8 meest gemaakte fouten bij opvoeden

Welke fouten kun je maken tijdens de opvoeding? Wij hebben de meest gemaakte fouten op een rij gezet!

Of je nu net zwanger bent of nog maar een kleintje hebt, we willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig opgroeien. Hoe krijg je dat voor elkaar? Wij hebben de meeste fouten op een rij gezet die je kan maken tijdens de opvoeding.

Negeer de gevoelens van je kind

Als je kind bang, verdrietig of boos is luister hier naar. Het slechtste wat je kunt doen is er grappen over maken of het negeren. Ook al doe je het met de gedachten dat het beter is voor je kind. Bijvoorbeeld dat je denkt dat je kind daardoor harder wordt. Op deze manier gooi je de deur dicht naar een open relatie waar je een onvoorwaardelijke liefde in opbouwt.

Te beschermend

Als we proberen om onze kinderen voor alles te beschermen dan leren zien ze niet de echte wereld. Ze verwachten dat het leven makkelijker is dan het werkelijk is. Als ze ouder worden kan het niet anders dat ze tegenslagen meemaken. Op dat moment worden ze sneller depressief en denken ze dat ze niet krijgen wat ze verdienen. Juist omdat ze vroeger van alles werden beschermd is het heftig als ze later tegenslagen gaan krijgen.

Regels

Een kindje heeft het nodig dat hij of zij weet waar het aan toe is. Regels geven ze een richtlijn en duidelijkheid. Het is daarom belangrijk dat je ze aan die regels laat houden. Als ouders moet je dan dus ook altijd naast elkaar staan en beide dezelfde regels hanteren.

Je kind als je vriend(in)

Geweldig als je een fantastische band met je kind hebt. Maar NOOIT dan ook nooit is het de bedoeling dat je jouw kind behandeld als jouw vriend. Als je al je zorgen en (relatie) problemen met je kind bespreekt, dan kan het ten eerste dat je kind zich zorgen om je gaat maken. Als je laat zien dat je hulpeloos bent dan zullen je kinderen je nooit respecteren en zullen je eerder behandelen als gelijke. wees realistische en pak je problemen aan en laat je kinderen zien dat je met je eigen problemen kunt dealen. Maak wat van je leven ondanks de stress en problemen die je tegen komt. Natuurlijk mag  je jezelf zijn en natuurlijk heb je emoties die je soms kwijt moet, maar zadel je kinderen niet op met jouw problemen!

Laat je kind zelf problemen oplossen.

Heeft je kind een probleem op school met een vriendje? Ren niet meteen naar school om met dit vriendje te gaan praten (of zijn ouders). Leer je kind zelf omgaan met problemen. Dit is een een leerzaam proces!

Haal nooit je partner naar beneden

Laat je kind altijd zien dat je van de vader houdt. Als je altijd je partner naar beneden haalt weet een kind nooit wat liefde is. En dat is ook geen goede relatie. Laat je kinderen zien wat een liefdevolle relatie is. Als jullie uit elkaar gaan of scheiden is dat voor een kind al zo heftig. Hoe moeilijk ook en wat er ook is gebeurd haal de ander nooit naar beneden. Als je boos, onaardig, bitter praat tegen of over je ex, dan geef je een signaal naar je kinderen. Je wilt de lievelingsouder zijn. Kinderen kunnen hier niet mee omgaan. Dit is één van de meest belangrijke regels om je kinderen te verzieken! Kinderen hebben het nodig dat ze twee fijne ouders hebben waar ze niet tussen hoeven te kiezen.

Je kind is niet een verlengde van jezelf!

Zie je kind als een eigen individu. Als je het beeld wat je van jezelf hebt projecteert op je kind dan zal hij of zij nooit groeien tot iemand die hij of zij is. Laat je kind eigen keuze maken. Laat los wat jij belangrijk vindt. Ook op het gebied van opleidingskeuze, aantal vrienden etc. Hou van je kind om wie ze zijn niet hoe ze zich gedragen of wat ze presteren. Laat je kinderen zeker niet bereiken of oplossen wat jij in je leven verkeerd hebt gedaan. Ondanks dat je het beste met ze voor hebt.

Sarah Glasbergen

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.