Met kinderen naar New York: gewoon doen!

Met kinderen naar New York: gewoon doen!

Wil je graag met je kinderen naar New York, maar twijfel je nog? Wij zeggen: gewoon doen! Lees onze info & tips!

New York staat bij veel mensen hoog op het wensenlijstje om ooit eens naartoe te vliegen. Maar is het ook handig om met je kroost naar The Big Apple te gaan? Wij verzamelden info & tips voor als je met kinderen naar New York wil gaan!

Het lijkt misschien veel ‘gedoe’ om met kinderen naar New York te gaan, vanwege de langere vlucht, de jetlag door het tijdsverschil van zes uur en de enorme drukte van deze adembenemende wereldstad. Maar er zijn ook veel redenen waarom New York met kids juist wél heel leuk is. Er is genoeg te zien en te doen voor ze! Het vergt alleen wat voorbereiding en soms wat flexibiliteit als je er eenmaal bent.

LEES OOK: Vliegen met baby - handige info & tips

Is New York een kindvriendelijke stad qua vervoer?

Als het lekker weer is en je overal wandelend naartoe gaat, is New York een zeer kindvriendelijke stad. De stoepen hebben op- en afritten en er zijn geen kleine keitjes waar je buggy moeite mee heeft. Het is heerlijk om de stad lopend te verkennen, je zult je ogen uitkijken (en je kind ook). Bovendien is het heel normaal om een taxi te nemen en de buggy achterin de auto te leggen, dus dat is eventueel ook een goede optie.

Met de metro

Wanneer het kouder is of je moet een langere afstand afleggen, is het in New York gebruikelijk om de metro te pakken. Dit is eerlijk gezegd niet altijd even handig: sommige metrostations hebben geen lift. Zoek naar stations met het icoontje ‘rolstoeltoegankelijk’; die hebben er wel eentje. Draaipoortjes zijn bovendien niet erg geschikt voor kinderwagens, dus je moet soms wat capriolen uithalen en een beetje sjouwen. Een draagzak kan een oplossing zijn, die is ook makkelijk mee te nemen in je koffer!

Algemene tips voor New York met kinderen

Als je van plan bent om met kinderen naar New York te gaan, is het slim om over een aantal zaken na te denken en rekening mee te houden. Dit zijn onze tips!

Wanneer ga je?

Het is slim om in het voor- of najaar naar New York te gaan. De zomers kunnen er namelijk flink heet zijn en de winters héél koud. Dat is voor kinderen niet prettig en voor jezelf dan dus ook niet.

Vergeet je ESTA niet

De ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) is een online formulier dat je nodig hebt als je naar Amerika gaat. Je hebt geen visum nodig, maar dus wel een ESTA-reistoestemming. Deze vraag je (minimaal drie dagen voor vertrek) via deze site aan, kost $14 en is twee jaar geldig. Meestal krijg je heel snel na je aanvraag de bevestiging dat je naar New York mag reizen. Let op: iedereen uit je reisgezelschap, dus ook (jonge) kinderen, moet een eigen paspoort én ESTA hebben.

Attracties plannen

Er valt heel veel te zien en te doen in New York. Als je een aantal attracties op je wish list hebt staan, plan er dan niet te veel op één dag. Gun jezelf en je kinderen wat rust tussendoor én ruimte om het programma eventueel om te gooien als de dag anders loopt dan je in gedachten had. Bereid je kinderen ook voor op mogelijk lange wachttijden bij de attracties.

Het is ook een goed idee om attracties te combineren met een lunch en/of rustmoment. Zo is bijvoorbeeld een boottocht heel leuk en kunnen jullie tegelijkertijd de benen even rust geven.

New York CityPASS

Met de New York CityPASS bespaar je tot 40% op de toegangsprijzen van zes topattracties. Dat scheelt een hoop geld! Vanaf het moment dat je ‘m voor het eerst gebruikt, is ie negen dagen geldig. Bovendien kun je soms lange wachtrijen ontwijken, omdat er een aparte VIP-ingang is voor mensen met een CityPASS. Wel zo fijn met kinderen.

Buiten lunchen (als het kan)

Voor kinderen is het vaak leuker om buiten in een park te lunchen, op een terras of met zelfgekocht eten op een kleedje, dan in een hotel of restaurant. Daar is zo veel meer te zien! Als het mooi weer is, is het geweldig om gewoon lekker mensen te kijken. Wat zijn er veel verschillende soorten New Yorkers!

Wijk voor wijk met een plattegrond

Als je een goede plattegrond hebt, kun je je vakantie efficiënt wijk voor wijk inplannen. Op die manier beperk je de reistijd en hoef je niet steeds heen en weer te gaan. Van Noord-Manhattan naar Zuid-Manhattan is namelijk al een flink eindje.

Tips doen in New York met kinderen

New York is een ongelofelijk grote stad waar enorm veel te doen is, voor jong en oud. Iedereen kan zich er vermaken. Wij hebben flink wat tips om te doen met je kinderen!

