Jong beginnen met zwemles of nog even wachten?

Jong beginnen met zwemles of nog even wachten?

Ga je vroeg beginnen zodat je kleine het al jong onder de knie heeft? Of begin je juist wat later zodat je kind het sneller oppikt? Alle voor- en nadelen op een rij!

Voor mij duurt het nog even voor het zover is, maar een vriendin breekt haar hoofd al wel over dit onderwerp. ''De één zegt: vroeg beginnen, hoe eerder ze kunnen zwemmen hoe beter... Terwijl de ander weer zegt dat ze het juist sneller oppikken als ze wat ouder zijn,'' verzuchtte ze tegen mij. Wanneer begin je nou met zwemles? Ik vond het een goede vraag en heb wat research gedaan. Hoelang duurt het voor je kindje zijn zwemdiploma haalt en kun je je kind voorbereiden? In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij!

wanneer beginnen met zwemles?

Veel moeders beginnen met peuterzwemles wanneer hun kind 4 of 5 jaar is, dit is ook de 'adviesleeftijd'. Wil je je kind al eerder laten beginnen met zwemles? Let dan op: sommige zwembaden hebben een minimum leeftijd of hanteren een wachtlijst. Schrijf je kind op tijd in, zodat hij kan beginnen wanneer hij er klaar voor is!

voor- en nadelen vroeg beginnen met zwemles

Wanneer kinderen vroeg beginnen met zwemles is het nadeel dat ze er een stuk langer over kúnnen doen om hun diploma te halen. Dit heeft ermee te maken dat de motorische vaardigheden nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Je kind zal dan meer moeite hebben met oefeningen uitvoeren omdat zijn hersenen nog niet alles begrijpen wat zijn lichaam doet.

Daarnaast 'verplicht' je je kind op een erg jonge leeftijd al tot iets. Op deze leeftijd gaat je kindje ook net naar school, wat misschien al best even wennen is. Je wilt je kind ook nog kind laten zijn en lekker laten spelen. Op een jonge leeftijd begrijpt hij misschien ook nog niet zo goed waarom hij elke week moet zwemmen. 

Als je merkt dat je kind op jonge leeftijd een echte waterrat is, is het natuurlijk leuk om vroeg te beginnen met zwemles. Op deze manier valt dan ook de 'verplichting' weg.

Voor baby's en kindjes is zwemmen heel gezond en door de gewichtloosheid vinden ze dit meestal ook erg leuk. Ook leert je kind eerder gewend raken aan water waardoor ze zicht tijdens de echte zwemles een stuk meer op hun gemak voelen. Plus: samen zwemmen met je kindje zorgt voor een betere vertrouwensband! Voor gezinnen die in de buurt van water wonen is het een fijne zekerheid dat hun kind weet wat te doen als hij in het water belandt. 

voor- en nadelen later beginnen met zwemles

Je kunt je kind ook later laten beginnen met zwemles, bijvoorbeeld met 5, 6 of 7 jaar. De motoriek van je kindje is dan helemaal ontwikkeld en waarschijnlijk pikt hij de vaardigheden een stuk sneller op. Zo zijn jullie een stuk minder lang bezig met het halen van een zwemdiploma! Best fijn voor jou, want de uren in een warm en klam zwembad zijn meestal niet de meest favoriete tijdsbesteding van moeders.

Als je later begint, zul je je waarschijnlijk wel wat meer zorgen maken wanneer je met je kindje in de buurt van water bent. En als de vriendjes van je kindje allemaal al wel op zwemles zitten, voelt je kleine zich misschien een geval apart omdat hij als enige nog geen zwemles heeft. 

Wanneer is kind klaar voor zwemles?

Helaas is er geen checklist om te kijken wanneer je kind klaar is voor zwemles, dit verschilt per kind. Je kunt wel kijken of hij het leuk vindt om naar het zwembad te gaan, of hij al kracht heeft om vooruit te komen in het water en of klasgenootjes al naar zwemles gaan. 

Wanneer is mama klaar voor zwemles?

Naast dat het belangrijk is dat je kind klaar is voor zwemles, moet je je ook afvragen of jij er klaar voor bent. Heb je zin om elke week 45 minuten tot een uur in het zwembad te zitten? Als je merkt dat je geen zin (of tijd) hebt om één keer per week in het zwembad te zitten, kun je twee dingen doen: uitstellen of wachten totdat klasgenootjes op zwemles gaan en carpoolen. Op deze manier hoef je bijvoorbeeld maar één keer per maand met een aantal kids naar het zwembad te gaan.

Tip: als zwemles niet zo goed in je agenda past of je al chagrijnig wordt van het vooruitzicht op elke week een uur in zo'n klef warm zwembad, kun je ook kiezen voor een intensieve, spoedcursus.

Ook op vakantie heb je deze spoedcursussen. Op Curacao heb je bijvoorbeeld de zwemschool Summer Swim Curacao waarbij je kind in een week zijn zwemdiploma haalt. Geen straf om zwemles te krijgen op zo'n mooie plek!

wat kun je doen als voorbereiding op zwemles?

Je kunt je kind zeker alvast voorbereiden op zwemles wanneer hij nog wat jonger is. Je kunt samen naar een recreatief zwembad gaan om te zwemmen of je kunt een baby of peuterzwemles volgen. Tijdens deze lessen leert je kind op een leuke manier de basisvaardigheden zoals buikdrijven, rugdrijven, van de kant af springen, enzovoort.

Als je kindje geen waterrat is, zijn deze lessen een goede manier om hem te laten wennen aan water zodat hij klaar is wanneer hij naar echte zwemles gaat. Ook merk je tijdens deze lessen of je kindje aanleg heeft voor zwemmen en of hij het leuk vindt om te doen. 

Hoe vaak en hoelang gaat een kind naar zwemles?

Het is 'gebruikelijk' om je kind één keer per week naar zwemles te laten gaan. Veel zwembaden geven ook maar één keer per week zwemles, maar soms is twee keer per week ook mogelijk. Ook bestaat er een 'spoedcursus' waarbij je kind een aantal keer per week zwemles krijgt. 

Hoelang je kind doet over de zwemles verschilt ook weer per kind. De meeste kinderen doen er minimaal een jaar over om hun A-diploma te halen. Het halen van de B- en C-diploma gaat meestal veel sneller omdat ze de basis dan onder de knie hebben!

hoeveel zwemdiploma's moet mijn kind halen?

Wanneer je begint met zwemles laat je kind dan alle drie de diploma’s halen. Bij diploma A wordt het zwemmen je kind aangeleerd, bij B wordt er gefocust op de beheersing van de slagen en bij C gaat het om de controle en hoelang je kind het uithoudt. Met alle drie de diploma’s is je kind het meest veilig in het water!

Als het zwemmen goed bevalt kan je kind na deze drie basisdiploma's kan je kind verder met zwemvaardigheid. Hierin ligt iets meer uitdaging en zal je kind meer verschillende oefeningen moeten uitvoeren voor de diploma. 

Wat zijn jouw ervaringen met de zwemles van je kind, heb je nog tips voor fellow moms? Laat het ons weten! 

Rosanne Buitendijk

Door

26 oktober 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.