Baby speelgoed schoonmaken

Baby speelgoed schoonmaken

Hoe vaak maak je schoon, welke schoonmaakmiddelen gebruik je en kan er misschien iets gewoon in de vaatwasser? Alles over het schoonmaken van babyspeelgoed.

Baby's zijn echte onderzoekertjes: ze inspecteren voorwerpen met hun handen en stoppen van alles in hun mond. Hierdoor zijn ze vatbaar voor bacteriën. Om te voorkomen dat je kleine ziek wordt, is het belangrijk dat je babyspeelgoed schoon houdt. Hoe doe je dat?

Je hoeft babyspeelgoed echt niet iedere dag met ontsmettingsmiddel schoon te boenen. Eén keer in de maand is voldoende. Daarnaast is het handig om het speelgoed op bepaalde momenten schoon te maken: 

  • Als er eten of drinken over het speelgoed is gevallen.
  • Als je baby net ziek is geweest. 
  • Als andere baby's met het speelgoed hebben gespeeld. 

Waar babyspeelgoed mee schoonmaken?

Als je het speelgoed gewoon schoon wil maken dan is warm water en zeep voldoende (kook het water wel eerst en laat het dan iets afkoelen). Vuil en vet kan je met zeep prima weghalen. Om te voorkomen dat zeepresten op het speelgoed achterblijven kan je het speelgoed naspoelen in een emmer met alleen heet water.

Ontsmetten babyspeelgoed

Wil je het speelgoed graag ontsmetten, dan kan je na de normale schoonmaakbeurt met een ontsmettingsmiddel aan de slag. Lees het etiket goed om te kijken of er geen giftige bestanddelen in zitten. Een veelgehoord advies is om verdund chloorhoudend bleekmiddel te gebruiken. Je neemt dan één theelepel chloorhoudend bleekmiddel en een hele liter kokend water en wacht een paar minuten. Doordat het chloor binnen vijf minuten verdampt kan je het middel dan veilig gebruiken. Er zijn ook chloortabletten van 1 gram te koop bij de apotheek. 

Hoe baby speelgoed schoonmaken?

Met al dat speelgoed vraag je je misschien af of je dat allemaal met de hand moet doen. Dat is gelukkig niet zo. Als je speelgoed hebt dat van plastic is en niet op batterijen werkt kan het gewoon in de vaatwasser met een vaatwastablet. Check voor de zekerheid even het label en gebruik anders een biologisch afwasmiddel.

Stoffen babyspeelgoed en knuffels

Alle knuffels en speelgoed die van stof zijn gemaakt kunnen gewoon in de wasmachine met wasmiddel. Check wel altijd even het waslabel. Is er geen label aanwezig dan kan je de knuffel of zacht speelgoed wassen op 30/40 graden in een kussensloop. Probeer alleen geen wasverwachter te gebruiken, het parfum kan erg sterk zijn voor je baby. 

Knuffels in de vriezer

Als je knuffels zeker weten bacterie-vrij wil maken kan je alles een paar uur in een plastic zak in de vriezer leggen. 

Houten speelgoed schoonmaken

Je kan houten speelgoed het beste schoonmaken met een vochtige doek en gewone zeep. Laat daarna het speelgoed goed drogen en je baby kan er weer lekker mee spelen. 

Duplo schoonmaken

Voor Duplo kiezen moeders vaak de wasmachine. Kies je voor de wasmachine, dan stop je de Duplo in een dichtgeknoopte kussensloop en was je dat op 30 graden zonder centrifuge. Je kan ook de vaatwasser gebruiken, maar van sommige moeders hoorden we dat de kleur van de Duplo dan vervaagde.

Poppen schoonmaken

Poppen maak je schoon door ze eigenlijk hetzelfde te behandelen als je baby. Dus je wast het lichaam met een beetje zeep en de haren met babyshampoo. Poppenkleren kan je beter met de hand wassen met water en zeep zodat ze niet krimpen in de wasmachine. 

Heb jij nog een goede schoonmaaktip? We horen het graag!

Daisy van Schaijik

Door

05 november 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.