Central Park met kinderen

Central Park is één van de mooiste en gaafste plekken van New York. Best bizar ook, zo’n enorm groen hart midden in een ongelofelijk drukke, volgepropte stad. Het is een oase van rust als je het vergelijkt met de hectiek van de straten van Manhattan.

Met kinderen is het er ook heerlijk toeven, zeker met mooi weer. Wandelen, picknicken, voetballen, ravotten, fietsen, hardlopen, bootje varen, eetkraampjes testen, de dierentuin bezoeken, schaatsen in de winter... Het kan allemaal! Het hele jaar door zijn er in Central Park tal van bezienswaardigheden en activiteiten.

High Line Park

Het High Line Park is een kinderwagenproof wandelpad in het Meatpacking District dat vroeger een rails was. De route loopt boven de straten van New York, dus je hebt op diverse punten een geweldig uitzicht over de stad. Er zijn verschillende bankjes en hoekjes waar je kunt zitten, dus het is echt even een ontsnapping aan alle drukte.

Coney Island

Coney Island is een schiereiland met een breed strand en kermisachtige sfeer. Te gek voor kinderen dus! Je vindt er brede stranden, gezellige boulevards en Luna Park vol attracties voor jong en oud. Het park is gratis, maar voor de losse attracties betaal je wel. Het duurt ongeveer een uurtje met de metro om er te komen, maar dan heb je ook wat.

Op Coney Island is ook het New York Aquarium gevestigd, met honderden verschillende soorten dieren als pinguïns, zeeleeuwen, walrussen, haaien en otters. Absoluut de moeite waard!

Sportwedstrijden

New York is een echte sportstad, er wordt op het hoogste niveau aan honkbal, basketbal, American football en ijshockey gedaan. Het is dan ook superleuk om een sportwedstrijd te bezoeken met kinderen. Wees niet bang voor hooligans, want daar doen ze in Amerika niet aan. Sport is leuk en moet leuk blijven! De sfeer in de stadions is dan ook geweldig.

Musicals

Er spelen op het bekende Broadway heel veel musicals die geschikt zijn voor kinderen. Wat dacht je van Disney-musicals Aladdin, Frozen of The Lion King? En er is zelfs een musical over SpongeBob! Meestal is de minimale leeftijd 4 jaar, omdat de voorstellingen wat langer kunnen duren en het voor de allerkleinsten lastig kan zijn om zo’n tijd stil te zitten.

Fietsen in New York

Aangezien wij als Nederlanders gewend zijn om veel op de fiets te doen, is dit vervoermiddel ook een hele toffe manier om New York te verkennen. Er zijn georganiseerde fietstochten, zoals in Central Park, maar je kunt ook zelf een leuke route maken, bijvoorbeeld over de Brooklyn Bridge en/of langs de twee rivieren. Als je je fiets vooraf reserveert, betaal je maar een paar euro per uur.

Staten Island Ferry

De Staten Island Ferry is een gratis attractie waarmee je praktisch langs het Vrijheidsbeeld  vaart. Je stapt uit op Staten Island en neemt dan gewoon de ferry naar Manhattan weer terug. Dit is ook gelijk een fijn (rust)moment voor je voeten en om bijvoorbeeld even een broodje te eten.

Schaatsen in New York

Ga je toch in de winter, dan is het te gek om te schaatsen op één van de ijsbanen die in de stad zijn opgetuigd. Je vindt ze onder andere in Central Park, in Bryant Park én bij de grote kerstboom bij Rockefeller Center! Oudere kindjes (en jijzelf!) herkennen die vást uit de film Home Alone 2.

Dierentuinen in New York

Dierentuinen zijn voor kinderen altijd feest, nietwaar? New York heeft er vier, plus het New York Aquarium op Coney Island. Genoeg keus dus!

Central Park Zoo

Central Park Zoo is de bekendste dierentuin van New York. Het is niet heel groot, maar een ochtend of middag kun je je er prima vermaken. Central Park Zoo heeft ook een kinderboerderij en een 4D-filmtheater.

Bronx Zoo

De Bronx Zoo is de grootste stadsdierentuin ter wereld en dus echt een aanrader om met kinderen naartoe te gaan. De dierentuin heeft zo’n 4.000 dieren, dus je raakt er eigenlijk nooit uitgekeken. Er is een Children’s Zoo bij, dat eigenlijk een speeltuin met kinderboerderij is, waar kinderen leren hoe het is om te wonen of bewegen als een dier. Bronx Zoo heeft ook een heel Madagascar-gedeelte, waar de dieren uit de welbekende film te bewonderen zijn!

Queens Zoo

Queens Zoo is niet zo groot, dus ideaal als je met kleinere kinderen gaat. Deze dierentuin heeft alleen diersoorten van het Amerikaanse continent, waarvan ze er ruim 70 hebben. Er is een grote koepel die als volière dient, vol papegaaien, zangvogels en reigers. Er is een kinderboerderij bij waar de kids dieren kunnen aaien.

