Een healthy lifestyle voor jou en je kids in 2017

Een healthy lifestyle voor jou en je kids in 2017

Wil jij in 2017 ook weer even wat bewuster leven? We hebben leuke tips op een rij gezet om er met het hele gezin weer fris & healthy tegenaan te gaan!

We hoeven je natuurlijk niet meer te vertellen waarom een beetje gezond leven belangrijk is. Je weet zelf ook wel dat je beter een zak wortels kunt snacken dan een zak Snickers. Of dat je beter een frisse neus kunt halen tijdens een uitje naar de speeltuin dan met je kids op de bank te ploffen en Paw Patrol te kijken. Daarom hier even een opfrisser: zo gaan jullie weer healthy en gezellig 2017 in!

1. Buiten spelen (ja, jij ook mama!)

Jep, buiten spelen is héél belangrijk. Voor de creativiteit en fantasie van je kids, maar zeker ook voor de nodige beweging. Rennen van schommel naar glijbaan, voetballen met vriendjes uit de buurt, over het gras crossen met de geliefde traptraktor... Het maakt eigenlijk niet uit wát ze doen, voor je het weet zijn ze een uur lekker in beweging. Ook voor jou als mama is het belangrijk om buiten te 'spelen'. Nou vooruit, een wandeling rond de speeltuin te maken. Of te laten zien dat jij ook heus de handstand wel kan. En niet denken: maar het is winter, het is slecht weer, het is koud... Zoals de Noren zeggen: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.

2. Een goed ontbijt om de dag awesome mee af te trappen

Misschien is ontbijten een moetje, iets dat je ook nog in de drukke ochtendroutine moet proppen. Maar een goed ontbijt is echt het halve werk. Probeer te variëren, door bijvoorbeeld de ene dag voor het hele gezin havermout te maken, de volgende dag staat er yoghurt en (diepvries)fruit op tafel en de ochtend daarna wordt het gewoon een boterham met pindakaas. En heb je al eens een groene smoothie geprobeerd? Best gek eigenlijk dat we rustig elke ochtend hetzelfde eten, terwijl dat 's avonds ondenkbaar is? In dit artikel vind je drie lekkere en snelle powerontbijtjes die je ook de avond ervoor al klaar kan maken. 

3. Samen de boodschappenlijst maken wordt een leuk spel

'Jongens, laten we deze week lekker kleurrijk eten. Ik heb al groene boontjes, witte bloemkool en rode tomatensoep opgeschreven. Welke kleur zullen we nog meer eten?' En dan maar hopen dat ze met oranje wortels of een pompoen, gele paprika of een paarse aubergine aubergine op de proppen komen. Geef het een speelse touch, zodat de protesten als jij bloemkool opschept verdwijnen. En vooruit, gele (oven)frietjes mogen ook best een keer. 

4. Lekkers maak je voortaan zelf

Zin in wat lekkers? Pof zelf je popcorn in een wok (wedden dat je kinderen dat ook reuze interessant vinden om te zien?), bak koekjes met gezonde ingrediënten, maak je eigen gezonde variant op de Twix met dit easy recept en ook ijsjes kun je prima zelf maken. Het is wel even een werkje ja, maar als je kinderen je helpen hebben jullie meteen een leuke activiteit samen! En zo weet je zeker dat je geen overdaad aan onnodige suikers en conserveringsmiddelen binnenkrijgt. 

5. Niet teveel beeldschermen

Bij dit punt is het belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Grijp niet zelf bij elk piepje naar je mobiel. Vijf keer per uur Facebook en Instagram checken is niet echt nodig, toch? Leg je mobiel lekker weg. Natuurlijk hoef je tv kijken of spelletjes op de iPad niet compleet te verbieden, maar bewaar het voor bepaalde momenten. Wanneer jij bijvoorbeeld een healthy maaltje wil maken, of als je kind net wakker is van zijn middagdutje en nog een beetje cranky is. En daarna weer lekker puzzelen, kleien, torens bouwen of treinbanen door heel de woonkamer leggen. Of buiten spelen natuurlijk. 

6. 'Goede' apps voor de tablet

En als ze dan op de iPad mogen, laat ze dan spelen met games waar ze nog iets van leren. Die zijn ook heus heel leuk! Tipje: de nieuwe app Garfield vs Hotdog (voor Apple en Android) draait om de bekende luie kater Garfield, die een gezond voedselbedrijf wil starten. In de app laat je Garfield de ongezonde hotdog kraampjes in de straten van New York overnemen en de stad door crossen om alle ingrediënten te verzamelen. Zo leren je kids op een grappige manier het belang van gezond eten. Het spel is mogelijk gemaakt door Friesland Zorgverzekeraar om aandacht te vestigen op het voorkomen van overgewicht. 

7. aanmelden bij een sportclub

Juist in drukke tijden kan het enorm verhelderend werken om je hoofd leeg te maken tijdens een uurtje fanatiek sporten. Het klinkt misschien als iets wat je óók nog in je schema moet proppen, maar op den duur zorgt het voor meer rust in je hoofd. Dus meld je aan bij die yogastudio, bootcampklas of stof je hardloopschoenen af. Kijk ook eens wat je kids leuk zouden vinden. Bijvoorbeeld zwemmen, voetbal, of atletiek? Met jonge kids kun je naar peutergym!  

Heb jij nog meer handige tips voor een gezond én gezellig gezinsleven? 

Rosanne Buitendijk

Door

23 december 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.