Is je kind bang voor de tandarts? Lees dan deze tips!

15 procent van de kinderen in Nederland is bang voor de tandarts en 6 procent daarvan is extreem angstig. Wij geven jou een aantal tips!

Maar liefst 15% van de Nederlandse kinderen is bang voor de tandarts. Daarbij is 6% van de kinderen zo extreem bang, dat de moeders van deze kinderen zich soms geen raad weten. Een bezoek aan de tandarts is voor kinderen vaak niet leuk, zeker niet als ze een keer geweest zijn en hier een nare ervaring aan hebben overgehouden. Is jouw kind bang voor de tandarts? Lees dan deze tips!

Wennen en voorbereiden 

Angst kan worden overgenomen van de ouders. Ben jij bang voor de tandarts? Dan kun je dit overdragen aan je kind. Je kunt daarom het beste iemand meenemen die rustig, kalm én niet angstig voor de tandarts is. Daarbij kunnen een grote tandartsstoel en allerlei apparatuur ook angstig overkomen. 

Wat kun je zelf doen?

Belangrijk is dat je van jongs af aan je kind al laat wennen aan de tandarts. Vanaf ongeveer 2 jaar kun je jouw kind al meenemen naar een gewone controle van bijvoorbeeld jezelf. Natuurlijk moet je hem niet meenemen als je een vervelende behandeling moet ondergaan.

Vanaf 3-jarige leeftijd kun je je kind het beste al twee keer per jaar voor controle meenemen naar de tandarts. Bereid je kind voor op de tandarts, stel hem gerust en vertel dat het niet eng is. Laat ook weten wat hem of haar te wachten staat en laat tijdens de controle de tandarts uitleggen wat hij of zij gaat doen. 

Kinderen hebben nog niet zodanig de controle over hun eigen angst. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat ze geen angst krijgen voor de tandarts en ze niet op jonge leeftijd al gaatjes krijgen. Dit begint al door het gebit goed te onderhouden. 

Mondhygiëne start al op vroege leeftijd. Je kunt simpelweg een aantal kleine dingen vermijden om ervoor te zorgen dat je kind een goed gebit heeft én houdt. Een combinatie van zuur en zoet is slecht voor het gebit. Geef je peuter niet te veel frisdrank en snoep en zorg dat je vanaf het begin al goed de tanden van je peuter poetst

Kindvriendelijke tandarts

Steeds meer tandartsen zijn kindvriendelijk en hebben iets leuks of lekkers klaarstaan na afloop. Is jouw kleine echt heel erg bang? Dan kun je ook naar een speciale kindertandarts gaan. Hier kun je een aanbod zien van tandartsen, speciaal gericht op kinderen.  

Beloning  

Geef na een bezoek aan de tandarts een beloning. Vaak krijgen kinderen van de tandarts zelf ook iets leuks mee. Heeft je kleine een vervelende behandeling moeten ondergaan? Laat hem daarna een filmpje kijken en uitrusten. 

Boeken

Je kunt ook van tevoren een boek lezen over een bezoek aan de tandarts.

Heb jij nog een gouden tip? Deel deze dan met ons door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Rosalyn van Houwelingen

Door

23 juli 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.