Baby gaat staan | Zo stimuleer je optrekken, staan & gaan!

Baby gaat staan | Zo stimuleer je optrekken, staan & gaan!

Wanneer gaat je baby staan en wat kun jij doen om dit te stimuleren? Wij vertellen je er alles over!

Je baby die gaat staan: een bijzonder moment! Ineens is het een écht mensje en eigenlijk niet echt een klein baby’tje meer. Zodra baby’s gaan staan, zal het lopen (eerst aan de hand) niet lang meer duren. Wanneer je baby gaat staan, is per kindje verschillend. Zó kun je dat stimuleren!

Het moment dat mijn baby voor het eerst ging staan, vond ik heel bijzonder. Zomaar ineens kon ze het en stond ze op haar benen. Alsof het niks was! In één klap was mijn baby’tje geen baby’tje meer, maar een rechtop staand mens. Wat een mijlpaal!

Baby trekt zich op

Voordat baby’s gaan lopen, zullen ze eerst moeten leren om te gaan staan. Dit doen ze door zich vanuit een zitpositie op te trekken tot een staande positie aan bijvoorbeeld de bank, box, tafel of jouw been. Die van mij stond ‘gewoon’ ineens aan de trap! Meestal gebeurt dit als je baby zo’n 10 maanden oud is, maar het kan ook eerder of (veel) later zo zijn. Rond 1 jaar kunnen de meeste baby’s wel staan.

Baby gaat lopen

Zodra baby’s doorhebben hoe ze moeten gaan staan, zetten ze voorzichtig de eerste stapjes. Terwijl ze zich vasthouden aan objecten, kunnen ze echt al een beetje (zijwaarts) lopen! Rond 11-12 maanden kunnen baby’s lopen aan de hand van een volwassene.

Baby laten staan: niet forceren

Het is goed om je baby’s motorische ontwikkeling te stimuleren, maar ook belangrijk om het staan en lopen niet te forceren. Als je je kindje al regelmatig laat staan wanneer hij pas een paar maanden oud is, is dit niet goed voor de stand van de voetjes. Ook de heupen en bekken zijn nog volop in ontwikkeling en nog niet geschikt voor deze houding.

Als je je baby op schoot hebt, merk je misschien na een paar maanden al dat hij wil gaan staan. Dit hoef je niet af te remmen. Als je kind op je schoot gaat staan, zul je automatisch steun geven onder de oksels. Op die manier belast hij zijn rug niet.

LEES OOK: Oeps... 15x blunders met baby

Baby gaat staan: wat kun jij doen?

Zodra je baby probeert te gaan staan, kun jij hem helpen om het beter onder de knie te krijgen. Dit zijn wat tips & tricks!

  • Blote voeten

    Leren staan lukt het best op blote voeten. Dan heeft je kind ’grip’ met de tenen en traint hij de voetspieren. Op sokken is het al gauw te glad. Als het koud is, kun je hem sokjes met antislipzooltjes of soepele slofjes aantrekken.
  • Aan jou optrekken

    Wanneer jouw baby al goed kan kruipen, is het leuk om op de grond te gaan zitten en hem te stimuleren zich aan jouw lichaam op te trekken. Geef met je handen steun achter zijn rug, maar hou jouw baby niet vast. Hij kan dan ook proberen om zelf weer naar beneden te komen.
  • Box en ledikant op laagste stand

    Zet de box en de ledikant in de laagste stand en hang op stahoogte allerlei uitdagende speeltjes. Dit nodigt uit tot optrekken aan de spijlen.
  • Speeltjes op ooghoogte

    Leg leuke speeltjes net buiten het bereik van jouw baby op tafel of op een stoel. Het is belangrijk dat hij het speeltje wel kan zien. Leg de speeltjes in het begin zo neer dat je kind vanuit kniezit het speeltje kan pakken en vervolgens iets verder weg. Je kunt je baby een klein beetje ondersteunen onder de oksels als je merkt dat hij wil gaan staan.
  • Met één hand

    Als je baby zich heeft opgetrokken aan een stoel of tafel en zichzelf met beide handen vasthoudt, kun je hem stimuleren om een interessant speeltje vast te pakken. Dan houdt ie zich nog maar met één hand vast.
  • Iets van de grond rapen

    Als je baby zich heeft opgetrokken tot stand, bijvoorbeeld aan een tafel, kun je hem stimuleren om iets van de grond te rapen. Dit doe je door een speeltje naast hem op de grond of eerst makkelijker op een verhoging (bijvoorbeeld een stapel boeken) te leggen.
  • Zijwaartse route

    Als je baby al zijwaarts langs de tafel loopt, kun je dit extra stimuleren door juist aan de andere kant van de tafel -net buiten zijn bereik- een speeltje neer te leggen. Je kunt de route lastiger maken door ‘hindernissen’ op de grond te leggen, zoals kleine kussens of een opgerolde handdoek.
  • Optrekken aan gladde voorwerpen

    Stimuleer je baby om zich ook aan gladde voorwerpen omhoog te trekken. Dit kun je doen door op stahoogte iets interessants (bijvoorbeeld een ballon) aan een deur of kast te hangen.

Blote babyvoetjes lopend over de vloer

Huis veilig maken voor baby

Zodra je baby kan kruipen en gaat staan, is het belangrijk om je huis babyproof te maken. Baby’s zitten met hun grijpgrage handjes óveral aan en ze stoppen het liefst alles in hun mond. Voorkom dus vervelende ongelukken en volg onze checklist voor het veilig maken van je huis!

Marieke van Boven

Door

04 september 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.