Challenge: Een week geen iPad of tv voor onze peuter

Challenge: Een week geen iPad of tv voor onze peuter

Jij weet misschien ook al wel dat de TV (of Ipad) af en toe een uitkomst is. Alleen merkte ik dat we hier steeds makkelijker in werden. Tijd voor een weekje afkicken!

Voordat wij Maud kregen hadden we een heel duidelijke mening over iPads en televisie kijken. Wij wilden geen "tv-kind". Nee, laat ons toekomstige spruitje maar lekker buiten ravotten en zwart van de modder thuis komen. Zoals de reclame van OMO ofzo. Super realistisch, I know.

Alleen dan komt het moment dat je babytje een peuter wordt, een gezellige maar ook energieke peuter dan nog wel, en dan blijkt zo'n iPad toch superhandig. Het kan 's ochtends zo fijn zijn om nog even een half uurtje te snoozen als Maud naar Peppa Pig kijkt, zodat wij nog even op één oor kunnen liggen. We kwamen dus snel terug op ons goede voornemen, omdat het toch een handige uitkomst bleek.

We worden steeds makkelijker in TV & iPad

Alleen merkte ik aan ons dat we hier steeds makkelijker in werden. Zo ook met de iPad. Dit ellendige ding was bij ons altijd een uitzondering. Eigenlijk speelde ze hier zelden tot nooit op. Tot het moment dat we op vakantie gingen met het vliegtuig en we 10 uur vertraging hadden. Jeetje wat was ik blij dat we de iPad bij ons hadden! En ja, dan zie je dat ze het geweldig vindt en is het ook een uitkomst als je samen aan een driegangen diner zit. 
 

Ze leert zoveel van de ipad & tv

Tijdens de vakantie zeiden we nog tegen elkaar: "ze leert er wel veel van!" En dat is ook zo, ze swipet alle kanten op, weet alle apps te vinden die ze leuk vindt en kletst wat woorden na. Ik geloof dus ook wel dat het zo is, maar toen kregen we het volgende probleem.  We waren terug van vakantie en ons patroon van TV en af en toe iPad hadden we doorgezet. No problemo, tot Maud vorige week een middag lang (geen overdrijving, ik zweer het) riep dat ze graag naar PIETUUURRR wil kijken (Pieter Konijn).  Toen dachten wij nu is het genoeg. Dus even geen tv of iPad meer. Zou dit experiment lukken of eindigde het in een mommy-mental breakdown

Hoe gaat het? Leef je nog?

Het goede nieuws: we leven nog. Serieus, eigenlijk viel het reuze mee! Ze went er echt heel snel aan. In de ochtend kijkt ze niet naar kindernet, maar lezen we gezellig boekjes in bed. Ook tijdens het koken gaat ze lekker haar eigen gang. Ze trekt wel alle kruiden uit de kastjes, en speelt wat met de pannen. Maar hey, ik vind dat geen probleem. Ik kook ook niet netjes dus moet toch na een maaltijd de keuken schoonmaken... Kleine moeite om dan haar extra rommel ook even op te ruimen. Ik vind het zo grappig om te zien dat ze zonder iPad toch lekker haar eigen gang gaat. 

Tips om het iPad & tv afkickproces makkelijker te maken

  1. Zorg ervoor dat ze geen afstandsbediening of iPad zien liggen. Uit het oog, uit het hart zullen we maar zeggen!
  2. Ga voor afleiding. Zorg dat op momenten dat ze gewend zijn om even TV te kijken iets anders voor handen hebben. Zo ligt er op mijn nachtkasje een leuk boekje en met het koken laat ik haar een beetje helpen zodat ze het ook niet mist.
  3. Geef zelf ook het goede voorbeeld! Ik heb mijn telefoon en iPad ook in een hoek gegooid en de tv blijft natuurlijk ook uit!  
 

Ga je het volhouden?

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet van het kamp: iPad & tv is verboden. Toch vind ik het wel goed om haar nu nog niet teveel aan te wennen. Als ze niet zo lekker is of ze is erg moe, vind ik het geen probleem om even de TV aan te zetten. Dat vind ik zelf ook fijn, om af en toe lekker onderuit gezakt te kijken. Ik weet nog niet of het er straks weer insluipt of dat we het zo houden.. Dus ik zou zeggen: to be continued...
 
Ik ben wel heel benieuwd wat jullie ervaring is, daar kan ik misschien nog wat van leren!
Sarah Glasbergen

Door

28 augustus 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.