Wat kost een baby?

Wat kost een baby?

Als je een kleine krijgt, hoeveel geld moet je dan eigenlijk opzij zetten? Of valt het allemaal wel mee? Wij maakten een baby checklist met bedragen zodat je in kan schatten hoeveel een baby ongeveer kost.

Wat kost een baby? Als je weet dat er een kleine op komst is, is het aan te raden alvast wat ruimte te maken in je budget. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) geef je zo'n 17% van je netto inkomen aan je baby uit. Dat is een aardig percentage. Waar gaat dat geld dan allemaal naartoe? Daarvoor hebben we een uitgebreide baby-checklist gemaakt om te laten zien wat je allemaal nodig hebt. Dit kost een baby!

We hebben bij deze lijst alleen rekening gehouden met de baby. Eventuele producten die jij nodig zou hebben (denk aan kraamverband, kraammatrassen en bedklossen) hebben we in deze lijst achterwege gelaten.

Keuze voor prijzen

Bij het berekenen van de kosten van een baby hebben we zoveel mogelijk geprobeerd naar goedkopere producten te zoeken, maar nog wel van de bekendere (en naar ons idee dan ook betrouwbaardere) merken. Voor babykleding bijvoorbeeld hebben we gekeken bij Noppies, en voor de flesjes voor je baby is gekeken naar het Avent-merk. Het kan dus zijn dat je denkt: dat kan ik goedkoper krijgen bij de Zeeman of de HEMA. Dat kan kloppen, maar we hebben ook gekeken naar de laatste trends en hoe je in een goede prijs/kwaliteit-verhouding nog leuke items volgens de laatste mode kan scoren.

Eenmalige kosten voor een baby

Allereerst hebben we gekeken naar de kosten die je eenmalig moet maken als je een baby krijgt. Denk hierbij aan items voor de babykamer, benodigdheden voor eten en drinken, babykleding, je baby in bad doen en de verzorging van je baby.

Babykamer

Baby eten en drinken

Babykleding

Verzorging baby

 • €  2,00 - Witte watten
 • €  5,00 - Steriele gaasjes
 • €  4,00 - Alcohol (70%)
 • €  4,00 - Navelklem
 • €10,00 - Slabbetjes (2-4 stuks)
 • €18,00 - Spuugdoekjes (2 stuks)
 • €  3,00 - Babynagelschaartje
 • €  8,00 - Babyhaarborstel
 • €  6,50 - Celstofmatjes/onderleggers als verschoonhulp (5 stuks)
 • €20,00 - Hydrofiele luier voor afdrogen (10 stuks)
 • €  5,00 - Babyolie
 • €13,00 - Zonnebrandcrème
 • €13,00 - Zonnebril (speciaal voor baby's)
 • €  6,00 - Digitale (rectale) thermometer

Baby in bad

Babyluiers

Buitenshuis

Extra opties

Natuurlijk is er een verschil of je borstvoeding of flesvoeding geeft, of dat je zowel een autostoeltje en Maxi Cosi koopt of een twee-in-een. Maar als je alles nieuw koopt en daarbij een beetje op de prijs let, ben je dus ongeveer 2984 euro kwijt. We hebben bij deze lijst vooral gekeken naar de basics. Dingen als zwemluiers en wintersportoutfits hebben we eruit gelaten. 

HOEVEEL KOST EEN BABY PER MAAND? 

Als je bovenstaande items hebt aangeschaft, ben je er helemaal klaar voor wanneer je baby komt. Maar dit zijn natuurlijk eenmalige uitgaven. Het geeft je een goede start met je kleine, maar er zijn altijd kosten die maandelijks of tweemaandelijks terugkeren. Denk aan: 

 • Luiers - Bij een baby heb je (gemiddeld) zo'n 6 luiers per dag nodig, dus 180 per maand en 2160 in één jaar. Als je een huismerk neemt, bijvoorbeeld van de Kruidvat, heb je 68 luiers voor zo'n €10,00. Dus: 32 pakken keer 10,00 = 320 euro aan luiers voor één jaar.
 • Flesvoeding - Je baby heeft zo'n 600ml voeding per dag nodig (pasgeborene) en na een paar maanden alweer meer. Als we kijken naar een pasgeborene, dan ben je zo'n 10 euro per pak zuigelingenvoeding kwijt. Met zo'n pak doe je ongeveer een week, dus dan ben je zo'n 520 euro in een jaar kwijt. Waarschijnlijk is het bedrag hoger, omdat je kleine natuurlijk groeit en daardoor meer voeding nodig heeft. Daarnaast hebben we de bijvoeding niet meegerekend, dus dit is echt het minimale bedrag.
 • Verzorgingsproducten - Ook deze producten moet je maandelijks opnieuw aanschaffen: billendoekjes, zeep en babyolie bijvoorbeeld, maar ook spenen kun je niet te lang gebruiken. Denk aan zo'n 20 euro per maand, zo'n 120 euro voor een jaar. 
 • Babykleding - Heel leuk die eerste setjes, maar daar groeit je kleine zo uit. Al snel moet je weer een nieuwe maat kleding kopen. In het eerste jaar koop je waarschijnlijk vier tot vijf keer nieuwe kleding. Een globale schatting is dan dat je zo'n 800 tot 1000 euro kwijt bent in een jaar. 

Bespaartips

Het klinkt als een hoop geld (en dat is het eigenlijk ook wel) maar gelukkig zijn er veel manieren waarop je kunt besparen. Deze prijzen zijn bijvoorbeeld allemaal nieuwprijzen, dus wellicht dat je het tweedehands ergens goedkoper kan krijgen.

Let wel op dat je geen matrasjes tweedehands koopt, want hier kan schimmel in zitten.

Daarnaast is het natuurlijk altijd leuk (en praktisch) om een babyshower, gender reveal party of kraamfeest te organiseren. Je kunt dan een lijstje maken met dingen die je nodig hebt en je familie en vrienden kunnen daar dan dingen vanaf strepen. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld veel minder uit te geven aan babykleding. 

Kinderbijslag

Daarnaast krijg je van de overheid ook ieder kwartaal kinderbijslag. Dit is ongeveer 200 euro per keer. 

Bronnen: Nibud, nutriciavoorjou

Komen de bedragen voor jou overeen? Heb je nog handige aanvullingen? We horen graag jouw ervaringen en tips!

Daisy van Schaijik

Door

18 januari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.