'Laat kinderen lekker vrij spelen!'

'Laat kinderen lekker vrij spelen!'

Echt, we doen het allemaal. Maar eigenlijk moeten we kinderen veel meer vrij laten wanneer zij spelen. De regie loslaten, en wel zo!

Netjes binnen de lijntjes kleuren. Een groene olifant, dat bestaat toch helemaal niet? Als je die toren zo bouwt, valt hij om! Hier, ga maar lekker fietsen! Het zijn opmerkingen die élke ouder wel eens maakt. Maar eigenlijk moeten we dat helemaal niet doen. Geef kinderen vrij spel, pleit de Amerikaanse psycholoog Peter Gray. 

Laat kinderen hun fantasie gebruiken

Je kind lekker laten spelen, zonder in te grijpen of voorzichtig te sturen. Kunnen we dat eigenlijk nog wel? Als ouder ben je bang dat wanneer je de boel niet 'regisseert', je huis binnen no-time gesloopt is. Maar, schrijft Gray in zijn boek 'Free to Learn', als je er zo bovenop zit ontneem je jouw kroost de kans om hun fantasie uit te leven. Laat ze lekker rennen en spelen met wie ze maar willen. Dat is juist ontzettend belangrijk. 

Vrij spelen goed voor ontwikkeling kinderen

Het vrij laten spelen is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Spelen is niet doelloos of handig, zodat wij als ouder even onze handen vrij hebben. Kinderen leren juist oplossingen te bedenken, met emoties om te gaan, creatief bezig te zijn, hun zelfvertrouwen groeit. Dus: zit niet zo op hun lip. In plaats van het weekend ramvol te plannen met leuke gezinsuitjes zouden we juist eens even helemaal niets moeten plannen. Houd je afzijdig en zie wat er gebeurt. (Maar eh kids: laat het huis wel heel. En kijk uit voor de auto's op straat.)

controle over kinderen loslaten

Zou jij het kunnen? Of houd je toch liever een béétje controle over het spel van je kind? We schreven al eerder over wat je eigenlijk niet zou moeten doen in de opvoeding van je kind en dit onderwerp past ook in dat rijtje. 

Bron: trouw.nl

Rosanne Buitendijk

Door

12 mei 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.