Speelgoed belangrijk voor baby

Speelgoed belangrijk voor baby

Speelgoed is veel belangrijker voor je kleine dan je misschien voor ogen had. Uit onderzoek is gebleken dat het erg belangrijk is voor de ontwikkeling van je baby.

Baby's die in de eerste maanden van hun leven geen speelgoed hebben dat bij ze past, kunnen als ze peuter zijn sneller emotionele problemen krijgen. Tot deze conclusie kwam het Erasmus MC na een grootschalig onderzoek bij ouders thuis. 

Relatie tussen speelgoed en emotionele problemen

Speelgoed voor baby's is veel belangrijker dan onderzoekers tot nu toe dachten. Als kinderen in hun eerste levensmaanden geen speelgoed krijgen dat bij hun leeftijd past, kunnen ze zowel op anderhalfjarige als driejarige leeftijd een grotere kans krijgen op emotionele problemen. Tot deze conclusie kwam psychologe Jolien Rijlaarsdam van het Erasmus MC die onderzocht in hoeverre kenmerken van de thuisomgeving van invloed zijn op de emotionele ontwikkeling van jonge kinderen.

Speelgoed belangrijk voor baby's

Voor dit onderzoek bezocht Jolien ouders met baby's van gemiddeld drie maanden oud. Ze keek of de baby's een knuffel, rammelaar en speelgoed met geluid hadden en of ze een eigen plek hadden zoals een box of speeldeken. Dit speelgoed is namelijk erg geschikt voor jonge kinderen. Toen de kinderen anderhalf jaar oud waren vulden de ouders vragenlijsten in over de emoties die ze observeerden bij hun kind. Deze vragenlijst werd herhaald op driejarige leeftijd. Wat bleek? Peuters die weinig of ongeschikt speelgoed hadden toen ze baby waren, hadden vaak grotere emotionele problemen dan peuters die wel genoeg konden spelen. Dit is wat Jolien zelf zegt over de resultaten van haar onderzoek:

"Ik vond een duidelijk verband tussen een minder optimale speel-en leeromgeving tijdens de eerste levensmaanden en meer emotionele problemen op de peuterleeftijd."

Over de peuters die geen passend speelgoed hadden toen ze baby waren zei ze het volgende:

"Deze peuters waren angstiger, meer teruggetrokken of somberder dan leeftijdsgenootjes die dit speelgoed als baby wel binnen handbereik hadden."

Rapportage RTL Nieuws

Geen goed speelgoed baby kan leiden tot emotionele problemen. Zo ook uitgelicht in de reportage die te zien was bij RTL Nieuws.

Welk speelgoed is geschikt voor mijn baby?

Als je speelgoed koopt is het goed om te letten op de leeftijd en ontwikkeling van de baby. Te veel speelgoed kan een baby frustreren, net als te moeilijk speelgoed. Aan de andere kant kan te makkelijk speelgoed erg snel saai worden. Maar welk speelgoed daagt een baby nu echt uit? Hiervoor hebben we het artikel 'Leuk speelgoed voor mijn baby' (binnenkort gepubliceerd) geschreven.

Bron: Erasmusmc, rtlXL.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.