Kind met waterpokken, wat te doen?

De waterpokken zijn een bekende kinderziekte, maar weet je ook wat je het beste kunt doen? Alle feitjes over dit virus handig op een rij!

Wat zijn waterpokken eigenlijk? En weet jij wanneer je kind er last van krijgt en wat je het beste kunt doen? De waterpokken zelf zijn niet onbekend maar de facts over dit virus wel. Daarom zijn dit alle facts over de waterpokken! 

Wat zijn de waterpokken?

Waterpokken is een kinderziekte waarbij je kind over zijn/haar hele lichaam vlekjes, blaasjes en vervolgens korstjes krijgt. Bijna iedereen krijgt te maken met dit virus in de kinderjaren. De winter en begin lente zijn veelvoorkomende periodes voor de waterpokken. Het is een besmettelijk virus dat door hoesten en praten wordt overgedragen. Ook het vocht in de blaasjes maakt het overdragen van dit virus mogelijk. Het advies is om op te passen dat je kind niet in aanmerking komt met een kind dat nog besmettelijk is, maar in de praktijk is dit nogal lastig. De ziekte is 10 dagen lang overdraagbaar aan anderen, waarbij er al besmettingsgevaar is als de symptomen nog niet zichtbaar zijn.  Meestal zijn kindjes met waterpokken ook gewoon welkom bij de kinderopvang of op school.

Wat merk je bij je kind met waterpokken?

Voor de waterpokken zich aandienen, gaat er eerst een verkoudheid aan vooraf. Hierna zie je de eerste vlekjes en blaasjes verschijnen op het lichaam. Het is heel normaal dat dit ook in de mond, in het haar en op de oogleden te zien is. Het meest vervelende aan waterpokken is dat de vlekjes en blaasjes gaan jeuken. Vaak gaat dit gepaard met lichte koorts. Zorg daarom ook dat de nagels altijd kort en schoon zijn zodat de blaasjes minder snel open gekrabd kunnen worden.

Door het openkrabben wordt de jeuk erger, hierdoor kunnen dan weer infecties en littekens ontstaan.

In het begin zal je kind liever willen 'hangen' en niet zoveel willen doen. Je kunt je kind altijd wel laten douchen. Zoals gezegd is naar school gaan of naar de opvang in de meeste gevallen geen probleem. De instelling laten weten dat je kindje de waterpokken heeft is wel handig. Ga je op vakantie precies in de week dat de waterpokken losbarsten? Vliegen met een kind dat de waterpokken heeft kun je wel vergeten. Trek in dat geval dus direct aan de bel bij je reisbureau of maatschappij waarbij je de reis geboekt hebt.

Welke leeftijd krijgt kind de waterpokken?

Meestal krijgen kinderen tussen de 1 en 8 jaar last van waterpokken. Jonger kan ook, zo had het kindje van een collega al met 5 maanden de waterpokken. Er wordt gezegd dat hoe jonger je kindje is, hoe minder last hij ervan heeft. Dat je kindje de waterpokken nog eens kan krijgen wanneer hij onder de 1 is, is volgens de huisarts van deze collega een broodje aap verhaal... 

kind met waterpokken en zelf zwanger

Het waterpokken-virus hoeft niet altijd een gevaar te zijn voor jou en je ongeboren kindje. Het is belangrijk om na te gaan of jij deze ziekte ook hebt gehad. Als dit namelijk wel zo is heeft het geen gevolgen voor jou en de ongeboren baby. Mocht je deze ziekte niet gehad hebben en ook nooit gevaccineerd zijn, is het anders. Je hebt kans dat het waterpokken-virus heel zwaar zal uitpakken voor jou, neem in zo'n situatie daarom altijd contact op met je huisarts. 

Medicatie voor waterpokken

Er zijn helaas nog geen medicijnen die direct helpen of zelfs helpen om het sneller te laten genezen. Een koelende vloeistof (lotio alba) of een koelende gel (carbomeerwatergel) kun je wel aanbrengen op de vlekjes. Je zal merken dat de jeuk sterk zal verminderen en de blaasjes sneller drogen. Beide kun je zonder recept kopen bij de apotheek. Voor pijnlijke blaasjes in de mond helpen koude dranken of een ijsje erg goed. Dit zorgt dat de pijn voorlopig zal wegtrekken. Er bestaat wel een vaccin tegen waterpokken, maar in Nederland worden kinderen hier niet zomaar tegen ingeënt.

Waterpokken over en nu?

De kans is erg klein dat je kind later nog een keer te maken krijgt met waterpokken, yeah! Het virus kan wel blijven in het lichaam. Jaren later kan dit dan zorgen voor een plaatselijke huiduitslag. Deze huiduitslag is ook wel bekend als gordelroos. 

Contact met de huisarts over waterpokken

Er is geen medicatie om de waterpokken sneller te laten genezen. Hierdoor hoef je over het algemeen niet langs te gaan bij de huisarts. Zijn onderstaande punten wel van toepassing? Neem dan altijd contact op met je huisarts!

  • Als je kind jonger is dan drie maanden
  • Als je merkt dat je kind steeds zieker wordt
  • Als jijzelf zwanger bent en vroeger geen waterpokken hebt gehad of ingeënt bent

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie