Je baby vaccineren: het vaccinatieschema

Je baby vaccineren: het vaccinatieschema

Weet jij eigenlijk waarom je je baby vaccineert en tegen welke ziekten? Hier een korte cursus babyvaccinatie mét vaccinatieschema!

Sta je weer bij het consultatiebureau omdat het tijd is voor de vaccinatie van je baby, maar heb je geen idee waartegen je kleintje dit keer weer wordt ingeënt? Snappen we! Daarom hebben we hier een handige vaccinatie-uitleg mét het vaccinatieschema voor je!

De meeste ouders in Nederland (tussen 92-99%) kiezen ervoor hun kind te laten vaccineren. Maar weet je eigenlijk waarom je je baby vaccineert en tegen welke ziekten? 

Je kind vaccineren: waarom?

Babyvaccinaties zijn erg belangrijk. Vroeger overleden baby's en kinderen vaak aan besmettelijke infectieziekten zoals mazelen of polio. Om deze reden heeft de Nederlandse overheid het Rijksvaccinatieprogramma opgesteld waarbij je baby gratis gevaccineerd kan worden tegen deze ziekten.

Het Rijksvaccinatieprogramma is niet verplicht, maar door je baby te vaccineren bescherm je hem tegen deze ziekten én help je deze ziekten uit te roeien. Mede dankzij vaccinatie komen deze infectieziekten tegenwoordig in Nederland niet of nauwelijks meer voor.

Groepsimmuniteit tegen infectieziekten

Omdat de meeste kinderen in ons land gevaccineerd en dus goed beschermd zijn, krijgen besmettelijke virussen en bacteriën weinig kans om zich te verspreiden. Dat is ook heel belangrijk voor kids die (nog) niet gevaccineerd zijn, omdat ze bijvoorbeeld nog te jong zijn voor een bepaald prikje of door een ziekte niet gevaccineerd kunnen worden.

Deze zogeheten groepsimmuniteit is heel belangrijk, want door jezelf te vaccineren, help je dus kinderen en volwassenen die niet beschermd zijn tegen infectieziekten. Sommige virussen en bacteriën komen in Nederland niet of nog maar zelden voor, maar de ziekten komen terug als te weinig mensen gevaccineerd zijn.

Hoe krijgt je baby de vaccinaties?

De jeugdarts en jeugdverpleegkundige op consultatiebureaus, de Centra voor Jeugd en Gezin en de GGD'en in je gemeente geven de vaccinaties. Je krijgt vanzelf op tijd een uitnodiging voor de vaccinaties van je kind. Daarop staat dan de naam en het adres van de organisatie waar je moet zijn.

Welke vaccinaties krijgt een kind allemaal?

Door het Rijksvaccinatieprogramma te volgen, wordt je kleintje van baby tot kind ingeënt tegen twaalf besmettelijke infectieziekten. Deze ziekten zijn:

 • Bof
 • Difterie
 • Hepatitis B
 • Hib-ziekten
 • HPV-kanker
 • Kinkhoest
 • Mazelen
 • Meningokokkenziekte
 • Pneumokokkenziekte
 • Polio
 • Rodehond
 • Tetanus

Op de website van de overheid kun je lezen waarom deze ziekten zo gevaarlijk zijn en wat de gevolgen kunnen zijn als je baby of kind deze ziekten krijgt.

Het vaccinatieschema van baby tot kind

Vanaf de leeftijd van 3 maanden totdat je kindje 4 jaar is, wordt hij gevaccineerd tegen verschillende ziekten. Daarna volgen er nog vaccinaties op de leeftijden van 9 jaar, 12-13 jaar en 14 jaar. We snappen dat je niet precies weet welke vaccinaties je baby/kind wanneer krijgt, want het zijn er nogal wat. Daarom is er een handig schema van de overheid om je een beetje wegwijs te maken:

(klik erop om de afbeelding te vergroten)

Extra vaccinatie tegen kinkhoest

Tegenwoordig kunnen vrouwen zich al tijdens hun zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest, waardoor de baby daar na de geboorte ook tegen beschermd is. Kinderen van wie de moeder deze prik tijdens haar zwangerschap niet heeft gehad, krijgen als ze 2 maanden oud zijn een extra vaccinatie. De jeugdarts zal dit met je bespreken.

Volgorde van de vaccinaties

Het vaccinatieschema is met zorg samengesteld door professionals. Het aanhouden van de volgorde van de vaccinaties en het bijbehorende tijdschema is belangrijk, omdat dit afgestemd is op de momenten dat de prikken optimale bescherming bieden. Als je er om de één of andere reden toch van af wil wijken, is het verstandig om dit te overleggen met je huisarts of op het consultatiebureau.

Vaccinatie-bijwerkingen bij baby’s

Na een vaccinatie kan je kind wat hangerig of koortsig worden. Niet altijd dezelfde dag, soms hebben ze daar pas een week later last van. De remedie: veel knuffelen, voorlezen, liedjes zingen en kindje goed laten drinken. Eventueel kun je je baby of kindje (in overleg met het consultatiebureau) paracetamol geven.

Bronnen: rijksvaccinatieprogramma.nl, RIVM.nl

Marieke van Boven

Door

18 februari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.