Kind met waterpokken, wat te doen?

Kind met waterpokken, wat te doen?

De waterpokken zijn een bekende kinderziekte, maar weet je ook wat je het beste kunt doen? Alle feitjes over dit virus handig op een rij!

Wat zijn waterpokken eigenlijk? En weet jij wanneer je kind er last van krijgt en wat je het beste kunt doen? De waterpokken zelf zijn niet onbekend maar de facts over dit virus wel. Daarom zijn dit alle facts over de waterpokken! 

Wat zijn de waterpokken?

Waterpokken is een kinderziekte waarbij je kind over zijn/haar hele lichaam vlekjes, blaasjes en vervolgens korstjes krijgt. Bijna iedereen krijgt te maken met dit virus in de kinderjaren. De winter en begin lente zijn veelvoorkomende periodes voor de waterpokken.

Wanneer zijn waterpokken besmettelijk?

De waterpokken zijn een besmettelijk virus dat door hoesten en praten wordt overgedragen. Ook het vocht in de blaasjes maakt het overdragen van dit virus mogelijk. Het advies is om op te passen dat je kind niet in aanraking komt met een kind dat nog besmettelijk is, maar in de praktijk is dit nogal lastig. De ziekte is 10 dagen lang overdraagbaar aan anderen, waarbij er al besmettingsgevaar is als de symptomen nog niet zichtbaar zijn. Meestal zijn kindjes met waterpokken ook gewoon welkom bij de kinderopvang of op school.

Wat merk je bij je kind met waterpokken?

Voor de waterpokken zich aandienen, gaat er eerst een verkoudheid aan vooraf. Hierna zie je de eerste vlekjes en blaasjes verschijnen op het lichaam. Het is heel normaal dat dit ook in de mond, in het haar en op de oogleden te zien is. Het meest vervelende aan waterpokken is dat de vlekjes en blaasjes gaan jeuken. Vaak gaat dit gepaard met lichte koorts. Zorg daarom ook dat de nagels altijd kort en schoon zijn, zodat de blaasjes minder snel opengekrabd kunnen worden.

Het ene kind zit helemaal onder de blaasjes, het andere kind heeft er maar een paar. Het is dus heel verschillend hoe erg ze er last van hebben.

Door het openkrabben wordt de jeuk erger, hierdoor kunnen dan weer infecties en littekens ontstaan.

In het begin zal je kind liever willen 'hangen' en niet zo veel willen doen. Je kunt je kind altijd wel laten douchen. Let er wel op dat het water niet te heet is, want dat maakt de jeuk erger. Zoals gezegd is naar school gaan of naar de opvang in de meeste gevallen geen probleem. De instelling laten weten dat je kindje de waterpokken heeft is wel handig. Ga je op vakantie precies in de week dat de waterpokken losbarsten? Vliegen met een kind dat de waterpokken heeft kun je wel vergeten. Trek in dat geval dus direct aan de bel bij je reisbureau of maatschappij waarbij je de reis geboekt hebt.

Welke leeftijd krijgt kind de waterpokken?

Meestal krijgen kinderen tussen de 1 en 8 jaar last van waterpokken. Jonger kan ook, zo had het kindje van een collega al met 5 maanden de waterpokken. Er wordt gezegd dat hoe jonger je kindje is, hoe minder last hij ervan heeft. Dat je kindje de waterpokken nog eens kan krijgen wanneer hij onder de 1 is, is volgens de huisarts van deze collega een broodje aap-verhaal... 

kind met waterpokken en zelf zwanger?

Het waterpokkenvirus hoeft niet altijd een gevaar te zijn voor jou en je ongeboren kindje. Het is belangrijk om na te gaan of jij deze ziekte ook hebt gehad. Als dit namelijk wel zo is, heeft het geen gevolgen voor jou en de ongeboren baby. Mocht je deze ziekte niet gehad hebben en ook nooit gevaccineerd zijn, is het anders. Je hebt kans dat het waterpokkenvirus zwaar zal uitpakken voor jou en ook je baby kan besmetten. Neem in zo'n situatie daarom altijd contact op met je huisarts. 

Wat te doen bij waterpokken?

Er zijn helaas nog geen medicijnen die direct helpen of zelfs helpen om het sneller te laten genezen. Een koelende vloeistof (lotio alba) of een koelende gel (carbomeerwatergel) kun je wel aanbrengen op de vlekjes. Je zal merken dat de jeuk sterk zal verminderen en de blaasjes sneller drogen. Beide kun je zonder recept kopen bij de apotheek. Voor pijnlijke blaasjes in de mond helpen koude dranken of een ijsje erg goed. Dit zorgt dat de pijn voorlopig zal wegtrekken. Er bestaat wel een vaccin tegen waterpokken, maar in Nederland worden kinderen hier niet zomaar tegen ingeënt.

Verschillende huidverzorgingsmerken hebben verkoelende lotions, sprays, crèmes en gels in hun assortiment die helpen als je kind de waterpokken heeft. Ook Sudocrème op de plekjes smeren wordt vaak aangeraden. 

Havermoutbadje bij waterpokken

Havermout verzacht de jeuk en droogt de blaasjes sneller uit. Doe wat havervlokken in een washandje en knoop deze dicht met een elastiek. Leg het washandje als een soort theezakje in een bad met lauwwarm water en zet je kind er een kwartier in.

Waterpokken over en nu?

De kans is erg klein dat je kind later nog een keer te maken krijgt met waterpokken. Het virus kan wel in het lichaam blijven. Jaren later kan dit dan zorgen voor een plaatselijke huiduitslag. Deze huiduitslag is ook wel bekend als gordelroos. 

Contact met de huisarts over waterpokken

Er is geen medicatie om de waterpokken sneller te laten genezen. Hierdoor hoef je over het algemeen niet langs te gaan bij de huisarts. Zijn onderstaande punten wel van toepassing? Neem dan wel altijd contact op met je huisarts!

  • Als je kind jonger is dan drie maanden
  • Als je merkt dat je kind steeds zieker wordt
  • Als jijzelf zwanger bent en vroeger geen waterpokken hebt gehad of ingeënt bent
Redactie MiniMe.nl

Door

08 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.