18 weken zwanger

18 weken zwanger

Smaak, reuk, tast, gehoor en zicht: deze week maakt je kleine weer een enorme sprong in zijn of haar ontwikkeling. Over hem of haar gesproken... al een afspraak voor de 20-wekenecho gemaakt?

Je bent deze week alweer achttien weken zwanger. Je baby is nu flink aan het zwemmen, draaien en trappen in je buik en waarschijnlijk kan je dit nu ook voelen. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de achttiende week van je zwangerschap.

WIST JE DAT:

Je baby nu even groot is als een mango, zo'n 19 cm?

DE GROEI VAN JE BABY

Deze week ontwikkelt het zenuwstelstel van je baby zich verder. De zenuwen gaan zich nu specialiseren in verschillende soorten zintuigen: smaak, reuk, tast, gehoor en zicht. Ook worden deze zintuigen sneller en scherper. Je hebt nu dus kans dat je baby reageert als je over je buik wrijft! Deze week zal je partner waarschijnlijk ook voor het eerst de kleine kunnen voelen. 

Weetje: je baby oefent nu met kijken. Toch blijft het lastig voor je kleine om zijn blik te concentreren, zelfs na de geboorte. Hierdoor kijkt je baby dus na de geboorte nog regelmatig scheel. 

achtTIEN WEKEN ZWANGER

Doordat je baarmoeder blijft groeien, verandert je zwaartepunt. Hierdoor krijg je een andere houding waarbij je buik meer naar buiten staat en je rug naar voren wordt getrokken. Het is dus belangrijk om een goede houding aan te nemen en niet te veel te tillen, anders krijg je snel last van je rug. En misschien is het deze week al tijd om op je zij te gaan slapen

Tanden poetsen

Door je zwangerschapshormonen kan je makkelijker tandplak krijgen. In principe heb je hier geen last van zolang je je gebit goed verzorgt, maar het kan geen kwaad een keer extra langs de tandarts te gaan. Vergeet dan niet te vertellen dat je zwanger bent (mocht dat nog niet duidelijk zijn) in verband met eventuele röntgenfoto's.

Tijdens het tandenpoetsen kan je tandvlees sneller gaan bloeden. Probeer in deze periode daarom met een zachtere borstel te poetsen.

wanneer BABY VOELEN

De meeste vrouwen voelen hun baby tussen de 18 en 20 weken bewegen, dus deze week kan het zover zijn! Wil je graag je baby voelen? Probeer dan eens 's avonds rustig op de bank te zitten of te liggen. Als je tot rust komt heb je namelijk meer kans dat je je kleine voelt. Lees er alles over in ons artikel baby voelen

Samen zwanger zijn

Soms kan het voorkomen dat je partner zich een beetje buitengesloten voelt. Jij bent zwanger, jij maakt allemaal veranderingen door en hij kan er alleen maar naar kijken. Het is dan vooral belangrijk om erover te praten. Deze week zullen jullie de baby kunnen voelen waardoor dit gevoel minder wordt, maar stimuleer hem ook zeker om mee te gaan naar echo's en afspraken met de verloskundige. 

ZWANGERSCHAPSVERSCHIJNSELEN

Spataderen kunnen tevoorschijn komen omdat je bloedvaten onder druk komen te staan. Misschien krijg je wel last van je onderrug of je bekkenbodemspieren. Bekijk een overzicht met alle zwangerschapssymptomen in ons artikel Zwangerschapsverschijnselen.

TO DO

  • Check ons artikel met gratis zwanger- en babydozen voor een handig overzicht van de boxen die je kan bestellen tijdens je zwangerschap en voor je baby. 
  • Heb je al een geboorteplan gemaakt? Hierin staan al je wensen voor je zwangerschap duidelijk beschreven. 
  • Binnenkort heb je de 20-wekenecho waar je baby uitgebreid onderzocht wordt. Ook kan je dan het geslacht te horen krijgen. Wil je dit niet, dan is het belangrijk dit van tevoren aan te geven bij je echoscopiste zodat je het niet per ongeluk te horen krijgt. 

 

Bronnen: RIVM, deverloskundige, voedingscentrum

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 19 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

01 mei 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.