Zwanger en verhuizen

Zwanger en verhuizen

Zwanger en verhuizen is een uitdaging die je soms wel aan moét gaan. Er zijn veel dingen die je niet of moeilijk kunt doen. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Zwanger verhuizen is niet de ideale combinatie, maar soms onvermijdbaar. Met een baby op komst heb je natuurlijk wel ruimte nodig voor gezinsuitbreiding. Tijdens je hele zwangerschap sta je eigenlijk wel voor uitdagingen die je belemmeren in het doen van veel vanzelfsprekende dingen. Hoe ga je dat dan in vredesnaam doen?!

Soms kom je er gewoon niet onderuit, een verhuizing tijdens je zwangerschap. Maar die misselijkheid, bekkeninstabiliteit en dikke buik komen nu echt niet van pas. Je wilt ongelooflijk veel doen, maar je kunt zo weinig. Vooral als je nesteldrang hebt kan dit erg frustrerend zijn. Je wilt alles helemaal klaar en schoon hebben voor de baby, maar tijdens een verhuizing is dit onmogelijk. Je doet wat je kan, maar houd rekening met bepaalde dingen die je écht, écht niet kunt doen. 

Wat je absoluut niet mag doen

Je houdt vast niet van stilzitten en voelt je zowat gehandicapt door je zwangerschap, maar nu is niet het moment om eigenwijs te zijn! Je baby is nu even belangrijk en om die veilig te houden zijn er toch echt een aantal dingen die je absoluut niet mag doen.

Tillen

Tillen, en dan vooral zware dingen, is tijdens je hele zwangerschap een no-go! Je moet je buikspieren en bekken namelijk zoveel mogelijk ontzien. Laat het zware werk dus liever aan een paar sterke mannen over. 

In de tuin werken

Heb je groene vingers en een nieuwe tuin die flink aangepakt moet worden? Doe maar even niet! In tuinaarde kan namelijk de toxoplasma-parasiet zitten door besmette kattenpoep, slakken en insecten. Deze parasiet is erg gevaarlijk voor je baby.

Schoonmaken

Natuurlijk mag je wel schoonmaken, maar bij een verhuizing hoort meestal een grote schoonmaak. En bij een grote schoonmaak komen meestal schoonmaakmiddelen tevoorschijn zoals terpentine en ammoniak die je tijdens je zwangerschap beter kan laten staan. 

Verven, behangen of lakken

In verschillende verf, behanglijm en lak zitten oplosmiddelen die risicovol zijn voor jou en je baby. Vooral verf op terpentine basis is een no-go! Je mag best verven, maar dan liever met een verf op waterbasis. Ook oude verflagen afschuren is gevaarlijk, want dan kunnen er ook allerlei schadelijke stoffen vrijkomen. 

Stressen!

Dit is nooit goed, maar bij een verhuizing komt meestal veel stress kijken. Er moet zoveel geregeld en gedaan worden dat het onvermijdelijk lijkt. Toch moet je zorgen dat je genoeg rust en ontspanning krijgt!

Wat je wel kan doen

Natuurlijk ben je niet compleet nutteloos. Zoals we al eerder zeiden komt er veel kijken bij een verhuizing. Gelukkig voor jou zijn er ook veilige taken die jij nu juist op je kunt nemen!

Dozen inpakken

Bij een verhuizing moeten er veeeel dozen ingepakt worden. Nu komt je nesteldrang misschien goed van pas, want je kan op je gemak alle dozen handig inpakken, perfect gesorteerd op kamer en relevantie.

Plannen!

Naast een hoop gesjouw komt er ook een hoop geplan bij kijken. Adreswijzigingen doorgeven, energie- en TV contracten afsluiten, aanmelden bij de gemeente. Deze taken zijn jou nu op het lijf geschreven!

Cateren

Koffie, thee en broodjes verzorgen voor de mensen die het zwaardere werk doen komt ook op jouw schouders. Kun je alvast oefenen met boterhammen smeren!

Shoppen

Jullie hebben vast nieuwe meubels nodig, er moeten verfkleuren en tegeltjes uitgezocht worden en de babykamer moet natuurlijk worden ingericht! Je vindt het helemaal niet erg om deze taak op je te nemen.

Indelen

Na het inpakken van jullie spullen en nieuwe dingetjes shoppen moet dit ook allemaal een plekje krijgen in jullie nieuwe huis. Nog zo'n leuke taak waar jij nu geknipt voor bent. Bij grote spullen blijft het natuurlijk bij aanwijzen waar het moet komen te staan, laat iemand anders maar sjouwen!

Tips voor zwanger verhuizen

Het blijft zwaar om te verhuizen tijdens een zwangerschap. Het zal dan ook niet altijd precies zo gaan zoals jullie willen. Vergeet niet dat je zwangerschap nu even het belangrijkste is, de rest komt nog wel. Om de verhuizing toch nog enigszins heelhuids door te komen hebben we een paar tips.

Stel prioriteiten. Je moet er rekening mee houden dat je misschien niet alles meteen kunt doen. Kijk dus of er bepaalde dingen zijn die je later kunt doen. Pak bijvoorbeeld eerst de kamers aan die echt nodig zijn, zoals de babykamer en de slaapkamer. 

Besteed zoveel mogelijk uit aan bijvoorbeeld een professioneel verhuisbedrijf. Het kost misschien wat meer, maar zo wordt je toch een beetje ontzien en heb je wat meer rust.

Stel verbouwingen uit voor zover dit mogelijk is. Een verbouwing is behoorlijk ingrijpend, en misschien 

Geduld is een schone zaak! Je moet niet teveel verwachten in een korte tijd. Je kunt niet toveren, dus pak het slim aan en doe het rustig aan.

Gabriëlle  Wuister

Door

10 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.