Hoe plan je een kinderverjaardag

Hoe plan je een kinderverjaardag

Is je kind bijna jarig? Leuk! Dit moet gevierd worden. Maar waar begin je met plannen? Wij maken een overzicht!

Het liefste wil je natuurlijk dat je kind alle verjaardagen herinnert omdat het zo awesome was. Maar hoe koe zorg je daarvoor? Hoe plan je nu een kinderverjaardag? Deze keuzes hangen vaak af van de leeftijd van je kindje, maar komen over het algemeen op hetzelfde neer. De ene keuze is snel gemaakt, de ander blijkt toch best lastig te zijn. Wij helpen je een handje!

Wanneer en hoe begin je met plannen van een kinderverjaardag

Je weet natuurlijk wanneer je kindje jarig is, maar wanneer je begint met plannen ligt helemaal aan hoe groot het feest gaat worden. Nodig je alleen wat familie en vrienden uit voor koffie met gebak, of nodig je iedereen uit die je kent met kinderen en al en pak je helemaal uit? Het is natuurlijk belangrijk om vooral rekening te houden met je kind zelf. Hoe oud is je kindje en wat vindt hij leuk? Kan hij goed tegen veel mensen over de vloer, of voelt hij zich toch fijner in een meer intieme groep van een paar bekende mensen. Ook kun je de keuze maken of je veel kinderen uitnodigt als je kindje het leuk vindt om samen te spelen, of liever zo min mogelijk. Jij kent je kind het best!

Waar denk je aan bij het plannen van een kinderverjaardag

Wanneer wordt het gevierd? Wie nodigen we uit? Wat moet er allemaal geregeld worden? Dit zijn allemaal vragen die bij je op komen als je een kinderverjaardag moet plannen. Soms weet je gewoonweg niet waar je moet beginnen en zie je door de bomen het bos niet meer. Wij maken je het iets makkelijker met een overzicht van waar je eventueel rekening mee moet houden!

Wie nodig je uit?

Dit is misschien wel het eerste waar je over na moet denken. Zo bepaal je hoe groot het feest wordt en wat voor mensen er komen. Komt er alleen familie met hier en daar wat nichtjes en neefjes. Of nodig je ook vrienden met eventueel kinderen uit. Zodra je weet hoeveel mensen je gaat uitnodigen en wie, maakt dit het makkelijker de rest te plannen. Zijn de mensen die je uitnodigt vaak druk, dan kun je overwegen ruim van tevoren al een uitnodiging te sturen. Of (een beetje Amerikaans) een 'save the date' eruit sturen voor je überhaupt mensen officieel gaat uitnodigen.

Uitnodigingen

Je kunt ouderwets mensen een belletje geven om ze uit te nodigen, maar tegenwoordig kun je hier zelfs een evenement voor aanmaken op Facebook. Dit is vooral handig als je veel mensen uitnodigt en het overgrote deel dan ook op Facebook zit. Hier kun je dan ook meteen het 'save the date' balletje opgooien en mensen van informatie voorzien. Een voorbeeld: 'Het weerbericht is zonnig, dus vergeet je zwemkleding niet mee te nemen!'. Voor als je het bijvoorbeeld buiten wilt vieren. Verder kun je lekker modern een uitnodiging sturen via email, maar een kaartje sturen blijft toch ook wel erg leuk! Ben je creatief, dan zou je deze zelf kunnen maken. Dit maakt het weer wat persoonlijker.

Wanneer ga je het vieren?

Omdat de meeste mensen doordeweeks werken worden verjaardagen over het algemeen in het weekend gevierd. Is je kindje op een doordeweekse dag jarig kun je er dus voor kiezen de verjaardag het weekend ervoor of erna te plannen. Misschien zijn er bepaalde mensen die je er perse bij wilt hebben, zoals opa en oma. Dan zou je rekening kunnen houden met wat hen het beste uitkomt. Doet je kindje nog een middagdutje, dan moet je ook hier aan denken bij het plannen. Het is natuurlijk niet leuk dat alle visite komt terwijl je kind ligt te slapen. Of je kindje kan geen dutje doen, omdat de visite er al is, en is vervolgens de hele dag niet te genieten.

Waar ga je het vieren?

