Wanneer moet je kind voor het eerst naar de tandarts?

Wanneer moet je kind voor het eerst naar de tandarts?

Wist je dat veel ouders te laat voor het eerst naar de tandarts gaan met hun kind? Alles over het eerste tandartsbezoek van je kind!

Wanneer moet je kind voor het eerst naar de tandarts? 'Veel te weinig peuters gaan naar de tandarts', waarschuwen tandartsen en zorgverzekeraars. Veel ouders gaan pas voor het eerst met hun kind naar de tandarts wanneer zij 4 jaar zijn. En dat is te laat! Problemen in het melkgebit werken namelijk door in het volwassen gebit.

Eerste tandjes door? Naar de tandarts!

Gaatjes in het melkgebit zijn geen goed nieuws. Denk niet dat omdat het gebit nog wisselt, daarmee ook eventuele gebitsproblemen spontaan verdwijnen. Het Ivoren Kruis adviseert zelfs om je kindje al mee te nemen naar de tandarts zodra de eerste tandjes zijn doorgekomen. Dat is als ze nog geen jaar oud zijn. Echt noodzakelijk is een tandartsbezoek dan natuurlijk nog niet voor je kleintje. Het is vooral handig om op deze manier je kindje vertrouwd te maken met de tandarts. Als je kind bang voor de tandarts is, heb je misschien wat aan de handige tips in ons artikel daarover! 

Baby's tanden poetsen

Sowieso is het belangrijk om, zodra er babytandjes doorkomen, te beginnen met poetsen. Hoe je dit aanpakt, lees je in ons artikel over babytanden poetsen!

Eerste tandartscontrole kind

Wanneer je kindje 2 jaar oud is, zal de tandarts de eerste echte controle willen uitvoeren. Meestal gebeurt er dan niet zo veel. De tandarts telt de tandjes, kijkt of alles er goed uit ziet en geeft tips over de verzorging van het kindergebit. Dat is het. Weet je nog dat jij vroeger vaak in de tandartsstoel een fluoridelaagje op je tanden kreeg, waardoor je een uur niks mocht eten en drinken? Dat gebeurt nu niet meer standaard en wordt alleen gedaan als daar echt aanleiding voor is, bijvoorbeeld als een kind veel (beginnende) gaatjes heeft.  

Als er niet zo veel gebeurt, waarom dan toch naar de tandarts?

Tandartsbezoekjes waarbij je na een paar minuten weer uit de stoel bent, voelen vaak een beetje nutteloos. Toch is het goed om het gebit van je kind regelmatig te laten controleren. Je bent immers verder van huis als er een behandeling nodig is voor verwaarloosde gaatjes. 

Op welke leeftijd nam jij je kindje voor het eerst mee naar de tandarts?

Bronnen: Ivoren Kruis, Gezond Kindergebit

Rosanne Buitendijk

Door

17 oktober 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.