Hoe lang duurt het middagdutje van een dreumes en peuter?

De één slaapt tweeënhalfuur en moet wakker gemaakt worden, terwijl de ander na drie kwartier alweer staat te feesten in bed. Wat hebben een dreumes en peuter gemiddeld nodig qua middagdutje?

Het middagdutje van een peuter zorgt voor zowel de peuter als moeder voor een rustmomentje. Jij kan eindelijk je nagels lakken, dat tijdschrift lezen of foto's toevoegen in een fotoboek, maar wist je dat het middagdutje voor je kleintje niet alleen uitrusten is maar dat het ook heel goed is voor de groei? 

Waarom een middagdutje nodig?

Het middagdutje is een rustmoment op de dag. Het geeft jonge kindjes de tijd om alle indrukken te verwerken, uit te rusten en op te laden. Tijdens het slapen maakt je kind het groeihormoon aan, daarom is dit middagdutje nog erg belangrijk. 

Plof je nét lekker op de bank, wordt je kleine alweer wakker.... #momlife

Gemiddelde duur middagdutje peuter

Vanaf dat je kind een jaar oud is, is 11 tot 14 uur slaap per etmaal vrij normaal. Hieronder lees je hoe deze uren slaap per leeftijd gemiddeld worden verdeeld over de dag.

12 maanden

Kleintjes slapen met 12 maanden circa 11 tot 12 uur 's nachts en 2 uur en driekwartier overdag. Deze 2 uur en driekwartier wordt vaak nog verdeeld over twee dutjes: bijvoorbeeld een lang dutje in de middag en nog een kort dutje in de ochtend of namiddag. 

18 maanden

Wanneer je kind 18 maanden is, is dit ook weer 11 uur slaap 's nachts en zo'n 2 uur overdag. Dit is vaak nog maar één dutje per dag.

24 maanden

Met 24 maanden slaapt je kleine weer 10 tot 11 uur 's nachts, maar nu heeft je peuter overdag meer slaap nodig, zo'n 2 tot 3 uur. Op deze leeftijd zijn kids natuurlijk lekker actief waardoor ze het middagdutje écht nodig hebben om de batterij weer even op te laden. (Hoewel we ook verhalen kennen van moeders wiens kids op deze leeftijd het middagslaapje al overslaan.) 

Natuurlijk is elk kind anders, en heeft de een meer slaap nodig dan de ander. Dit is hartstikke normaal! Dit overzicht geeft alleen het gemiddelde aan, als een houvast. Het belangrijkste is dat je kijkt en luistert naar je kind. 

Hoe ziet de dutjesroutine van jouw peuter eruit? En heb je nog tips voor de momsquad? Let us know!

 

 

Sanne 't Hooft

Door

17 april 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.