Overlevingszwemmen (rescue zwemmen) voor peuters

Overlevingszwemmen (rescue zwemmen) voor peuters

Kinderen voelen zich enorm aangetrokken tot water. Leuk, maar ook best wel eng... Met een cursus overlevingszwemmen leer je peuters zich te redden in het water!

Kinderen en water: ze hebben een enorme aantrekkingskracht op elkaar. Leuk, maar ook best wel heel gevaarlijk... Met een cursus overlevingszwemmen (ook wel rescue zwemmen of survivalzwemmen genoemd) kun je je peuter met een gerust hart vrijlaten rondom water.

Met de zomer in aantocht en het feit dat we nu al steeds vaker worden getrakteerd op warme dagen, zul je ongetwijfeld regelmatig bij het water te vinden zijn. Dat is heerlijk, maar met kruipende baby’s en loslopende peuters niet echt ontspannend. Ze zijn nog te jong om op zwemles te gaan, maar vinden het vaak wel geweldig om het water te ontdekken en kennen de gevaren nog niet. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is 4,5 tot 5 jaar. Voor jongere kinderen is het ook al mogelijk om ze bekend te maken met water en zich veiliger in en om water te laten bewegen.

Babyzwemmen

Wanneer je baby zijn eerste vaccinaties heeft gehad, kun je al beginnen met babyzwemmen. Hierbij laat je je kindje op een veilige en leuke manier kennismaken met water. Dit vinden baby’s vaak heel leuk; ze hebben immers al negen maanden lang in je buik rondgedobberd! Deze cursussen babyzwemmen worden in vele zwembaden door het hele land aangeboden.

Overlevingszwemmen

Met een cursus overlevingszwemmen (of rescue zwemmen, survivalzwemmen) leren baby’s en peuters zichzelf te redden na een val in het water. Het is niet écht zwemmen, want ze zijn nog niet sterk genoeg om hun hoofd boven water te houden en te ademen als ze op hun buik drijven.

Daarom krijgen kinderen bij overlevingszwemmen een techniek aangeleerd waarbij ze onder water leren draaien naar een stabiele positie op hun rug en te blijven drijven tot er hulp komt. Als je kindje al kan lopen, kan hij of zij ook leren om naar de kant te komen.

Overlevingszwemmen is geschikt voor kinderen die kunnen kruipen tot 4 jaar. 

LEES OOK: De SwimFin: zó wordt zwemmen nog leuker!

Voorbereiding op zwemles

Hoewel overlevingszwemmen geen échte zwemles is, is het al wel een goede voorbereiding daarop. Zo zijn de kinderen al gewend aan het zwembad en leren ze al op jonge leeftijd luisteren naar de zweminstructeur. 

Zonder zorgen de zomer in

Ook de cursus overlevingszwemmen wordt inmiddels in verschillende vormen en onder allerlei namen aangeboden bij zwembaden door het hele land. Wil je een relaxte zomer met een flinke zorg minder? Dan kan het zeker geen kwaad om je kids hiervoor op te geven!

Marieke van Boven

Door

28 mei 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.