Je kind leren opruimen: 8 tips

Je kind leren opruimen: 8 tips

Kinderen en opruimen gaan heel goed samen. Lees deze tips en je krijgt een kind dat heel goed kan opruimen!

Ken je dat moment wanneer je aan het stofzuigen bent en je kleine loopt achter je aan met een bezem, omdat hij graag wil helpen? Of doet jouw kind dat juist niet en zou je hem wel graag willen betrekken bij het huishouden? Dat kan, kinderen en opruimen gaan namelijk heel goed samen. 

Je kan ze de meest kleine en simpele taken geven en vaak zien ze het als een spel, zeker als jij er ook wat leuks van maakt. Wij hebben acht manieren hoe je kinderen kan laten helpen bij het opruimen en schoonmaken.

Wanneer je kind leren opruimen?

Misschien vraag je je wel af wanneer je kan beginnen met leren opruimen. Eigenlijk kan dat al spelenderwijs als ze peuter zijn! Natuurlijk kunnen ze dan nog niet zelfstandig taken uitvoeren, maar je kan er wel een leuke activiteit van maken. Ga bijvoorbeeld samen de planten water geven of de tafel afruimen.

1. Houd het simpel

Jonge kinderen kunnen ook helpen, dus laat je vooral niet tegenhouden door hun leeftijd. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je het heel simpel moet houden. Zo kan je bijvoorbeeld wanneer je net je kleine hebt verschoond de luier door je oudere kind weg laten gooien. Of laat hem zijn eigen bord en mok in de vaatwasser zetten.

2. Maak er een spel van

Kinderen houden van spelen en vaak leren ze spelenderwijs ook veel en heel gemakkelijk. Dus ligt je huis vol met speelgoed van je kleine, begin dan het 'opruimspel'. Dit kan heel simpel zijn zoals: wie kan het snelst de blokken terug in de doos doen of raap zoveel mogelijk rode dingen op. Vooral de laatste variant is heel handig, want zo ruim je niet alleen op maar oefen je ook kleuren.

3. Alles op zijn plek

Hoe sneller je kinderen leert waar iets hoort, hoe beter ze het onthouden. Waar horen de jassen, waar het speelgoed en waar de schoenen? Als ze dingen aan het einde van de dag iedere keer op dezelfde plek terugleggen kan dat op een gegeven moment automatisch gaan, handig!

4. Maak het toegankelijk

Als je graag wil dat je kids je helpen bij het opruimen, maak het ze dan wel makkelijk. Zet kratten op de grond in de kamer waar al het speelgoed in moet bijvoorbeeld. Of monteer een kinderkapstok en koop een bezem op kinderformaat. Als ze ergens zelf bij kunnen motiveer je ze om sneller dingen op te ruimen of schoon te maken.

5. Kinderen imiteren

Mama is altijd het grote voorbeeld en kinderen doen je daarom vaak na. Maak hier gebruik van en betrek je kind bij het opruimen. Ben je bijvoorbeeld de vaat aan het uitruimen, laat je kleine dan net als mama aan de slag gaan. Je kind kan verschillende dingen aangeven zoals lepels en bekers. Let natuurlijk wel goed op met scherpe objecten, je wilt natuurlijk geen ongelukken.

6. Kleine taken, groot plezier

De kleinste taken kunnen kinderen al een enorm verantwoordelijkheidsgevoel geven. Heb je bijvoorbeeld een tuin of planten in huis, geef ze dan samen water. Of doe je de was, sorteer dan samen de kleding op kleur en vul met zijn tweeën de machine. Kinderen hebben daar echt lol in en jij hebt je taken gedaan.

7. Maak van iets groots, iets kleins

Niet alles wat je doet lijkt ook iets voor kinderen te zijn, maar wees hierin juist creatief. Neem bijvoorbeeld het boodschappen doen, hier kan je kind op veel verschillende manieren helpen. Heb je de kleine in de winkelwagen zitten, laat hem dan helpen met het vullen van de wagen (hoewel je de eieren misschien beter kunt overslaan..). Ook bij het sjouwen van de boodschappen is er een taak te verzinnen, laat je kind het brood dragen of iets anders wat licht is.

8. Belonen

Hebben ze iets voor je gedaan of ergens goed mee geholpen? Vergeet ze dan niet te belonen. En dit hoeft echt geen cadeautje te zijn, een compliment vinden ze vaak al geweldig. Als jij aangeeft dat je trots op ze bent dat ze al zo goed mee kunnen helpen willen ze het zeker nog een keer doen.

Heb jij tips om kinderen te laten helpen bij het huishouden? Wij horen het graag!

Redactie MiniMe.nl

Door

09 februari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.