Prospect Park Zoo

Prospect Park Zoo is een dierentuin aan de oostelijke zijde van Prospect Park in Brooklyn. De dierentuin is niet groot, maar wel schattig en zeer schoon. Geweldig voor kinderen dus! Er is een zeeleeuwenshow en ook hier is er een kinderboerderij bij waar kids de dieren kunnen voeren.

Speeltuinen in New York

Een speeltuin is ideaal om te bezoeken tijdens je vakantie in New York. De kinderen kunnen zich heerlijk uitleven terwijl jij op een bankje van het zonnetje geniet. Tip: blijf er niet al te lang, zeker niet als je ook nog andere activiteiten op het programma hebt staan, want spelen is vermoeiend.

Heel New York is bezaaid met speeltuinen, grote en kleine. Het is een ideale ontmoetingsplaats voor ouders of nanny’s. Sommige (grotere) speeltuinen hebben zelfs een toilet met commode.

Enkele suggesties voor toffe speeltuinen:

Bleecker Street Playground (met wc)
Hoek 8th Avenue en Bleecker Street

Central Park Heckscher Playground (met wc)
Central Park, ter hoogte van 7th Avenue en 61st Street

Main Street Playground
Brooklyn Bridge Park

Pier 1 Playground
Brooklyn Bridge Park

Madison Square Park Playground
Madison Square Park

Union Square Playground
Union Square Park

Tom Otterness Playground
42nd Street tussen 11th en 12th Avenue

Pier 51 Play Area
Hudson River Greenway

Kindvriendelijke musea in New York

New York staat ook bekend om de vele (grote en kleine) musea. Veel daarvan zijn uitermate geschikt om met kinderen te bezoeken. Wij zetten een aantal leuke museum-uitjes op een rij!

American Museum of Natural History

Dit is één van de leukste én meest leerzame musea ter wereld. Een absolute must-go als je met kinderen naar New York gaat! Het museum is bekend van de film Night at the Museum en je vindt er van alles: van enorme dinosaurussen en spectaculaire 3D-omgevingen tot Egyptische tempels, een Space Theatre en de geschiedenis van de aarde. Echt te gek!

Museum of Modern Art (MoMA)

Je zou het misschien niet direct denken, maar dit bekende museum is heel kindvriendelijk. Veel jonge toeristjes zijn gek op de expressieve, gekleurde kunstwerken. Ook zijn er op bepaalde dagen speciale rondleidingen voor kinderen (4 jaar, 5-10 jaar en tieners) waarbij hen geleerd wordt op een andere manier naar kunst te kijken met leuke activiteiten. Ook is er een Art Lab waar kinderen aan de slag kunnen met hun eigen creativiteit.

Metropolitan Museum of Art (The Met)

The Met is het grootste museum van New York. Ook hier kun je prima met je kids naartoe. Er is een complete Egyptische tempel, er zijn kindvriendelijke activiteiten en routes. Kinderen van 2-4 jaar kunnen hun eigen kunst maken en oudere kinderen worden uitgedaagd om een heus mysterie op te lossen!

Brooklyn Children’s Museum

Zoals de naam al doet vermoeden, is het Brooklyn Children’s Museum speciaal ontworpen voor kinderen. Er is vanalles te zien, te doen en te leren, zowel binnen als buiten. Denk aan een interactieve supermarkt, Italiaanse winkel waar kinderen pizza’s kunnen bakken, bibliotheek, waterpret, bouwplaats met allerlei materialen en nog veel meer!

Children’s Museum of the Arts

In dit kindermuseum zijn de bezoekertjes de echte artiesten. Alle kunstwerken worden elke dag weer opnieuw gemaakt door de kinderen! Ze kunnen zich volledig uitleven en hun creativiteit de vrije loop laten tijdens de diverse workshops onder begeleiding van het enthousiaste personeel. Aanrader!

Intrepid Sea Air en Space Museum

Als je gek bent van vliegtuigen, moet je echt even naar het Intrepid Museum gaan. Ook met kinderen is het museum de moeite waard. Alleen de locatie is al indrukwekkend: het bevindt zich in en op het vliegdekschip USS Intrepid dat actief was in de Tweede Wereldoorlog. Je kunt er onder andere de eerste spaceshuttle, de snelste vliegtuigen én een onderzeeër uit de Koude Oorlog bewonderen.

New York met kinderen: gewoon doen

Toegegeven: een tripje naar New York met kinderen vergt iets meer voorbereiding dan een strandvakantie in een all inclusive-resort en is misschien minder relaxt. Maar het is wél een reis waarbij je herinneringen voor het leven zult maken en waar je thuis nog lang over napraat. Als je nog twijfelt, kunnen wij maar één ding zeggen: gewoon doen!

Bronnen: newyork.nl, timeout.com, nycgo.com

 

Marieke van Boven

Door

02 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.