Vooral als je kind al wat ouder is dan is het leuk om de verjaardag buitenshuis te vieren. Je kunt bijvoorbeeld een kinderfeestje alleen voor kinderen plannen. Ook voor jongere kindjes kun je een feestje vieren bij bijvoorbeeld een indoor speelparadijs, gezellig restaurant of een leuk museum gericht op jonge kinderen. Bij zo'n kinderfeestje buitenshuis moet je weer aan hele andere dingen denken dan wanneer je het thuis doet. Denk bijvoorbeeld aan vervoer, toezicht, kaartjes die je eventueel moet kopen of plekken die je moet reserveren of afhuren. Dit kan dan best prijzig worden. Toch heeft het ook voordelen, want je hoeft dan meestal niet de versieringen, hapjes en drankjes zelf te verzorgen. En een ander groot voordeel: je hoeft na afloop niks op te ruimen! 

Lees ook: zo organiseer je een zorgeloos kinderfeestje

Houd je een thema aan?

Als je een kinderfeestje gewoon thuis plant of een zaaltje afhuurt is het leuk om een bepaald thema aan te houden. Zo kun je ook gerichter zoeken naar versieringen en de verjaardagstaart. Leuke thema's voor jonge kinderen zijn bijvoorbeeld de jungle, pretty pastels, monochroom, ananas, flamingo's, het circus of een discothema... Je kunt het zo gek niet bedenken. Kijk maar eens op Pinterest!

Versiering

Vlaggen, slingers, ballonnen! De standaard versieringen die je zal vinden op een kinderverjaardag. Kinderen vinden het geweldig als het huis wordt omgetoverd tot party paradise speciaal voor hun verjaardag. Ook dit kun je weer zo gek maken als je zelf wilt. Op Pinterest kun je hele leuke ideetjes opdoen voor simpele DIY decoraties.

Hapjes en drankjes

Je kunt natuurlijk standaard hapjes als kaas, worst en chips op tafel zetten, maar wil je wat originelers?Dan kun je het ook wat creatiever aanpakken en echte traktaties maken. Bijvoorbeeld passend bij het thema, als je hiervoor kiest. Denk aan koekjes in flamingo vorm, pastelkleurige donuts of mini-suikerspinnen! Qua drinken is het makkelijk om van tevoren een (paar) grote kan(nen) limonade klaar te zetten. Of je zet een grote limonadetap neer voor wat grotere kinderen. Self service!

Cadeaus

Waarschijnlijk heb je zelf wel een idee wat je voor je kind wilt kopen. Ben je bang dat anderen dit niet weten en wil je voorkomen dat je straks met allemaal nutteloos speelgoed zit waar jij en je kindje niks mee hebben? Dan kun je een verlanglijst opstellen voor je kind. Deze kun je al van tevoren met de uitnodiging meesturen. 

Lees ook: Zo voorkom je een domper tijdens het uitpakken van cadeautjes

Activiteiten

Met allemaal kleine kinderen in huis helemaal hyper van al het snoepgoed wil je wel graag dat ze iets te doen hebben. Het liefst iets dat ze weerhoudt van het slopen van je huis. Bij hele jonge kinderen kun je denken aan leuke knutselwerkjes. Met wat bellenblaas zijn ze vaak ook wel even zoet. Voor iets oudere kinderen kun je ook denken aan een leuke speurtocht. Dit kun je binnenshuis maar ook buiten door de buurt opzetten. Fun!

De taart

De taart kan hét centerpiece van het feest worden. Omdat hier best wat werk in gaat zitten kun je deze het beste laten maken. Door een bekende, of een taartenwinkel in de buurt. Door een beetje rond te vragen in je omgeving of op Facebook krijg je vaak de beste adresjes hiervoor. Is het de eerste verjaardag van je kindje? Dan is het erg leuk om naast de taart voor de visite ook een aparte smashcake te laten maken. Dit is een taart(je) speciaal en alleen voor je kindje. Hier kan hij lekker met z'n handjes in wroeten en mee spelen. Dit levert vaak ook hele leuke kiekjes op!

Goodiebags

Dit is ook erg Amerikaans, maar je ziet het toch vaak in Nederland. Je wilt je gasten misschien niet met lege handen naar huis sturen, dus geef je goodiebags mee. Meestal maak je deze alleen voor de kids. Zo vul je bijvoorbeeld een zakje met snoep of doe je er nog een klein speeltje bij. Leuke afsluiter van het feestje!

Hoe pak jij dat nou aan met een kinderverjaardag? En heb je nog tips? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

08 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.