Bevallen in bad | Alles over de badbevalling

Bevallen in bad | Alles over de badbevalling

Bevallen in bad wordt steeds populairder. Het heeft namelijk best veel voordelen! Wat komt er kijken bij een badbevalling? Lees snel verder!

Er zijn verschillende opties om je bevalling zo prettig mogelijk door te komen. Bevallen in bad is daar één van en enorm in opkomst. Niet gek, want een badbevalling heeft allerlei voordelen. Zo is het warme water bijvoorbeeld super ontspannend! Hoe werkt het als je wil bevallen in bad? Wij zochten het uit!

Bevallen in bad klinkt misschien als een hoop ‘gedoe’, maar dat valt best mee! Bovendien heeft het zo veel voordelen, dat het beetje moeite dat je voor een badbevalling moet doen, voor veel zwangere vrouwen helemaal geen probleem is. Wij zetten alle info op een rij.

Bevallingsbad huren

Een badbevalling kan niet in jouw eigen bad in je badkamer. Dat is (meestal) te klein om in te bevallen. Je verloskundige kan er dan niet goed bij, je kunt niet makkelijk van houding wisselen en hij is niet diep genoeg. Daarom zijn er speciale opblaasbare bevalbaden te huur.

Bevallingsbaden zijn groter en vooral dieper dan een normaal bad, zodat je met je hele buik onder water zit en je buik dus door het water wordt ondersteund. De randen van het bad zijn zacht maar wel stevig, zodat je er goed tegenaan kunt leunen. De meeste baden hebben daarnaast een verwarmingselement, zodat het water niet te snel afkoelt. Zo blijft de temperatuur aangenaam voor zowel jou als je baby.

Het duurt wel even om zo’n bevallingsbad op te blazen en te vullen, want er kan zo’n 650 liter water in! Houd er rekening mee dat je daar wel 45 minuten tot een uur mee bezig bent.

Badbevalling in het ziekenhuis

Bij steeds meer ziekenhuizen is het mogelijk om in bad te bevallen. Er is dan een speciaal bevalbad beschikbaar. Mocht jouw ziekenhuis er geen hebben, kun je overleggen of je er zelf eentje mag huren en meenemen.

Wanneer ga je in het bevalbad zitten?

Als je gebroken vliezen hebt, maar nog geen weeën, dan mag je nog niet in bad plaatsnemen. Je mag dan pas het water na overleg met je verloskundige.

Zodra de weeën heftig(er) beginnen te worden, kun je in het bevalbad gaan zitten. Het warme water maakt de pijn draaglijker en zorgt ervoor dat je je beter kunt ontspannen. Het is goed om er na maximaal twee uur weer even uit te gaan en wat rond te lopen. Als je er dan na een half uurtje weer in gaat zitten, voel je de ontspannende werking van het warme water weer beter.

Controles in het bad

Sommige verloskundigen kunnen je vragen om even uit het bad te stappen om controles uit te voeren, maar de meeste (ervaren) verloskundigen kunnen je ontsluiting ook meten terwijl je in het bad zit. Bovendien zijn er waterdichte doptones waarmee de hartslag van je baby kan worden gecheckt. In het ziekenhuis zijn er ook vaak draadloze en waterdichte CTG’s waarmee de hartslag en jouw weeënactiviteit gemonitord kunnen worden.

Baby wordt geboren in bad

Wanneer je persdrang krijgt, kun je twee dingen doen: uit het bad gaan, zodat je baby op het droge wordt geboren. Of je blijft gewoon lekker zitten en laat je kindje geboren worden in het water!

Krijgt baby water binnen?

Je kindje krijgt zodra hij onderwater geboren wordt geen water binnen. Het warme water zorgt ervoor dat hij nog even niet te prikkel krijgt om adem te gaan halen. Hij krijgt daarnaast ook nog zuurstof binnen via de navelstreng, dus dat is dan ook nog niet nodig. Om de overgang van buik naar de ‘echte wereld’ geleidelijker te laten verlopen, kun je ‘m zelfs nog heel even onderwater houden. Zodra je baby rustig uit het water getild wordt, haalt ie voor het eerst adem.

Watertemperatuur badbevalling

Het is belangrijk dat het water tijdens de bevalling 37 graden is en blijft. Er wordt een speciale pomp meegeleverd waarmee het water uit het bad kan worden gehaald. Je partner kan het bad dan bijvullen met heet water zodat de temperatuur constant blijft. 

