Twee kinderen dicht na elkaar jarig: in 1x vieren of niet?

Twee kinderen dicht na elkaar jarig: in 1x vieren of niet?

Verjaardagsprobleem! Als je kinderen dicht op elkaar jarig zijn, vier je dat dan in 1 keer - of laat je iedereen twee keer komen zodat ze allebei echt hun eigen feestje hebben?

't Is best een hersenkraker, dit verjaardagsprobleem! Voor jou als ouder is het zoveel praktischer om de verjaardagen gewoon in één keer te vieren, maar voor de kindjes is het veel specialer als het echt hun dag is. Dus wat doe je dan? 

Verjaardagen dicht op elkaar - de oplossingen

Natuurlijk hangt het van veel factoren af: hoeveel dagen zit er tussen de twee verjaardagen, echt maar een dag of drie of een dag of 10? En wonen jullie familie en vrienden in de buurt, of zit iedereen een uur in de auto? Bedenk je hoe jij je eigen verjaardagen van vroeger herinnert: wat maakte die dag zo bijzonder en hoe kun jij hen ook zo'n herinnering geven?

verjaardagen Twee keer vieren

Je kunt de twee verjaardagen gewoon twee keer vieren, allebei op hun eigen dag. Dat betekent dat jij jullie familie en vrienden moet vragen om twee keer in korte tijd langs te komen, maar als je zorgt dat het altijd een feestelijke, oergezellige happening is bij jullie thuis, vinden ze dat vast geen probleem! Op deze manier hebben de kinderen echt hun eigen verjaardag en hoeven ze de aandacht en cadeaus niet te delen. Vooral als ze iets ouder zijn en de magie en spanning van een verjaardag echt voelen, kan dit een slimme keus zijn.

Visite een keer laten komen

Maar misschien denk je: iedereen is al zo druk, en dan vraag ik ze om twee keer achter elkaar een zondagmiddag bij mij op de bank te moeten zitten? Andersom zou ik daar ook niet blij van worden! Plus, sommige vrienden kunnen misschien niet allebei de data en komen daardoor wel bij de een en niet bij de ander. Waardoor de een zich achtergesteld voelt dat tante Lieke niet op zijn verjaardag komt. All that drama! De oplossing: prik één dag waarop je jullie vrienden en familie uitnodigt. De aandacht en cadeaus moeten de jarige jobjes dan maar even delen. Is voor jou ook wel zo praktisch: maar één keer de grote verjaardagsboodschappen doen, lekkere hapjes maken en de vaatwasser overuren laten draaien. 

Vier de verjaardagen met het gezin twee keer

De verjaardagen kun je met jullie gezin natuurlijk gewoon allebei vieren op de dag dat ze jarig zijn. Dus de ene dag krijgt de ene jarige zijn cadeautjes, een mooi versierd huis, en mag 'ie kiezen wat jullie 's avonds eten. Koop of bak een kleine taart met kaarsjes die de jarige job kan uitblazen (zodat je niet nog met een halve taart blijft zitten). En natuurlijk vertrekt je kind met een prachtige traktatie naar school om trots te kunnen trakteren. Een paar dagen later is de volgende aan de beurt! Natuurlijk vieren ze ook allebei gewoon hun eigen kinderfeestje met de eigen vriendjes.Haal tussentijds de versiering weg of versier je huis voor allebei in een ander (kleuren)thema. Zo krijgen zij allebei de aandacht die ze verdienen en vinden ze het vast niet erg dat in het weekend de visite voor hen allebei komt. 

Verjaardag in de zomer? Geef een groot barbecuefeest

Als je kinderen in de zomer jarig zijn, kun je er een fenomenaal zomerfeest van maken dat na verloop van tijd een ware traditie is! Een dag waarop alles mag, al jullie familie en vrienden én hun vriendjes en ouders er zijn, iedereen lekker kan rondrennen en er genoeg te eten en drinken is. De lekkerste kippetjes en hamburgers komen van de barbecue en natuurlijk mogen er marshmallows geroosterd worden. Wie wil, blijft slapen in een tentje in de tuin. Een feest zo speciaal, daar kan geen 'gewone' verjaardag tegenop! 

Huur een leuke locatie af

Vallen de verjaardagen middenin de winter, dan kun je er alsnog een groot feest van maken. Huur een leuke locatie af waar de kinderen kunnen spelen en de volwassenen gezellig kunnen borrelen. Ook handig: jij zit thuis niet met de troep!

Hoe doen andere gezinnen het?

Dit dilemma was een topic in onze MiniMe Mombitious facebookgroep. Een greep uit de ervaringen en tips van deze moeders:

"Bij ons zit er drie dagen tussen de verjaardagen van de kinderen. We wilden het eigenlijk apart vieren, maar de meeste mensen gaven aan dat ze maar een keer konden komen. Dus toch maar op een dag en op de eigen dag gaan we met het gezinnetje lekker eten en taart doen."

- Majd

"Mijn kinderen zijn nu 3 en 5 en hebben het tot nu toe samen gevierd. Er zit 5 dagen tussen hun verjaardagen. Ik bekijk per jaar wat past bij de situatie, maar voor nu vinden ze samen juist heel leuk."

- Eline

"Tussen de verjaardagen van mijn zusje en mij zit 1 dag. Apart is een slecht plan want de helft komt alleen bij de ene en de andere helft alleen bij de ander. Wel zo sneu. Wij vierden het altijd samen en dan ieder apart nog een kinderfeestje. Ging prima!"

- Margo

"Kinderfeestjes uiteraard apart, dat is echt van hun. Grote mensen feest samen. De eerste paar jaar deden we het apart, maar kwamen mensen of naar het ene feestje, of naar het andere. Dan had 1 kind een heel karig feestje..."

- Chantal

"Tussen de verjaardag van mijn broertje en mij zit 1 dag. Het is vrijwel altijd samen gevierd en dat was prima. Wat ik wel heel jammer vond, was dat de hele huiskamer altijd versierd werd de dag voor mijn broer jarig was, maar dat mijn ouders alles daarna lieten hangen op de tussendag en dan was het ook meteen voor mijn verjaardag de dag erna. Maar het voelde nooit alsof het ook echt voor mij versierd was. Een extra slinger of tros ballonnen speciaal voor mij had ik zeker leuk gevonden!"

- Tamara

Rosanne Buitendijk

Door

05 september 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.