Zwanger en nu? De eerste stappen als je net zwanger bent

Wat je moet doen als je zwanger bent? Wat zijn de eerste stappen als je zwanger bent? Wij zochten het voor je uit!

Zwanger en nu? Dat is waarschijnlijk één van de eerste dingen waar je aan denkt als je voor de eerste keer zwanger bent. Voor veel vrouwen blijft het een verrassing of het nu een geplande zwangerschap is of niet. Wat zijn de eerste stappen als je zwanger bent? Wij zochten het voor je uit! 

Wanneer naar de verloskundige toe?

De eerste stap is dat je een afspraak maakt met de verloskundige. In de meest gevallen zal die afspraak in de 8ste week vallen. Het is handig om rond week 6 te bellen. Meestal als je erachter komt dat je zwanger bent, ben je vijf á zes weken zwanger. Wil je weten hoelang je zwanger bent, lees dan het artikel: Hoeveel weken ben ik zwanger.

Dokter bellen?

Je hoeft niet perse de dokter te bellen. De eerste stap bij 'normale' gevallen is dat je contact opneemt met de verloskundige. Zij geven meestal door aan de huisarts dat je in verwachting bent. Vraag dit altijd even na, anders kun je zelf ook de huisarts inlichten. Heb je een wat (ingewikkeld) dossier dan kan het goed zijn om tijdig de huisarts al in te lichten.

Zwanger en nu? Let op wat je eet (en drinkt)!

Hoe vroeg het ook is in je zwangerschap, het is belangrijk om op je voeding te letten. Stop ook met roken en het drinken van alcohol. Lees daarom:  Wat mag je niet eten als je zwanger bent  & Voeding wat goed is om te eten als je zwanger bent.

Slik foliumzuur

Misschien slik je al tijdje foliumzuur, dan hebben we niets gezegd. Slik je nog niets begin dan meteen. Wil je weten waarom het goed is om foliumzuur te slikken tijdens je zwangerschap? Lees dan het artikel: Waarom foliumzuur slikken.

Veilige werksituatie?

Doe je werk dat onveilig is of erg heftig is tijdens een zwangerschap? Praat dan met je werkgever. Ondanks dat het wellicht vroeg is om het nieuws al te vertellen is het belangrijk dat je tijdig aangeeft dat je bepaalde werkzaamheden niet meer kan of mag doen.

Toxoplasmose

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet. Dit kan voorkomen in de ontlasting van katten, in ongewassen groente maar, ook in rauw vlees. Veel mensen dragen antistoffen tegen toxoplasmose bij zich, toch is het belangrijk om het zekere voor het onzekere te nemen. Let daarom op de volgende dingen:

  • Verschoon niet meer de kattenbak
  • Was alle groenten grondig
  • In de tuin werken is geen probleem als je handschoenen aantrekt
  • Let dus ook op met tuinafval 

Ouders van Nu boxen 728x90

Door

07 mei 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.