Is je peuter bang voor de kapper? Lees dan deze tips!

Is je peuter bang voor de kapper? Lees dan deze tips!

Is jouw peuter bang voor de kapper? Moet hij elke keer huilen als de kapper met de schaar aan komt lopen? Dit kun je doen!

Tenzij je wil dat je kleine net zulk lang haar krijgt als Rapunzel, moet je toch echt eens in de zo veel tijd met je kindje naar de kapper. Soms kan dit een hele opgave zijn. Voornamelijk peuters kunnen een periode hebben waarin zij bang zijn voor de kapper. Daarom een aantal tips en tricks van de redactie en lezeressen om een knipbeurt aangenamer te maken!

1. Wennen & voorbereiden 

Neem je peuter eerst een keer mee met jou. Zorg er dan wel voor dat je naar een kapper gaat waar een kleine speelhoek is. Zo kan hij wennen aan het feit dat de kapper niet eng is. Vertel hem of haar op tijd dat hij binnenkort óók een keer in de kappersstoel mag.

"Ik bereid mijn kind altijd twee á drie dagen van te voren voor, door te vertellen dat zijn haartjes weer geknipt moeten worden. Ik leg dan ook uit dat lange haren alleen maar lastig zijn. ;)" - Anne

2. Boekjes over de kapper

Je kunt van te voren boekjes voorlezen over de kapper. Zo leer je jouw peuter op een leuke en kinderlijke manier dat naar de kapper gaan normaal is. Deze boekjes kun je hiervoor aanschaffen: 

3. Afleiding

Eenmaal bij de kapper is het fijn als je kind afleiding heeft. Zo voorkom je dat je peuter gefocust is op het knippen en hierdoor gaat tegenstribbelen. Zorg wel dat je hem niet met iets afleidt, waardoor hij bewegelijk wordt. De iPad aanzetten of een boekje lezen zijn activiteiten waardoor je kleine (als het goed is) niet te veel beweegt.   

"Hij krijgt een speeltje en we zingen tijdens het knippen liedjes. Hij wordt wel lastig als het te lang duurt, maar dat lijkt me niet meer dan normaal." - Mailaika    
"Hier heeft de kapper een dvd-spelertje staan. Filmpje aan en de kinderen zitten zó stil dat je je afvraagt of ze soms slapen. Werkt perfect." - Tink 

4. Thuiskapper

Is jouw kleine echt heel bang voor de kapper en rent hij al weg zodra hij de kapsalon ziet? Dan kun je ook voor een thuiskapper kiezen. Zo hoef je niet de deur uit en blijft jouw kleine in zijn vertrouwde omgeving. Een thuiskapper heeft wellicht ook wat meer tijd om je peuter meer op zijn gemak te stellen. 

"Een thuiskapster kan veel schelen, omdat het kindje dan in zijn eigen vertrouwde omgeving is en jij krijgt het een stuk minder warm!" - anoniem 

5. Neem je parter mee 

Zodra je kind bang wordt en gaat huilen, ben jij misschien ook direct gestrest. Mannen blijven vaak rustig(er) en maken zich minder snel druk, wat een knipbeurt net iets aangenamer kan maken. Je kunt er ook een gezamenlijk 'uitje' van maken. Laat bijvoorbeeld ook 'papa' zijn haren knippen. Dan ziet je kleine dat een knipbeurt helemaal niet erg is, want papa doet het ook!

6. Ga naar een kinderkapper

Er zijn speciale kinderkappers. Die weten precies hoe ze speels het haar van een kindje kunnen knippen. Sarah ging naar een kinderkapper met Maud. Lees hoe het eerste kappersbezoek van haar kindje ging.

"Ik ga altijd samen met een vriendje van hem of met zijn vader." - anoniem 

Heb jij nog een gouden tip voor moeders wiens kinderen bang zijn voor de kapper? Laat dan hieronder een redactie achter!  

Redactie MiniMe.nl

Door

24 september 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.