Thermometer kopen | Dit zijn je opties om koorts te meten

Welke thermometer moet je kopen om de temperatuur en koorts van je kindje op te meten? Wij vertellen je welke opties er zijn!

Een thermometer is zo’n must-have product waar je écht niet meer zonder kunt zodra je moeder bent geworden. In de kraamweek wordt ie al intensief gebruikt door de kraamverzorgende, om de temperatuur van je newborn in de gaten te houden. Ook daarna zul je ‘m regelmatig nodig hebben, want kinderen zijn best vaak ziek. Welke soorten thermometers bestaan er allemaal? Dit zijn je opties om koorts te meten!

De gezondheid van je kind is als moeder een big issue. Helaas zijn kinderen, zeker in hun eerste jaren, regelmatig ziek. Er moet nog 'even' een goede weerstand worden opgebouwd! Als kids ziek zijn, komt daar vaak koorts bij kijken. Zo’n gloeiend hoopje kind met rode wangen dat zielig tegen je aan hangt; het gebeurt best vaak! Er hoeft niet gelijk iets ergs aan de hand te zijn, vaak is de koorts na een dag wel weer weg, maar het is goed om wel te meten hoe hoog de koorts dan precies is en je kind in de gaten te houden. 

Je spreekt van koorts als de lichaamstemperatuur hoger dan 38°C is. Het is normaal dat handjes en voetjes altijd iets kouder aanvoelen.

LEES OOK: Baby met koorts? Dit is wat je moet doen!

Soorten thermometers

Als je kindje warm aanvoelt, is het goed om zijn temperatuur te meten om zeker te weten of hij koorts heeft. Een meting uit de losse pols is namelijk niet nauwkeurig genoeg. Er zijn verschillende soorten (koorts)thermometers verkrijgbaar. Welke zijn dat en met welke kun je het beste de koorts opmeten?

Digitale thermometer

Vroeger werd er altijd gebruikgemaakt van een analoge thermometer met kwik, maar tegenwoordig is een digitale thermometer gebruikelijker. En dat is begrijpelijk, want een digitale thermometer geeft veel sneller resultaat. Er zit een sensor in die de temperatuur meet en die weergeeft op een klein display.

Een digitale thermometer is vaak een staafthermometer. Deze kun je op drie manieren gebruiken:

  • Via de billen
    Rectaal (via de anus) meten is de meest nauwkeurige manier van temperaturen. Kinderen vinden dit meestal niet zo fijn, maar baby’s merken er (nog) niks van.
  • Via de mond
    Een thermometer in de mond is minder nauwkeurig dan rectaal. De temperatuur in de mond is zo’n halve graad lager dan de inwendige temperatuur.
  • Onder de oksel
    Het is misschien de prettigste manier van koorts opmeten, maar niet de beste. Dit is namelijk een erg onnauwkeurige manier en wordt dan ook afgeraden door huisartsen.
 

Oorthermometer

Oorthermometers zijn super makkelijk in gebruik, hygiënisch en ook erg betrouwbaar. Win-win! Je duwt het tuitje dat op het apparaat zit even in het oor en de koortsthermometer meet snel en pijnloos de temperatuur. Ze zijn wel wat duurder, maar dat is het meestal wel waard omdat je kind het minder vervelend zal vinden!

 

Voorhoofd- of slaapthermometer

Wanneer je vermoedt dat je kind koorts heeft, voel je waarschijnlijk als eerst aan zijn voorhoofd. Je hoofd reageert namelijk snel op temperatuurschommelingen, dus daar voel je de verhoging ook als eerst. Daarom zijn er ook voorhoofd- of slaapthermometers verkrijgbaar. Deze houd je tegen het voorhoofd/de slaap aan en binnen enkele seconden weet je wat de lichaamstemperatuur is.

Speenthermometer

Speciaal voor baby’s en dreumesen kun je thermometers kopen in de vorm van een speen. Hoe handig! Zo hebben ze niet eens door dat hun temperatuur wordt gemeten.

 

Thermometers met extra functies

Sommige thermometers hebben allerlei speciale functies die ‘m extra fancy maken. Zo zijn er thermometers met een geheugenfunctie, waardoor eerder gemeten temperaturen bewaard blijven en je makkelijk het verloop van de koorts kunt zien.

Ook kunnen sommige displays op thermometers meer weergeven dan alleen de temperatuur. De kamertemperatuur bijvoorbeeld en/of de datum en tijd. Ook handig! Veel thermometers schakelen zichzelf bovendien uit als ze een tijdje niet zijn gebruikt.

Marieke van Boven

Door

18 januari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.