Zwanger en buikspieroefeningen: wat wel en niet mag

Zwanger en buikspieroefeningen: wat wel en niet mag

Ben je sportief aangelegd? Zeker in het eerste trimester -wanneer je nog geen joekel van een buik heb- kun je best nog aan je buikspieren werken. Maar neem wel even deze do's & don'ts in acht.

Sterke buikspieren hebben een paar voor- en nadelen tijdens een zwangerschap. Trainen voor een strakke, platte buik is nu natuurlijk zinloos, maar zolang je buik nog niet erg in de weg zit kun je best nog buikspieroefeningen doen die erop gericht zijn om je houding te versterken.

Zwanger? Dan schuine buikspieroefeningen trainen

Het belangrijkste is dat je stopt met het trainen van je rechte buikspieren. Dus geen situps en crunches meer. Ook de plank kun je beter laten. Weet je niet zeker welke spieren je traint met welke oefening? Vraag het dan altijd aan een trainer. Ben je dol op buikspierkwartiertjes die je thuis doet, zonder trainer? Let dan echt heel goed op wat je doet. Een verkeerde houding of een iets te fanatieke sessie kan vervelende gevolgen hebben. 

help! een diastase

Je rechte buikspieroefeningen worden tijdens de zwangerschap flink uitgerekt en ze verliezen hun elasticiteit. De buikspieren gaan iets verder uit elkaar staan. Dit wordt diastase genoemd. Als je deze spieren te zwaar belast, kun je een spiertje in het peesblad oplopen. Een lichte diastase herstelt meestal 'gewoon' na de bevalling, zodra de spieren hun kracht weer terug hebben. Het kan ook zijn dat er blijvend ruimte tussen de rechte buikspieroefeningen blijft. Dat wil je liever niet, want dan zal je buik altijd wat boller blijven. Hier heb je niet altijd invloed op, dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren als je al vaker zwanger bent geweest. In het meest ernstige geval volgt een operatieve ingreep.

Dat je door verslapte buikspieren kunt stoppen met dromen van een platte buik is één ding, maar je kunt ook nog eens last krijgen van je rug en bekken omdat je houding en balans verandert. 

 

Let op je houding tijdens zwangerschap

Een goede houding is tijdens je zwangerschap nóg belangrijker dan normaal. Het klinkt tegenstrijdig, maar een sterke core is juist belangrijk om bovenstaande problemen te voorkomen. Een sterke core krijg je door je rugspieren en schuine buikspieren te trainen. Bijvoorbeeld door de schuine plank te doen.

  • Sterke rugspieren ontlasten de rechte buikspieren. En met een sterke core neem je als automatisch een goede lichaamshouding aan.

In het eerste trimester van je zwangerschap kun je hier aandacht aan besteden. Daarna wordt je buik groter en groter en kun je beter focussen op in beweging en fit blijven. Zoals je weet kun je prima blijven sporten tijdens je zwangerschap. Dit is juist heel gezond voor jou en de baby in je buik! 

Voor-en nadelen sterke buikspieren zwanger en bevalling

  • Sommige dames hebben van zichzelf hele sterke buikspieren, zonder dat ze daarvoor trainen. Dat is gewoon genetisch zo bepaald. 
  • De verloskundige zal meestal meer moeite moeten doen om de baby goed te voelen. 
  • Als je sterke buikspieren hebt, kan het lastiger zijn om je kindje te draaien wanneer hij in een stuit ligt. 
  • Stevige (schuine) buikspieren zal het persen tijdens de bevalling iets makkelijker maken
  • Grote kans dat je sneller terug in vorm bent na de bevalling wanneer je getraind hebt tijdens je zwangerschap

Rosanne Buitendijk

Door

17 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.