Kind eenkennig - wat te doen?

Kind eenkennig - wat te doen?

Bijna elk kind is wel eens eenkennig. Meestal is het een fase. Wat kun jij doen om te zorgen dat de eenkennigheid ook weer over gaat - of is accepteren en afwachten het best?

Ineens wil je kindje niets meer weten van 'vreemden'. Alleen jij, papa of mama, is goed genoeg. Bijna alle baby's gaan wel door deze fase heen. Maar ook je oudere kindje kan soms ineens eenkennig zijn. Wat is de beste manier om daarmee om te gaan? Wij zochten het uit! 

Baby eenkennig

De eenkennigheidsfase bij baby's begint vaak rond 7 maanden. Je baby begint te snappen dat jij even weg kunt gaan, dat er afstand tussen jullie is. En dat is iets waar hij niks aan kan doen, je kleintje kan immers nog niet naar jou toekomen! Daarom gaat je kleintje steeds meer aan jou hangen. Dat kan soms best vermoeiend zijn. En het kan ook vrij lang duren: soms wel tot ze anderhalf jaar oud zijn. 

Baby eenkennig - wat jij kunt doen:

  • Speel kiekeboe. Zo leert je kleine dat je soms weg bent, maar ook steeds weer terugkomt
  • Benoem wat je gaat doen. Ook al is je baby pas een half jaar oud! Dus zeg: 'Mama gaat even koffie zetten. Daarna kom ik weer met jou knuffelen!' 
  • Sluip niet stiekem weg op een moment dat je baby afgeleid is. Moet je echt de deur uit of breng je je kleintje bij de oppas, neem dan altijd kort en krachtig afscheid. Misschien komen er tranen, maar je baby weet zo waar hij aan toe is. Dat is stukken beter dan wanneer hij na een paar minuten ineens beseft dat jij verdwenen bent! Want hoe weet hij dan zeker of jij nog wel terugkomt? 

Peuter eenkennig

Dan ben je door de babyfase van eenkennig zijn heen en vindt je kindje het een feest om te spelen bij de kinderopvang of de oppas. Yes! En ineens, patsboem, is de eenkennigheid terug. Tja... Sommige kindjes hebben maar 3 seconden nodig om dól te zijn op de nieuwe juf op de peuterspeelzaal. Anderen zijn meer een 'kat uit de boom kijken' type en zullen nooit snel direct bff's zijn met nieuwe mensen. In dat geval is het belangrijk om je kind even de tijd te geven om te wennen. Je kindje heeft gewoon even nodig om zich bij deze nieuwe persoon op zijn gemak te voelen, maar geloof me: dat komt echt goed.

Kind eenkennig - wat jij kunt doen:

  • Besteed er niet teveel aandacht aan
  • Forceer je kind niet om contact te maken
  • Geef zelf het goede voorbeeld: praat en lach met de nieuwe persoon waar jouw kindje angstig voor lijkt, zodat hij ziet dat goed is. 
  • Als het tijd is om afscheid te nemen, neem dan ook weer kort en krachtig afscheid. Blijf niet langer hangen of ga niet terug, des te sneller is je kind over zijn verdriet heen.
Rosanne Buitendijk

Door

08 juni 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.