Kind 2 jaar: controle op het consultatiebureau

Kind 2 jaar: controle op het consultatiebureau

Als je kindje 2 jaar is, ga je weer op controle bij het consultatiebureau. Dit kun je van die afspraak verwachten!

Een van de vaste controles op het consultatiebureau, is de afspraak wanneer je kind 2 jaar oud is. Wat komt er aan bod tijdens dit bezoek aan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige? Wij vertellen je wat je kunt verwachten bij de 2 jaarscontrole op het consultatiebureau!

Met kinderen tussen de 0 en de 4 jaar oud heb je regelmatig een afspraak bij het consultatiebureau. Het consultatiebureau controleert de groei en de ontwikkeling van kinderen en helpt ouders met dingen waar zij tegenaan lopen.

De afspraken op het consultatiebureau vinden op vaste momenten plaats. In het eerste jaar heb je regelmatig afspraken, maar na het eerste jaar vinden er minder controles plaats. Pas als je kind 2 jaar oud is, krijg je weer een oproep.

Voorafgaand aan de 2 jaarsafspraak

Voordat je de afspraak met 2 jaar op het consultatiebureau hebt, vul je een vragenlijst in. Deze vragenlijst krijg je per post of per mail toegestuurd. De vragen gaan onder andere over de motoriek van je kindje, zijn of haar sociale ontwikkeling, het aantal woordjes dat je peuter al kan zeggen en bijzonderheden die je tijdens de afspraak graag zou willen bespreken.

Meten en wegen

Net zoals bij iedere controle op het consultatiebureau, begin je met wegen en meten. Je kindje mag op de weegschaal gaan staan om het gewicht te controleren. De lengte wordt gemeten met een meetlat die aan de muur hangt. Het gewicht en de lengte van je kindje worden in de groeicurve gezet. Deze curve bespreek je tijdens de afspraak met de jeugdverpleegkundige. Zij zal je vertellen of de groei van je kindje eruit ziet zoals dat hoort en of er bijzonderheden zijn wat betreft de groei van je peuter.

Woordenschat en spraakontwikkeling

Tijdens de afspraak gaat de jeugdverpleegkundige controleren of het goed gaat met de spraakontwikkeling van je kindje. Het is rond de leeftijd van 2 jaar gebruikelijk dat kinderen zinnetjes met 2 of 3 woorden kunnen maken. Dat kan zo simpel zijn als “Auto spelen?” of “Mama mee?” Ook wordt er gekeken of je kindje eenvoudige afbeeldingen kan benoemen, bijvoorbeeld een plaatje van een aap of van een bloem.

Motorische ontwikkeling

Tijdens de controle met 2 jaar op het consultatiebureau wordt ook de motorische ontwikkeling van je kindje bekeken. Je kindje mag een toren bouwen van blokjes. Hierdoor kan de jeugdverpleegkundige zien of je kindje zich voldoende heeft ontwikkeld op motorisch vlak. In principe kan de jeugdverpleegkundige aan de manier waarop jouw kindje door de ruimte loopt al zien of hij of zij zich op motorisch vlak goed ontwikkelt. Wanneer er bijzonderheden zijn, zal de jeugdverpleegkundige deze met je bespreken.

Benoemen van lichaamsdelen

Op de meeste consultatiebureaus wordt met behulp van een pop gekeken of je kindje al wat lichaamsdelen kan herkennen, of misschien zelfs al kan benoemen. Met behulp van simpele vragen als “Waar is de buik van de pop?” of “Waar is haar neus?” wordt er gekeken of je kindje lichaamsdelen herkent en kan aanwijzen.

Speen en fles

Tijdens de controle met 2 jaar zal de jeugdverpleegkundige vragen of je kindje nog uit een fles drinkt en of hij of zij nog een speentje gebruikt. Als dat het geval is, zal je het advies krijgen om dit rustig te gaan afbouwen. Het is beter voor de mondmotoriek en voor de stand van het gebit om je kindje uit een beker te leren drinken en minder gebruik te maken van een speentje. Je hebt uiteraard altijd de vrijheid om met dit advies te doen wat je zelf wil.

LEES OOK: Stoppen met de fopspeen - 10 tips

Zindelijkheid

Hoewel het absoluut niet nodig is dat kinderen van 2 jaar al volledig zindelijk zijn, wordt het onderwerp zindelijkheid tijdens deze controle op het consultatiebureau wel besproken. Er wordt gevraagd of je kindje al bezig is met zindelijkheid en of jullie al iets met dit onderwerp doen. Ook zal de jeugdverpleegkundige advies geven hoe je zindelijkheid het beste kunt stimuleren. Maak je hier vooral niet te veel zorgen over. Zolang je kindje voor zijn of haar 4e verjaardag zindelijk is, zit je helemaal goed.

Tandenpoetsen

Het onderwerp tandenpoetsen is niet erg favoriet bij de meeste peuters. De jeugdverpleegkundige zal vragen hoe het tandenpoetsen gaat. Ook zal ze je vertellen dat je de tanden van je kindje vanaf de leeftijd van 2 jaar twee keer per dag moet poetsen. Je kunt de jeugdverpleegkundige om advies vragen als het poetsen van de tanden van je peuter geen makkelijke klus is. Je zult niet de enige zijn!

Wat moet je meenemen naar de afspraak met 2 jaar?

De controle op het consultatiebureau met 2 jaar is een normale controle waarbij je geen extra spullen mee hoeft te nemen. Zolang je je peuter niet vergeet, is het goed. Wel zijn de volgende dingen handig om mee te nemen:    

Lisse van de Groep

Door

14 februari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.