Peuter tanden poetsen tips

Peuter tanden poetsen tips

Het poetsen van de tanden van je peuter kan een hele opgave zijn. Toch is het belangrijk om hier vroeg mee te beginnen! Lees hier alle tips en trics.

Het is belangrijk om het gebit van je peuter goed te onderhouden. En wij weten uit ervaring, je peuter zijn tanden laten poetsen is geen eitje...Peuters staan bekend om hun eigen willetje en vinden tandenpoetsen niet altijd een pretje. In dit artikel lees je hoe vaak een peuter zijn tanden moet poetsen, met welke tandpasta én we geven je wat handige tips en trics om het tandenpoetsen leuk te maken. 

Peuter tanden poetsen - Vanaf wanneer? 

Als de eerste tanden doorkomen, kun je het beste al beginnen met tandenpoetsen. Bij een peuter (vanaf 2 jaar) moet je zeker 2 keer per dag tandenpoetsen. Kies je voor één keer per dag, doe het dan voor het slapen. Tot en met 10 jaar kan je kind nog niet goed genoeg zijn gebit grondig reinigen. Poets daarom altijd na of poets één keer per dag zelf de tanden van je kind en laat de tweede keer je kind zelf zijn tanden poetsen. Vanaf twee jaar kun je jouw peuter ook meenemen naar de tandarts. Als je vroeg begint met het onderhouden van het gebit, zullen ze hier later zeker geen spijt van hebben!

Tandvlees peuters

Kinderen op jonge leeftijd kunnen ook last krijgen van ontstoken tandvlees. Een ontstoken tandvlees is rood en opgezwollen. Dit kan komen door spruw of herpesinfectie. Merk je dat je peuter ontstoken tandvlees heeft? Ga dan naar de mondhygiënist.

Peutertandpasta

Deze tandpasta is te herkennen aan de vrolijke animatiefiguren op de verpakking. In peutertandpasta zit minder fluoride, dus het is niet erg als je peuter de tandpasta doorslikt. Het is belangrijk dat je peuter tandpasta neemt die geschikt is voor kinderen tot 5 jaar. Vanaf 5 jaar kunnen kinderen volwassen tandpasta gebruiken. Let dan wel op dat ze hun tandpasta niet doorslikken!

Tandenborstel peuters

Je kunt voor je peuter al een elektrische tandenborstel aanschaffen, met een klein borsteltje. Een elektrische tandenborstel is beter voor het gebit. Je kunt natuurlijk ook een gewone tandenborstel nemen, maar neem dan een borstel die wat kleiner is en waarvan de haartjes iets zachter zijn. Je hebt veel tandenborstels die gericht zijn op peuters, bijvoorbeeld met Elza van Frozen of een auto van Cars. Wedden dat het tanden poetsen opeens een stuk leuker is?

Hoe maak je tandenpoetsen voor een peuter leuk?  

Een peuter heeft vaak een behoorlijke eigen wil en de beste smoesjes om alles te doen behalve tanden poetsen. Daarom hebben wij wat tips om het tandenpoetsen net een beetje aantrekkelijker te maken:

  • Laat je peuter één per dag zelf zijn tanden poetsen, dat is natuurlijk veel leuker dan dat mama het doet. Vergeet niet na te poetsen! 
  • Koop een tandenborstel met zijn favoriete tekenfilm held! 
  • Zing eens een liedje tijdens het tandenpoetsen of bedenk een catchy tandenpoets liedje. Totdat het liedje is afgelopen moet je peuter blijven poetsen.
  • Probeer verschillende tandpasta's uit om te kijken welke je peuter het lekkerst vindt.
  • Vertel een leuk verhaaltje tijdens het poetsen. 

Welke tip werkt voor jouw peuter goed? Deel het met de momsquad!

Bronnen: opvoeden, mens en gezondheid

Rosalyn van Houwelingen

Door

02 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.