Klusjes voor kinderen

Klusjes voor kinderen

Klusjes voor kinderen in het huishouden? Dat is echt niet zo zielig, sterker nog: peuters en kleuters vinden het vaak nog heel leuk ook om mama te helpen!

Kinderen die helpen in het huishouden is toch de droom van iedere ouder? Natuurlijk kun je er nog niet te veel van verwachten, maar het is toch leuker om samen schoon te maken. Jij hebt helpende handjes, je kind leert ervan en zo hebben jullie ook weer wat quality time te pakken. Win-win-win dus!

Waarom laat je je kind helpen

Ja het is stom, maar opruimen en schoonmaken hoort er nou eenmaal bij. Het is niet de leukste taak, en met kinderen erbij wordt het vaak alleen maar moeilijker. Want waar doe je het nog voor? Is je huis eindelijk opgeruimd en schoon, heerlijk, maar het duurt maar 5 minuten. Hoogstens. Vaak zijn je kinderen al aan het smeerpoetsen terwijl jij nog bezig bent. Dit is dan ook meteen een goede reden om je kind bij het huishouden te betrekken. Geef ze kleine klusjes om te doen terwijl jij aan het schoonmaken bent en ze zijn even zoet en breken de boel in ieder geval niet af! Hoe vaak heb jij geen kind hangend aan je been, smekend om aandacht, terwijl jij de stofzuiger heen en weer duwt? Komt vast veel moeders bekend voor! Door samen  te poetsen heb je toch nog aandacht voor je kind terwijl je huis schoner wordt. Ideaal toch? En last but not least, je kind leert er zoveel van. Ze leren verantwoordelijk en onafhankelijk te zijn en het vergroot hun zelfvertrouwen

Welke klusjes voor welke leeftijd

Maar wanneer en wat kun je jouw minime nu precies laten doen dan? Je peuter van 2 jaar kan al makkelijk 'meehelpen' in het huishouden. En hoe ouder je kind wordt, hoe meer hij kan doen. 

Peuter (2 - 4 jaar)

Heb je een schoenenkast en kapstok waar je kleine bij kan? Laat ze dan zelf hun jas en schoenen opbergen. Ook kunnen ze al heel goed hun eigen bordje en beker naar de keuken brengen en misschien zelfs in de vaatwasser doen. De boter en de kaas kunnen ze op tafel zetten als jullie gaan lunchen. Kleding of knuffel vies? Leg maar bij de wasmachine! Geef ze een doekje in hun handen en laat ze er lekker op los poetsen. Al is het natuurlijk niet uit te sluiten dat jij het later alsnog zelf ook moet doen - zo grondig als jij zijn peuters natuurlijk niet. Zeurend kind aan je been bij de afwas? Geef ze een theedoek en wat bestek en laat ze de lepels afdrogen. Het is echt niet zo moeilijk. Je peuter geeft vaak zelf al aan dat ie wil helpen of 'zelluf-doen', dus laat ze dan ook lekker!

Kleuter (4 - 6 jaar)

Vanaf 4 jaar is je kleuter al behoorlijk zelfstandig en handig. Ze kunnen vooral hun eigen rommel al heel goed opruimen. Vuile vaat naar de keuken, kleding in de was, bed opmaken. Bij sommige dingen hebben ze misschien nog wat toezicht nodig voor het geval ze een grotere puinhoop van iets maken dan het was. Je kunt ze ook best vragen om (te helpen) de tafel te dekken of af te ruimen, was op te vouwen en de hond of poes eten te geven. Elk kind is anders dus kijk gewoon even wat jouw kind al kan, dit is vaak meer dan je zou denken. 

Je kind stimuleren

Je kunt je kind al heel jong op allerlei manieren, spelenderwijs leren dat het huishouden erbij hoort. Geef ze bijvoorbeeld een speelgoed stofzuigertje of schoonmaakset. Of een klein wasmachientje en wasrekje waar je peuter de poppenkleding aan op kan hangen. Je kind gaat jou op een gegeven moment na-apen en vindt het dan ook geweldig leuk om dit soort dingen te doen. Net als mama! 

Hier vind je nog wat leuke tips om je kind te leren opruimen

1. Afwas speelset van Toyrific, Bol.com, €19,95
2. Houten stofzuigertje van Small Foot, Bol.com, €33,95
3. Houten wasmachine van Tidlo, Bol.com, €235,-
4. Wasrekje met knijpers van Vigatoys, Bol.com, €26,99
5. Schoonmaak karretje van I'm Toy, Bol.com, €83,95

Laat jij je peuter al meehelpen in het huishouden? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

14 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.