Babybadje kopen: dit zijn je opties

Babybadje kopen: dit zijn je opties

Een babybadje staat op elke baby-uitzetlijst. Hoe gebruik je die precies en wat zijn je opties? Wij vertellen het je!

Een babybadje staat op elke baby-uitzetlijst: de checklist van wat je allemaal nodig hebt als je zwanger bent. Je zult je baby, zodra hij geboren is, regelmatig wassen natuurlijk. Dat is niet alleen nodig, maar ook heel leuk om te doen! Lees hier alles over je opties als je een babybadje gaat kopen.

Een babybadje is eigenlijk niet meer dan een gewoon bad, maar dan in het klein. In een babybadje kan je baby lekker comfortabel badderen en kun jij ‘m van kruin tot teentjes wassen.

Babybadje met standaard

De meeste babybadjes zijn gemaakt van hard plastic en hebben vaak een standaard, zodat het badje op een voor jou prettige hoogte staat. De Arbowet verplicht dit zelfs voor je kraamverzorgende.

Badzitje/badinzet

Er zijn speciale badzitjes (ook wel badinzet genoemd) verkrijgbaar die een handig hulpmiddel zijn bij het in bad doen van je baby. Hier leg je je kindje in, waardoor je zelf je beide handen vrij hebt om hem te wassen. Ondertussen kan hij lekker ontspannen spetteren met zijn handjes en voetjes! Een badzitje maak je vaak vast in het bad door middel van zuignapjes. Zodra je kindje kan zitten, kun je een badring gebruiken.

Soorten babybadjes

Als je geen of weinig ruimte hebt voor een babybadje en een standaard, zijn er ook alternatieve babybadjes verkrijgbaar. Zo bestaan er opblaasbare én opvouwbare babybadjes (zoals de Stokke Flexi Bath) die je voor en na gebruik makkelijk kunt opbergen. Ideaal!

Luxe babybadjes

In plaats van de rechttoe-rechtaan babybadjes, zijn er ook luxere varianten te koop. Deze hebben bijvoorbeeld een geïntegreerde badthermometer, warmtesensor, dispensers voor shampoo en zeep, een afvoerslang voor het vuile badwater of een anti-slip zitvlak.

 

LEES OOK: Alles over de ingrediënten van babyverzorging

Hoe lang babybadje gebruiken?

Je kunt een babybadje vrij lang gebruiken. Ook als je kindje zelfstandig kan zitten, kun je het badje bijvoorbeeld in de douche zetten met je kindje erin. Het ligt er dus maar net aan hoe groot het badje én je kind zijn. In de zomer kun je ‘m ook als poedelbadje in de tuin zetten als het erg warm is!

Alternatieven voor een babybadje

Hoewel het babybadje eigenlijk de makkelijkste manier is om je baby te wassen, zijn er wel alternatieven voor die elk hun voor- en nadelen hebben:

Tummy Tub

Een Tummy Tub is voor newborns echt heerlijk. Het is een soort doorzichtige bademmer die speciaal voor de allerkleinsten is gemaakt. Door de vorm en het warme water voelt het voor je pasgeboren baby alsof hij weer even in de baarmoeder zit. Daardoor voelt hij zich geborgen en veilig en kan hij zich helemaal ontspannen. Het nadeel is dat je een Tummy Tub niet lang kunt gebruiken en dat het lastig is om je baby goed te wassen, omdat je er niet goed bij kan.

 

In het grote bad

Je zou je baby in je eigen grote bad kunnen wassen, maar dit heeft eigenlijk alleen maar nadelen. Het bad is veel te groot voor je kindje, waardoor je veel water verspilt dat ook nog eens snel afkoelt. Bovendien kun je je baby niet goed vasthouden, waardoor je zelf in een ongemakkelijke positie zit.

Douchen met je baby

Douchen met je baby is ook lekker! Het is goed om dit af en toe te doen, zodat hij kan wennen aan het spetterende water dat op hem neerkomt. Het is alleen wel minder rustgevend dan een badje met warm water waar je kindje lekker in kan dobberen. Bovendien is douchen met je baby in je eentje wat lastig; je hebt een partner nodig die de baby aan kan geven en na het douchen weer aan kan pakken. Tip: een douchewashand is erg handig!

 

Baby wassen met een washandje

Je baby hoeft niet elke dag in bad, dus je kunt hem de overige dagen gewoon op de commode wassen met een (hydrofiel) washandje en warm water. Je baby kan het dan wel snel koud krijgen, dus zorg ervoor dat de temperatuur op de kamer aangenaam is, je je kindje in een warme badcape wikkelt en snel weer aankleedt.

Baby veilig in bad

Welke manier je ook kiest om je baby in bad te doen: veiligheid is prioriteit nummer 1. Het kan zomaar, in een flits, gebeuren dat je kindje kopje onder gaat zonder geluid te maken. Blijf er dus áltijd bij en laat je niet afleiden!

Marieke van Boven

Door

27 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.