Zo kun jij zorgeloos een tof kinderfeestje organiseren

Zo kun jij zorgeloos een tof kinderfeestje organiseren

Een kinderfeestje organiseren kan je best wat hoofdpijn bezorgen. Niet nodig! Nathalie deelt in dit gastblog haar tips. Handig!

Een kinderfeestje organiseren is voor veel ouders niet iets waar ze heel gelukkig van worden. Voor kinderen is het misschien hét event van het jaar, maar jij laat zo'n dag waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk achter je. Ik deel een aantal tips voor als je een kinderfeestje gaat organiseren!

Na een aantal jaar ervaring met kinderfeestjes kan ik zelf eindelijk zeggen dat ik de druk van 'het perfecte kinderfeestje' van me af heb laten vallen. Voorafgaand aan elk kinderfeestje maak ik een aantal keuzes om van het feestje een leuke dag te maken, maar geen 'over the top' evenement.

Wie beslist: jij of je kind?

Geef je je kind de volledige hand in wat jullie gaan doen, of bepaal jij? Het is handig om je kind hoe dan ook op een aantal punten inspraak te geven. Het is toch zijn of haar grote dag. Maar bedenk: less is more. Ik ben vaak op kinderfeestjes geweest met overal bakken snoep en chips. De kids wisten van gekkigheid niet wat en hoe veel ze in hun mond moesten stoppen. Houd het simpel en geef niet te veel opties, dat komt de feestvreugde alleen maar ten goede!

Wie mag er komen?

Hoeveel kids ga je uitnodigen? Laatst kreeg mijn jongste dochter (5 jaar) commentaar dat ze 'maar' negen kinderen had uitgenodigd. Maar is het feestje leuker of gezelliger met een huis bomvol kinderen? Ik denk het niet. Twee ideeën om een selectie te maken:

  • Nodig alleen kinderen uit de klas uit. Vriendjes uit de buurt of uit andere klassen kunnen dan eventueel op een andere dag alleen een taartje komen eten. 
  • Nodig alleen de kindjes uit die al eens bij je thuis hebben gespeeld. Ik leg dan uit: 'Dan mag Pietje volgend jaar, als ze al eens bij ons thuis is geweest.'

 

Uitnodiging kinderfeestje

Tegenwoordig zijn er veel manieren om een uitnodiging de deur uit te doen. Het kan in een WhatsApp-groep, per e-mail of 'ouderwets' met een kaart. Veel ouders kiezen voor een combinatie: een save the date-appje of e-mail en daarna nog een echte kaart die uitgedeeld kan worden.

Een WhatsApp-groep vind ik persoonlijk vooral handig om achteraf wat leuke fotootjes te delen met de ouders. Maar een echte uitnodiging blijft voor kinderen natuurlijk echt wel het leukst!

kinderfeest-Taart 

Kiezen voor een Elsa- of Minion-taart is super normaal. Ik ben altijd onder de indruk van alle mooie foto’s van taarten op social media. Toch ben ik voor het laatste kinderfeestje dat wij thuis vierden niet overstag gegaan en hebben we voor iets heel anders gekozen.

We hadden gewoon lekker makkelijk kant en klare cupcakes gekocht en allerlei eetbare versieringen voor erop. De kinderen mochten hun eigen cupcake versieren en opeten. Dit was de verjaardagstaart. Ik heb nog nooit elf kids zo rustig aan tafel zien zitten. Ze zijn zo ruim een half uur zoet geweest! 

Welke activiteiten op het kinderfeestje

Je bent echt niet de enige moeder die twee maanden van tevoren haar hoofd alweer breekt over de vraag: wat gaan we doen? Iets wat alle kids leuk vinden en waar ze ook al met andere feestjes zijn geweest? Juist iets nieuws en unieks? Of toch gewoon gezellig thuis?

Mijn belangrijkste tip: kies iets wat past bij je kind en zijn/haar leeftijd en wat past bij je eigen portemonnee! Een meisje van 4 jaar is nog super tevreden met een klein prinsessenfeestje thuis en je zoon die 5 jaar wordt kan zich nog helemaal uitleven met zijn vriendjes tijdens een speurtocht door de buurt of in de natuur.

  • Bij de Action kun je fantastische items halen die elk kinderfeestje opleuken. Een piratenzwaard, prinsessenkronen, nagellak... En dat voor een leuk bedrag!
  • Heb je al eens aan een knutselfeestje gedacht? Ga bijvoorbeeld schorten maken of versieren die de kids vervolgens gelijk aankunnen wanneer jullie met elkaar pizza gaan bakken.
  • De natuurspeeltuin is een geweldige plek om in bomen te klimmen, hutten te bouwen en slootje te springen. Krentenbollen en worstjes mee en de jongens hebben een geweldige middag.
  • Is een vriendje van je kind ook bijna jarig? Misschien kunnen jullie het feestje combineren! Ik zie dit steeds vaker gebeuren. Huur een (sport)zaaltje in de buurt en ga lekker apenkooien met alle vriendjes. 
  • Kans op regen op de dag van het kinderfeestje? We verzamelden 19 leuke activiteiten voor regenachtige dagen.

Kinderfeestje: less is more

Belangrijkste is: kom tot een mooie mix van wat je kind graag wil en wat jij verstandig vindt. Ga niet ‘overboord’ met de meest gekke dingen. Less is more! En echt: kinderen zijn sneller tevreden dan je misschien denkt. 

Heb jij al eens een tof kinderfeestje georganiseerd? 

Nathalie Klok

Door

10 oktober 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.