Huishoudelijke taken die je kleuter kan doen

Huishoudelijke taken die je kleuter kan doen

Waar kan jouw mini me je mee helpen? Wij zochten het uit en hebben de huishoudelijke taken die een kleuter kan doen voor je op een rijtje gezet!

Wat zijn huishoudelijke taken die je kleuter kan doen? Kinderen vinden het vaak geweldig om te helpen in huis en daar kun je als moeder natuurlijk handig gebruik van maken! Wij maakten een lijst met klusjes die geschikt zijn voor een kleuter.

Het lappen van de ramen is voor een kleuter nog net even een brug te ver, maar je kunt je kind op die leeftijd wel een heleboel andere huishoudelijke dingen laten doen. Koppel er een beloningssysteem aan et voilà, kleuter blij en ook jij kunt weer een item van je to-do list afstrepen!

Huishoudelijke taken stimuleren ontwikkeling kleuter

Klusjes doen in het huishouden is iets wat in vrijwel elk gezin voorkomt en de meeste kinderen vinden het geweldig als ze papa en mama mogen helpen. Spelenderwijs wat klusjes en karweitjes overlaten aan je kleuter draagt niet alleen bij aan meer tijd voor elkaar, je kind wordt er ook zelfstandiger van en het stimuleert het probleemoplossend vermogen.

Een win-winsituatie dus, maar het is wel belangrijk dat het voor jouw kleuter geen 'moetje' wordt om te helpen in het huishouden. Maak er dus meer een spelletje van en/of koppel een beloning aan een bepaalde huishoudelijke taak. Zo houd je het leuk voor je kleuter, maar snappen ze ook dat het consequenties heeft als ze een taak niet uitvoeren (lees: geen beloning). Iets wat ze moeten leren en met het doorgeven van wijze levenslessen kun je wat ons betreft niet vroeg genoeg beginnen! 

LEES OOK: Je kind leren opruimen: 8 tips

Huishoudelijke taken die je kleuter kan doen

Bij elke leeftijd horen nieuwe ontwikkelingen en als we dan even een kleine throwback doen, moet ik je heel eerlijk bekennen dat ik mij niet meer zo veel kan herinneren van toen ik zelf een kleuter was. Long, long time ago, maar ook ik zal vast en zeker met veel enthousiasme met mijn hoofd in de vaatwasser hebben gezeten en de borden onhandig op tafel hebben gezet. 'Alles voor 't jong', zoals ze dat hier in Brabant zeggen en dat gesneuvelde bord of glas nemen ze hier gewoon op de koop toe. Daar ben je kleuter voor toch?

Anyway, wanneer jouw kind 4 of 5 jaar is, kan hij of zij al wat grote taakjes oppakken. Waar het voorheen bleef bij de was uit de wasmachine halen en de schoenen netjes in het rek zetten, kan een kleuter echt al wel wat meer doen. Blijf er natuurlijk wel altijd bij, een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het opruimen van speelgoed, de plantjes water geven en het ophangen van de was gaat een kleuter bijzonder goed af. 

Huishoudelijke klusjes als rekenoefening

Ook leuk: leer jouw kleuter tijdens het uitvoeren van een huishoudelijke taak iets bij. Maak van het dekken van de tafel bijvoorbeeld een teloefening. Met hoeveel zijn jullie thuis? Met vier personen, dus dat betekent: 4 borden, 4 bekers, 4 messen, etc. Doet je kleuter dit goed? Dan heeft hij én geholpen met het huishouden én iets geleerd!

Natuurlijk kun en hoef je niet aan alle taken iets educatiefs te koppelen, maar spelenderwijs leren is voor kinderen vaak wel de leukste manier. Wil je jouw kleuter meer laten doen dan alleen het speelgoed opruimen en de tafel dekken? Dan kun je ook de onderstaande klusjes, soms met een klein beetje hulp en toezicht, aan je kleuter overlaten:

Klusjes die je een kleuter kan laten doen:

 • Vaatwasser in- en uitruimen
 • De tafel dekken en afruimen
 • Borden afdrogen en opruimen
 • Afwassen
 • Vloer vegen
 • Huisdieren eten geven
 • Sokken bij elkaar zoeken
 • Beddengoed afhalen
 • Stofzuigen
 • Groente wassen
 • Simpele snack maken
 • Boodschappen opruimen
 • Deurknop schoonmaken
 • Slaapkamer opruimen
 • Vuile kleding in de wasmand gooien
 • Was ophangen
 • Knutselspulletjes of ander speelgoed opruimen
 • Tuinieren

LEES OOK: Klusjes voor kinderen

KINDERPRODUCTEN DIE LEUK ZIJN VOOR IN DE HUISHOUDING

Huishoudelijke klusjes doen wordt natuurlijk nóg leuker voor een kleuter, als ze hun eigen apparaten en handige hulpmiddelen hebben. Dit zijn leuke kinderproducten die van pas komen in de huishouding:

 

 1. Numatic - Speelgoed stofzuiger Hetty
 2. Theo Klein Bosch - Kruiwagen met tuingereedschap
 3. BigJigs - Houten wasrekje
 4. Kidkraft - 27-delige keukenspeelset met servies
 5. Smoby - Poetswagen met stofzuiger

beloon je kleuter met deze cadeautjes

Helpen in het huishouden moet zoals eerder gezegd geen ‘moetje’ worden, maar wil je jouw kleuter net even wat meer aanmoedigen om je te helpen? Koppel dan een beloning aan een bepaalde huishoudelijke taak en maak bijvoorbeeld een stickerkaart! Voor elke goed uitgevoerde taak krijgen ze een sticker en is de kaart vol? Dan kun je ze bijvoorbeeld laten kiezen wat jullie gaan eten, mogen ze een kwartiertje langer opblijven, 10 minuten langer tv kijken, lees je een extra verhaaltje voor het slapen gaan of mogen ze een cadeautje uitzoeken!

Wissel dit af per kaart en ‘sparen’ ze stickers voor een cadeautje? Dan kun je jouw kleuter bijvoorbeeld met de onderstaande cadeautjes belonen:

 1. Play-Doh Classic Color - 4 potjes
 2. Little Dutch - LD Houten camera
 3. Lego Duplo - Disney's Frozen Theefeest
 4. SES - My first kleurpotloden XL
 5. Ik Leer - Ik Leer Vormen en Kleuren

Wij zijn benieuwd: helpt jouw kleuter mee in het huishouden?

Isabel Van Der Boog

Door

29 september 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.