Museum met kids | De 10 leukste kindermusea van Nederland

Museum met kids | De 10 leukste kindermusea van Nederland

Wil je een dagje uit met je kinderen, maar weet je niet waarheen? Deze kindvriendelijke musea zijn stuk voor stuk enorme aanraders!

Een kindvriendelijk museum is superleuk voor een dagje uit met je kids. Er zijn in Nederland héél veel musea te vinden, maar welke zijn nu echt bedoeld voor kinderen? Ter inspiratie maakten wij een lijstje met de 10 leukste kindermusea van Nederland!

meisje bij spoorwegmuseum

Een museum saai voor kinderen? Stil zijn, niets mogen aanraken? Echt niet! De musea in ons lijstje zijn júist op kinderen gericht. Hier ontdekken zij spelenderwijs van alles over héél veel uiteenlopende onderwerpen. Enorm goed voor hun kennis en ontwikkeling! Kindermusea zijn superleuk als uitje tijdens vakanties of in het weekend.

Spoorwegmuseum, Utrecht

In het Spoorwegmuseum gaan kinderen op avontuur en ontdekken ze het verhaal en de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen en treinen. Ook worden er dagelijks grappige voorstellingen gegeven in het theater. Buiten bevindt zich naast de speeltuin de Jumbo Express, het treintje waar alleen kinderen een ritje in mogen maken!

Meer info: https://www.spoorwegmuseum.nl/ 

Museon, Den Haag

Het Museon in Den Haag is een museum voor cultuur en wetenschap. Bezoekers worden geïnspireerd om de wereld te ontdekken en deze met respect te behandelen. In het Museon leer je door te kijken, te luisteren, te lezen en vooral door veel dingen zelf te doen. Er gebeurt een heleboel, je hoeft er niet zachtjes te praten en je mag veel aanraken. In de centrale tentoonstelling One Planet leer je op een leuke manier wat je zelf kan doen om onze aarde leefbaar te houden. 

Meer info: https://www.museon.nl/nl 

Villa Zebra, Rotterdam

Villa Zebra is een uniek museum en kunst­laboratorium speciaal voor kinderen. Je vindt er tentoonstellingen en workshops voor kinderen vanaf 3 jaar. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals de voorleesworkshop en klooimiddag, waar kinderen zelf lekker aan de slag kunnen gaan met materialen!

Meer info: http://www.villazebra.nl/ 

Nijntje Museum, Utrecht

Kan jouw kind ook geen genoeg krijgen van de avonturen van het beroemdste konijntje? Dan móet je gewoon naar het nijntje museum in Utrecht, het allerleukste museum voor peuters en kleuters. In tien ruimtes met allemaal een apart thema, leren de kleintjes alles over de wereld om hen heen, gebaseerd op de prentenboeken van Dick Bruna. Zo is er het huis van nijntje, de dokter, de dierentuin, noem maar op. Kinderen kunnen hier vooral veel dóen: kruipen, zoeken, ruiken, dansen, bouwen en nog veel meer!

Meer info: https://nijntjemuseum.nl/ 

Openluchtmuseum, Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum vertelt de Nederlandse geschiedenis van de afgelopen eeuwen. Dagelijks vinden er speciaal voor kinderen activiteiten plaats. Kinderen van 3, 4 en 5 jaar oud kunnen op het kindererf helpen met het verzorgen van de koeien, konijnen, kippen en andere dieren. Zijn jouw kinderen wat ouder? Dan kunnen ze kalfjes, lammetjes en geitjes knuffelen in de knuffelwei. Daarnaast is er een historisch trammetje, doolhof, speeltuin en kunnen er allerlei oud-Hollandse spellen gespeeld worden.

Meer info: https://openluchtmuseum.nl/ 

Beeld en Geluid, Hilversum

In het audiovisuele museum Beeld en Geluid leren kinderen spelenderwijs over de wereld van de media. In de experience ontdekken ze van alles over de geschiedenis van radio, televisie, film en muziek. Kinderen kunnen zelf het nieuws presenteren of playbacken in een show. Speciaal voor kleuters is er Media Ukkie Land. Ben jij nostalgisch ingesteld? Ga terug in de tijd bij de Kijkbuiskinderen experience en bekijk jouw eigen favoriete televisieprogramma's van toen.

Meer info: https://www.beeldengeluid.nl/ 

Maritiem Museum, Rotterdam

In het Maritiem Museum ontdekken kinderen de maritieme wereld. Er worden activiteiten georganiseerd voor kinderen vanaf 4 jaar, zoals speurtochten, familievoorstellingen, workshops, theatervertellingen, demonstraties en voorleesmiddagen. Bij de interactieve kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons maken kinderen vanaf 4 jaar op een leuke manier kennis met kranen, schepen, de haven en scheepstransport.

Meer info: https://www.maritiemmuseum.nl/ 

Kinderboekenmuseum, Den Haag

In het Kinderboekenmuseum maken kinderen al spelend kennis met de wereld van jeugdliteratuur. Ze zijn creatief bezig met taal, ontdekken de magie van verhalen en hun fantasie wordt geprikkeld. Al klimmend en klauterend leren kinderen over letters, klanken en rijmwoorden. De tentoonstellingen Kikker en ABC met de Dieren Mee zijn speciaal voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar.

Meer info: https://www.kinderboekenmuseum.nl/

Nemo Science Museum, Amsterdam

In NEMO Science Museum kunnen jonge en oude kinderen op een leuke manier kennismaken met wetenschap en technologie, zoals elektriciteit, licht, geluid en zwaartekracht. Er zijn volop tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops waarmee bezoekers ervaren hoe bijzonder de alledaagse dingen eigenlijk zijn. Kinderen leren door te doen, mee te maken, mee te kijken, mee te voelen en te luisteren.

Meer info: https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/ 

Natuurmuseum Brabant, Tilburg

In Natuurmuseum Brabant zit je met je neus op de natuur! Overal in het museum is er veel speciale aandacht voor kinderen. Bij alle tentoonstellingen zijn dingen te doen: knopjes, opdrachten of extra weetjes. Zo kun je mammoetjagen en ‘vuur maken’, theedrinken in het huisje van Kikker, de seizoenen beleven in BOS of zelf een 'wolventattoo' zetten in De Ware Wolf. Oudere kinderen kunnen in de OO-zone zelf aan de slag. Plantensporen onderzoeken als detective, de oorzaak van bultjes achterhalen als arts, een Ecopark opzetten als Groene Ondernemer of bekijken hoe de gegeten spaghetti aan een reis door je ingewanden begint.

Meer info: https://www.natuurmuseumbrabant.nl/ 

Heb jij ervaringen met bezoekjes aan deze of andere musea met kinderen? Of heb je nog tips over kindvriendelijke musea? Wij horen het graag! Laat hieronder jouw reactie achter.

Marieke van Boven

Door

05 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.