Voordelen bevallen in bad

Bevallen in bad heeft veel voordelen. Ten opzichte van bevallen op bed of op een baarkruk zijn er geen extra nadelen, dus het maakt niet uit welke optie jouw voorkeur heeft. Veelgenoemde voordelen van een badbevalling zijn:

Warm water werkt ontspannend

Het warme water is een soort natuurlijke pijnstiller. Tussen de weeën door lukt het vaak om beter te ontspannen, waardoor je de volgende wee beter aankunt.

Warm water stimuleert aanmaak hormonen

Door het warme water wordt de aanmaak van de belangrijke hormonen oxytocine en endorfine gestimuleerd. Oxytocine zorgt voor krachtige weeën en endorfine werkt kalmerend en pijnstillend.

Minder vaak pijnbestrijding

Vrouwen die in bad bevallen, vragen minder vaak om pijnbestrijding. Het warme water zorgt er al voor dat de pijn minder scherp is.

Water maakt gewichtloos

Doordat het water je gewichtloos maakt, kun je je beter en vrijer bewegen, bijvoorbeeld als je van houding wil veranderen. Op je knieën of hurken zitten gaat in bad heel goed. Door de verticale houding werkt de zwaartekracht ook nog eens mee als het moment van de daadwerkelijke geboorte is aangebroken.

Snellere ontsluitingsfase

De baby kan makkelijker en sneller indalen als jouw spieren in je buik, bekken en baarmoeder meer ontspannen zijn. Daardoor verloopt de ontsluiting vaak vlotter en ben je er sneller aan toe om te persen.

Jezelf makkelijker afsluiten

Het warme water en de stevige badrand zorgen ervoor dat je je beschermd voelt, in jouw eigen persoonlijke ruimte. Zo kun je je makkelijker afsluiten voor wat er in de rest van de kamer gebeurt en heb je minder afleiding.

Minder kans op scheurtjes

Door het warme water is het weefsel tussen je vagina en anus (het perineum) beter doorbloed. Dat maakt dat het rekbaarder is als je baby door het geboortekanaal gaat en er dus minder kans is op uitscheuring of een knip.

Fijner voor je baby

Zodra je baby wordt geboren, komt hij in warm water terecht en niet direct in de koude buitenlucht. Dit maakt de overgang van veilige baarmoeder naar grote boze wereld veel rustiger en geleidelijker. Je baby schrikt niet meteen van de koude lucht op zijn huidje.

Bevallingsbad hygiënisch?

Als je in bad bevalt, is er geen extra infectiegevaar ten opzichte van een ‘gewone’ bevalling op het droge. Wel wordt het water vervangen als je bevalling erg lang duurt. 

Om hygiënische redenen ligt er ook een speciale, gesteriliseerde plastic hoes in het bevallingsbad, dat na de bevalling wordt weggegooid.

Wat kost een bevalbad?

Hoeveel een bevalbad kost om te huren, hangt af van het model dat je kiest. De prijs is afhankelijk van de grootte van het bad en of het een verwarmingselement heeft. Je moet wel rekening houden met zo’n 100-300 euro. De meeste zorgverzekeraars vergoeden dit niet, dus check dat van tevoren. Als je een bevalbad huurt, krijg je ‘m ongeveer vijf weken voor je uitgerekende datum thuisbezorgd.

Nadelen bevallen in bad

Zijn er ook nadelen aan een bevalling in bad? Jawel, een paar:

  • Je moet er iets meer voor regelen.
  • Er zijn extra kosten aan verbonden.
  • Een bevalbad neemt veel ruimte in en die moet je maar net hebben. Ook moet je vloer sterk genoeg zijn om 650 liter water te dragen.
  • De teleurstelling kan groot zijn als je thuis in bad wilde bevallen, maar je tijdens je bevalling alsnog naar het ziekenhuis moet waar dit misschien niet kan.

Als je voorkeur uitgaat naar een badbevalling, is het verstandig om dit ruim van tevoren met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken. Niet alle verloskundigen zijn er voorstander van of hebben er genoeg ervaring mee, dus misschien moet je op zoek naar iemand anders die je daarbij kan begeleiden.

Bronnen: Verloskundig Centrum Bergweg, Verloskundigenpraktijk De Lelie, De Oerbron

Marieke van Boven

Door

05 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.