Bevallen op een baarkruk

Bevallen op een baarkruk

Een baarkruk kan een handig hulpmiddel zijn tijdens je bevalling. Hoe werkt een baarkrukbevalling en wat zijn de voor- en nadelen?

Bevallen met een baarkruk: hoe werkt dat eigenlijk? Zittend persen, heeft dat echt zo veel voordelen? En zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden? Wij vertellen je alles wat je moet weten over een baarkrukbevalling!

Eeuwenlang was het héél normaal om te bevallen terwijl je rechtop zat. Inmiddels is dat helemaal niet zo gangbaar meer; maar liefst 85% van de bevallingen gebeurt tegenwoordig in de zogeheten rugligging. Als je erover nadenkt, is dat eigenlijk een heel tegennatuurlijke houding. Overweeg je om in een verticale positie te bevallen? Dan is een baarkruk een handig hulpmiddel.

Wat is een baarkruk?

Een baarkruk is eigenlijk gewoon een soort stoel waar je op kunt gaan zitten als het tijdens de bevalling tijd is om te gaan persen. Een baarkruk heeft geen leuning en in het midden en aan de voorkant zit een opening. Er zijn baarkrukken van hout, kunststof of opblaasbaar materiaal.

Tijdens de bevalling zit jij als zwangere vrouw op de baarkruk, om in een verticale houding je kindje ter wereld te brengen. De verloskundige of gynaecoloog zit voor je. Met een spiegeltje op de grond kan hij of zij het geboorteproces in de gaten houden en de baby aanpakken.

LEES OOK: Het verloop van de bevalling in fases

Voordelen baarkrukbevalling

Bevallen op een baarkruk heeft veel voordelen. De verticale houding is een heel natuurlijke en kan daarom helpen om je baby sneller geboren te laten worden. De voordelen van een baarkrukbevalling zijn:

  • Voelt natuurlijker

    Voor veel vrouwen voelt de baarkruk heel prettig aan. Rechtop persen voelt natuurlijker dan liggend op je rug in bed. Vaak voel je ook betere persdrang, omdat het babyhoofdje van binnenuit meer druk uitoefent op jouw ‘onderkant’.
  • Zwaartekracht

    Als je zittend bevalt, helpt de zwaartekracht een beetje mee om je baby door het geboortekanaal te laten gaan. Daardoor kost het (iets) minder moeite. Ook de placenta komt hierdoor vaak makkelijker naar buiten.
  • Kortere uitdrijvingsfase

    De uitdrijvingsfase, waarin je baby daadwerkelijk ter wereld komt, kan met een baarkruk vanwege de zwaartekracht korter zijn dan liggend. Hierdoor kost het minder energie voor zowel moeder als kind, dus is dat gunstig voor de conditie van beiden.
  • Stevige zithouding

    Er zijn meer bevallingshoudingen waarin je zittend kunt bevallen, zoals hurkend. Het kost alleen veel energie en kracht om zo’n positie vast te houden. Bij een baarkruk heb je dat niet; je zit heel stevig en hoeft weinig moeite te doen om te blijven zitten.
  • Je partner als ruggensteuntje

    Wat fijn is bij een baarkrukbevalling, is dat je partner achter je kan gaan zitten, zodat je tussen de weeën door tegen hem of haar aan kunt leunen om bij te komen en kracht te verzamelen voor de volgende perswee.

LEES OOK: Weeën herkennen

  • In de douche of in bad

    Als je het prettig vindt om in/onder warm water te bevallen, kan de baarkruk ook gewoon onder de douche of in bad worden neergezet.
  • Minder kans op knip of kunstverlossing

    Als je bevalt op een baarkruk, heb je minder kans op een knipje en/of een kunstverlossing (vacuümpomp of tang). Het hele proces verloopt natuurlijker.

Nadelen bevallen met een baarkruk

Een baarkrukbevalling kent ook nadelen. Wij zetten ze op een rij:

  • Baarkruk is hard

    De meeste baarkrukken zijn gemaakt van hout of plastic en daardoor erg hard. Het kan onprettig zijn om daar langere tijd op te zitten. Sowieso vinden veel vrouwen het fijn om regelmatig van houding te wisselen, maar bij het bevallen met een baarkruk is het dus ook een goed idee om regelmatig even te gaan staan.
  • Partner kan het niet goed zien

    Voor de één is het een voordeel, voor de ander een nadeel. Maar als je bevalt op een baarkruk met je partner achter je, kan hij of zij de geboorte minder goed volgen. Dit kun je indien gewenst oplossen met een spiegel op de grond.
  • Iets meer bloedverlies

    Het is nog niet duidelijk waarom het zo is, maar bij een baarkrukbevalling heb je meer kans om veel bloed te verliezen dan bij een liggende bevalling. Een logische gedachte is dat in een verticale houding het bloed nu eenmaal sneller en makkelijker naar buiten stroomt, en dat het in een horizontale liggende houding in je lichaam blijft zitten. Daardoor lijkt het alsof je meer bloed verliest op een baarkruk, maar hoeft dit in de praktijk niet zo te zijn.
  • Iets meer kans op tweedegraads ruptuur

    Als je bevalt op een baarkruk, heb je evenveel kans dat je NIET inscheurt als wanneer je liggend bevalt. Daarvoor hoef je de baarkruk dus niet links te laten liggen.

    Mocht je wél inscheuren, is de kans op een tweedegraads ruptuur groter dan de kans op een eerstegraads ruptuur. Bij een tweedegraads ruptuur zijn de huid van het perineum en de bekkenbodemspieren (het slijmvlies van de vagina, het onderliggende bindweefsel en het spierweefsel) ingescheurd. Je wordt hiervoor in- en uitwendig gehecht. Het geneest echter heel goed, meestal zelfs beter dan een knip.

Wel of niet een baarkrukbevalling?

Als je een baarkruk overweegt als hulpmiddel tijdens je bevalling, kun je dit bespreken met je verloskundige en in je geboorteplan vastleggen. De meeste verloskundigen hebben een baarkruk ter beschikking wanneer ze een geboorte begeleiden en ze kunnen tijdens de bevalling inschatten of de baarkruk voor jou een optie is. Ook in het ziekenhuis is er vaak een baarkruk aanwezig. Tijdens de bevalling kun je daar altijd naar vragen.

Soms is het niet mogelijk om op een baarkruk te bevallen, bijvoorbeeld als er complicaties zijn of je aan de pijnmedicatie zit. Dan moet je vaak verplicht plat op bed blijven liggen.

Doe wat jij prettig vindt

Tijdens de bevalling is het het allerbelangrijkst dat je doet waar jij je het meest prettig bij voelt. Het hele geboorteproces draait om jou en je kindje. Blijf praten met je verloskundige of wijs haar op je geboorteplan.

Het is ook slim om tijdens je zwangerschap uitgebreid met je partner te bespreken hoe jij de bevalling voor je ziet en wat je wel of absoluut niet wil. Natuurlijk verloopt het niet altijd zoals je van tevoren gedacht had, maar je hebt wel degelijk invloed op wat er gebeurt. Een goede communicatie kan vervelende ervaringen en onbegrip voorkomen.

Bronnen: dekritischeverloskundige, geboortecentrumpuur.nl, pacco.nl, geboortecentrumorigine.nl

Marieke van Boven

Door

20 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.