Te duur en veel te groot: overdreven kinderverjaardagen

Te duur en veel te groot: overdreven kinderverjaardagen

Maar moet het nu echt allemaal zo idioot groot en veel? Sommige kinderverjaardagen zijn soms toch iets te overdreven..

Het kinderfeestje van je kind is altijd een van de hoogtepunten van het jaar. Al weken van tevoren blijft je kind vragen wat er ingepakt is, wie hij allemaal uit mocht nodigen en of je echt niet wil verklappen wat jullie gaan doen. Maar ja, die kado's worden ieder jaar groter en duurder... 

Een mama ging de strijd aan met de steeds groter wordende kado's en ook met de manier waarop moeders andere moeders vragen mee te doen. Een email die gedeeld werd op een Engelse Twitter en Instagram (vrij vertaald):

Jane en Hannah willen graag van de hele klas één kado voor hun dochters. Sarah wil graag een Kindle en Lola een bureau dus als je mee wilt doen stel ik voor dat iedereen 10 euro aan mij doneert voor het feestje op 9 februari. Als je liever het geld in een envelop meegeeft aan je dochter met mijn naam dan is dat ook prima. Ik zal een bon met kaart aan Sarah en Lola geven op het feestje. Alvast bedankt en geen verplichting natuurlijk.

Nu hebben we hier zelf (gelukkig) geen last van, maar waar moet het heen als je dit zo leest? De mama die deze email had ontvangen stuurde terug dat ze voor de verjaardag van haar dochter een levende eenhoorn ging kopen, dus of de andere mama's even in de speeltuin wilden betalen?

Boze mama's

Die andere mama's reageerden boos en verontwaardigd, maar is dat echt de logische reactie? Is het niet logischer om 'nee' te zeggen tegen deze moeders die kinderfeestjes in een statusfeest veranderen? Denken mama's hier überhaupt nog wel aan hun kinderen, of is het alleen maar om bekend te staan als 'de mama die zo'n geweldig feest voor haar kinderen gaf?' Waar kinderen vroeger de grootste lol hadden met een paar spelletjes en snoep is een kinderfeestje nu uitgegroeid tot een competitie tussen moeders om het beste en grootste feest van het jaar te geven.

De druk is hoog

En dat geeft druk, heel veel druk. Die 10 euro, wie zegt dat alle ouders dat met gemak kunnen missen? Als je een populair kind hebt met uitnodigingen voor 24 feestjes is dat ineens best wel een bedrag. En niet alle ouders kunnen dat missen. Naast financiële druk is er ook nog eens de sociale druk: je huurt dit jaar een goochelaar, wat moet je dan volgend jaar? Een luchtkussen, stormbaan en dierentrainer? Met hetzelfde aankomen kan natuurlijk niet, en je kind gaat ook steeds meer van je verwachten.

Dure feestjes

De reactie van de mama op het verzoek om geld is ergens goed te begrijpen. Wat is er zo verkeerd aan om terug te gaan naar de basis? Gewoon een paar leuke kado's van alle gasten waar het kind in kwestie lekker mee kan spelen. Ouders kunnen zelf bepalen hoeveel ze uitgeven per verjaardag en de kinderen zullen de grootste lol hebben bij het uitpakken van de kleinere kado's (in plaats van 1 groot ding waar ze op dat moment niks mee kunnen. Een bureau? Really?). Wij zijn wel voor een back to basic- aanpak.

Daisy van Schaijik

Door

21 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.