende darmen, maar dit gevoel was echt anders. Ons meisje liet van zich horen! Dat werd in de maanden daarna alleen maar duidelijker, totdat het soms zelfs zeer deed, haha! Maar dat vond ik uiteraard niet erg, die tekenen van leven waren juist fantastisch. Ook (of misschien juist) wanneer ik ‘s nachts wakker lag kon ik enorm van die schopjes genieten. Zo intiem!

4. Toegeven aan cravings

Zoals gezegd had ik in het begin moeite met mijn toenemende gewicht, maar op een gegeven moment kon ik het helemaal loslaten. Ik was bezig een mens te maken, daar kwam ik nu eenmaal van aan, zo dacht ik. Daarom vond ik ook dat ik gewoon alles mocht eten waar ik zin in had. Ik at niet ineens ‘voor twee’, maar lette echt totaal niet op de lijn. Die zwangerschapskilo’s zou ik er wel weer af krijgen zodra de baby geboren was. Ik liet dus lekker McDonald’s bezorgen (lang leve wonen in de grote stad!) en at vele repen Tony’s karamel-zeezout. Mmmmm!

Inmiddels zijn de kilo’s er weer zo goed als af (ik heb mijn tijd genomen, zoals ik al eerder schreef...) en doe ik weer ‘normaal’. Dat betekent dat ik probeer te letten op wat ik eet en niet te veel snaai. Die tijd waarin dat wel ongegeneerd kon, mis ik dus best een beetje!

5. Nesteldrang

Wat was het fijn om de babykamer beetje bij beetje klaar te maken. Mooie en praktische spulletjes kopen, de baby-uitzetlijst afvinken, alles lekker inrichten. Elke ochtend en avond ging ik even in haar kamertje kijken en probeerde ik me voor te stellen hoe het zou zijn als er een echt baby’tje zou liggen. Ons baby’tje. Zo gek! 

6. Lekker rustig aan doen

Wanneer je zwanger bent is het, zeker tegen het einde, verstandig om alles wat rustiger aan te doen, op jouw eigen slome zwangerschapstempo. Op een gegeven moment kún je ook gewoon niet anders, want je hebt een stuk minder energie en die dikke buik zit in de weg. Het mooie: iedereen begrijpt het! Gebruik je zwangerschap dus vooral lekker als excuus als je moe bent of ergens simpelweg geen zin in hebt.

7. Aandacht

Dit klinkt misschien wat sneu, maar ik vond het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan toen ik zwanger was. Iedereen om me heen was begaan met me, oprecht geïnteresseerd en razend nieuwsgierig naar onze dochter. Mensen wilden graag iets (extra’s) voor me doen, want ik was met iets heel belangrijks bezig: een mens maken. En daar had ik natuurlijk al mijn energie voor nodig!

8. Altijd een plek in het OV

Toen mijn buik eenmaal goed zichtbaar was, stonden mensen steeds vaker voor me op in het openbaar vervoer. Tenminste, als ze het even konden opbrengen om op te kijken van hun telefoon. Ik moest destijds nog elke dag met de trein naar Amsterdam voor mijn werk en dat wilde ik écht niet staand toen. Gelukkig hoefde dat niet vaak! Als er niemand uit zichzelf plaats maakte, durfde ik het steeds vaker zelf te vragen.

9. Fantaseren

Het niet weten wat ons te wachten stond was aan de ene kant spannend, maar aan de andere kant ook super leuk. We fantaseerden erop los over ons meisje. Hoe zou ze eruit zien? Zou ze op ons lijken? Hoe zou het zijn om een baby te hebben en zou er veel veranderen? Wat een bijzondere tijd was dat.

Achteraf overviel het moederschap me enorm (in positieve zin). Daar schreef ik een tijdje geleden ook een artikel over!

10. Verlof 

Zwangerschapsverlof vond ik ge-wel-dig. In de weken voor de bevalling voelde ik me nog relatief goed, dus ik kon lekker doen wat ik wilde. Niks hoefde, alles mocht. Hele dagen in pyjama series kijken of juist actief naar buiten om een frisse neus te halen; het kon allemaal. Wat een luxe gevoel gaf het om vrij te zijn terwijl de rest van de wereld aan het werk was! Dat zou ik best nog een keer willen...

Marieke van Boven

Door

25 september 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.